havadurum

Mutan "Merkez İlçe Başkanı Uyanık istifa etmelisin"

1016

 Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan, aylık olağan toplantıları kapsamında basın mensupları ile bir araya geldi.  Merkez İlçe Belediye Başkanlığına adaylığını koyan Mutan, ön seçim sürecinde CHP Merkez İlçe Başkanlığı başta olmak üzere sert eleştirilerde bulundu. 25 Kasım’da gerçekleşmesi gereken ön seçimin, Merkez İlçe Başkanlığı’nın süreci yanlış örgütlenmesinden kaynaklı ertelendiğini belirten Mutan;   “Genel Merkez bu konuda onay vermeden takvim açıklayan Merkez İlçe, parti disiplini ve hukuk açısında yanlış yaptı. Bu yanlışta bu şekilde ön seçimin 2 Aralık’a ertelenmesini getirdi” dedi. Oy pusulaları sıralamasının adaletsiz olduğunu belirten Mutan, yine seçim yerinin belirlenmesinde hiçbir aday adayına danışılmadığını ifade ederek; “Kepez’de bile geliyorsunuz, aday adayları ile yer geziyorsunuz ortak bir mutabakat noktasında ‘şurası olsun’ diyorsunuz. Bizleri de çağırıp ‘yeni yer neresi olsun?’ gibi bir çabaya bizi katmıyorsunuz. Sonrada ‘burası oldu’ diyorsunuz.  Sıkıştırılmış, adaletsiz bir süreç yaşıyoruz” dedi. Seçimlerin ertelenmesi nedeni ile İl ve Belediye Meclis üyelik seçimlerinin de ertelendiği ve herhangi bir tarih belirlenmediğini ifade eden Mutan; “İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi üyelik seçimleri 2 Aralık’ta olacaktı. Şimdi ne zaman olacak? Belli değil. Sizlere söyleyeyim, seçim olmayacak!” dedi.  Ön seçim kampanyası kapsamında, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan‘ın fotoğraflarının yer aldığı ‘Yeter Değişsin’ sloganı ile stickerlar yaptırdıklarını, ancak stickerları basan matbaