havadurum

Mutan "Kendime yeni bir perde açıyorum"

1077

 Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan, dün basın mensupları ile aylık olağan toplantısında bir araya geldi. Kepez’e dair sorunları ve Belediye tarafından yapılan çalışmaları sıralayan Başkan Mutan, aynı zamanda yerel seçim süreci ve partisi içerisindeki yeni siyasi yol haritası ile ilgili düşüncelerini paylaştı. Açıklamasına Hükümet tarafından başlatılan ‘İmar Barışı’ sürecinin uzatılmasını eleştirerek başlayan Başkan Mutan; “Dokuz buçuk milyon imarsız ya da ruhsatlı ama kaçak imar yapılmış bir süreçten bahsediyoruz. Devlet bu süreci bir 6 ay daha uzatıyor. Yazıktır, biz bunların bitmesini bekliyorduk. Bu, seçim rüşveti gibi gene uzatıldı. Bunun başka bir izahı yok” dedi. Hamidiye Mahallesi yeni hastane civarında bulunan arsanın cami yapımı için Diyanete verildiğini belirten Mutan, caminin dernek kurularak bağış usulü yapılmak istendiğini belirtti. Mutan, Diyanetin bağış usulü değil, bir an önce kendi bütçesi ile cami yapımını başlatması gerektiğini söyledi. Belediye çalışanları ile 2019 yılı toplu sözleşme sürecinin başladığını belirten Başkan Mutan, görüşmelerin enflasyon oranında zam artışı ile yapılmak istendiğini söyledi. Aday ve aday adaylarının da görüşmeye davet edildiğini belirten Mutan; “2019 kadrolu işçi toplu sözleşmesini, siyasi parti Kepez aday ve aday adaylarının iştiraki ile yapmak istiyoruz” dedi. Bazı siyasilerin, ‘25 yıldır hiçbir Belediye Başkanı’nın Kepez için bir şey yapmadığı’ şeklinde söylemler kullandığını belirten Mutan, kişilere dair eleştiride bulundu.  Adayların ve aday adaylarına Kepez’de düzenlenen açılış ve etkinliklere her zaman çağrı yapıldığını ifade eden Mutan; “Bundan sonra da açılışlar yapacağım. Her yere davet edeceğim ettik ve ediyoruz. Kimseyi kırmızı dipli mum yollamıyoruz. Herkes aranıyor ve çağrılıyor” dedi.  İyi Parti’nin şahsına dönük,  Merkez İlçe Belediye Başkanlığı için adaylık teklifinde bulunduğunu belirten Mutan, tekliften onure olduğunu belirtti.  Mutan, siyasi tutumuna uymadığı için teklifi kabul etmediğini belirtti. 2 Aralık’ta gerçekleşen temayül yoklaması sonrası kendisine partisi içerisinde yeni bir perde açtığını belirten Başkan Mutan; “Ben, 2 Aralık akşamı siyasette 2’inci perdeyi açıyorum. 2 Aralık`ta ortaya çıkan sonuçta bana, ‘devam et, yol bu’ dediler. Ben de bu yolda devam ediyorum” dedi. Mutan, son olarak bazı mahallelerden mazgalların çalındığını ifade ederek, bir an önce bulunmasını istediklerini söyledi.

 
“Seçim rüşveti gibi yine uzatıldı bunun başka bir izahı yok”
Konuşmasına öncelikle ‘İmar Barışı’ süresinin uzatılmasını eleştirerek başlayan Mutan, konuyla ilgili; “31. 12. 2018 itibariyle sona erecek olan İmar Barış`ı, 15 Haziran 2019 ertelendi. Son beş-altı ayda Kepez`deki imar mühürleri 5 katına çıktı. Ya insanlara tam anlatılmadı, ya da bu iş bir seçim rüşvetine döndü.  Genel seçimi de içine kapsayan bu süreç, şimdi yerel seçimi içine alan bir sürece doğru taşınıyor. Bir taraftan tam takır olan devletin kasasını doldurmak, bir taraftan da tamtakır olan oyları sandıkta çoğaltmak. Bunu genel seçimde yaşadık. İmar Barış`ı genel seçimi de kapsıyordu. Bugün gelinen noktada biz, İmar Barış`ı ile ilgili bir tim oluşturduk. Kaçak imalat yapanlara tek tek koşturuyoruz ancak yetişemiyoruz. Şu anda kaçak koşturmaktan biz iş yapamıyoruz. İnşaat ruhsatı alan yok, imar ruhsatı alan yok işi gücü bıraktık kaçak kovalıyoruz. Buradan vatandaşa sesleniyorum. İnanın bana mevzuatın tamamını tamamlamadılar. Tamamlandığında ve süre bittikten sonra bu İmar Barış`ı ile ilgili adliye koridorları vatandaşlarla dolup taşacak. Belediyenin imar departmanları müfettişten geçilmeyecek. İmar Barış`ına dönük atılan adım dokuz buçuk milyon insanın başvurduğu 10 milyar TL gibi bir rakamın toplandığı bir süreç. Dokuz buçuk milyon imarsız ya da ruhsatlı ama kaçak imar yapılmış bir süreçten bahsediyoruz. Devlet bu süreci bir 6 ay daha uzatıyor. Yazıktır, biz bunların bitmesini bekliyorduk. Bu seçim rüşveti gibi gene uzatıldı bunun başka bir izahı yok” dedi.
  
“Diyanetin cami yapacak bütçesi var”
Diyanet’e cami yapılması amacı ile arsa tahsisi edildiğini belirten Mutan; “Hamidiye mahallesi hastane bölgesinin olduğu noktada cami yeri vardı. Bu cami yerinin diyanete tahsis edilmesi ile ilgili işlemleri gerçekleştirdik. Yaparlar diye düşündük ancak dernek kurup yapacaklarmış. Biz onu zaten öyle yapardık, daha önce de yaptık. Biz bunun en büyük değeri olan arazi tahsisini yaptık. Bir an önce mevcut İl müftülüğü diyanet aracılığıyla bu camiye bu yıl içinde programı alıp yapmalı. ‘Diyanet bu işi bir an önce yapsın parası var diye devrettik’ bu işin takipçisi olacağım” dedi.
  
“2019 kadrolu işçi toplu sözleşmesini siyasi parti Kepez aday ve aday adaylarının iştiraki ile yapmak istiyoruz”
Çalışanlarla 2019’a yönelik toplu sözleşme görüşmelerinin başladığını belirten Mutan; “Sendika ile görüşmelerimiz devam ediyor. Enflasyon oranı yüzde yirmi altı civarında. Asgari ücrette yaklaşık öyle bir rakam da arttı. Benim de öyle bir oran artışı düşüncem var ama bu düşüncemizi adaylara dönük bir dayatma şeklinde yapmak istemiyoruz.  Bir ortalama üzerinden ücret artışı gerçekleşirse öbür gün ‘bu nereden çıktı bizi vesayet altında bıraktı’ denilmesin istiyorum. Bu karar adaylara da iletildi. 9 Ocak görüşmenin bir aşaması olacak. Buna Balıkesir`den bölge temsilcisi de gelecek. Sözleşmenin ücret sürecine gereken değerleri veriyoruz. Yani 2019 kadrolu işçi toplu sözleşmesini siyasi parti Kepez aday ve aday adaylarının iştiraki ile yapmak istiyoruz” dedi. 
 
“Bu tür söylemler, siyasi partilere zarar verir”
Kepez’e yönelik bazı siyasilerin, ‘hiçbir Belediye Başkanı’nın Kepez için bir şey yapmadığı’ söylemlerini eleştiren Mutan; “Bir arkadaşımız Kepez’de bir gazete çıkartıyor. Birilerine mikrofon uzatıp görüş alıyor. Bir siyasi partinin 2 numaralı şahsı, ‘şu ana kadar hiçbir Belediye Başkanı Kepez’e hiçbir şey yapmadı’ diyor. Bu tür söylemler, bu siyasi partilere zarar verir. Kamudan istifa ettirilip ikinci adam konumuna getirilen vatandaş ağzını açarken sorumlu açacak. Bir diğeri üç yerde dükkanı var hastanenin buradan gitmesine veryansın ediyor. O hastaneyi ben taşımadım hükümet taşıdı ve o koca devasa bina burada olacak, iki tane Medikal hizmet edecek. Böyle bir şey yok” dedi.
  
“Herkes aranıyor ve çağrılıyor”
Bazı aday ve aday adaylarının Kepez’deki etkinliklere çağrılmasına rağmen, çağrılmadıkları yönünde açıklamada bulunduklarını ifade eden Mutan; “Bir diğer konu bir kreş açtık aynı zamanda Sağlık ve Spor Merkezi açtık. Bütün siyasi aday adayları ve adaylarına çağrı yapıldı. Bir tanesi ‘çağırmadı’ demiş. Yalan söylüyor. O kişi tercihini Çanakkale Belediyesi voleybol maçının lehine kullanmış. Yılbaşı gecesinin kalbi Çanakkale`de Kepez`de atmıştır. Yaklaşık 5 bin kişilik bir kitle gecenin 12`sinde oradaydı. Şu ana kadar yapmış olduğumuz yılbaşı etkinliğinin en kalabalığıydı. 9’uncusunu gerçekleştirdik. Aynı kişiler yine gelmedi. Bundan sonra da açılışlar yapacağım. Her yere davet edeceğim ettik ve ediyoruz. Kimseyi kırmızı dipli mum yollamıyoruz. Herkes aranıyor ve çağrılıyor” dedi.
  
“İyi Parti’den gelen teklif beni onure etti”
İyi Parti’nin şahsına dönük Merkez İlçe adaylık teklifinde bulunduğunu belirten Mutan; “Çanakkale kamuoyunun bilmesini istiyorum. İyi Parti şahsıma dönük Merkez İlçe Belediyesi ile ilgili adaylık teklif etti. Nezaket sınırları içinde, tabanda işbirliği yapmakta olduğumuzu belirttiler. Ama benim omurga eksenime, siyasetteki tutum ve davranışıma uygun olmayacağını belirttim.  Reddedici oldum ama onure edildim. Bu açıklama için kendilerinin bilgisini almadım. Teklif genel merkez nezdinde edildi.  Kendime saygımdan dolayı reddettim. Bu süreçle ilgili bir yarışa girdim. Çok adil olmasa da, bu yarışı kaybettim ama her son bir başlangıçtır” dedi.
  
“Siyasi olarak yeni bir perde açtım”
2 Aralık sonrası kendisine siyaseten partisi içerisinde yeni bir perde açtığını belirten Mutan; “Siyaseten kendime yeni bir perdeyi açıyorum. Ben, 2 Aralık akşamı siyasette 2’inci perdeyi açıyorum. Elimde süte çalacak maya var. Bu süreç yoğurdu çoğaltma süreci olacak. Bu perde parti içi bir süreçle alakalı. Sonuçta benim partim siyasal anlamda iktidara talip olacaksa, seçenek haline gelmek zorunda. Seçenek haline gelebilmesi için ne yapıyorsak onu yapmaya devam edeceğiz. 2 Aralık`ta ortaya çıkan sonuçta bana, ‘devam et, yol bu’ dediler ben de bu yolda devam ediyorum. Dünya dönüyor ve kral çıplak söylemeye devam edeceğim. Ben ‘önce insan’ sloganıyla yola çıktım. Benim bundan önceki kampanyalarımda da her zaman ‘önce insan’ lafı geçer. Kapı girişinde bile ‘seramikte önce insan’ yazar. Önce ‘a partisi, b partisi, z partisi’ yazmaz. Saf olan, çözüm üreten her noktaya dün tutundum bugün tutuyorum, yarın da tutunacağım. İlerleyen süreçte de tutumumu net bir süreçte göreceksiniz” dedi.
  
“Mazgallarımız çalındı”
Mutan, son olarak bazı mahallelerde mazgalların çalındığını belirterek, bunu yapanların ve mazgalların bulunmasını isteğini dile getirerek; “Yine bir maruzatım var. Yollardan mazgalımız çalındı. Biz yeniden yapacağız. Hırsızı engellemek gibi bir görevimiz olmakla beraber buradan emniyeti devreye sokmak istiyorum. Kentin giriş çıkışlarında kameralar var. Bu işi yapanlar bellidir ve hurdacılara satıyorlardı. Bizim mazgallarımızı bulsunlar” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş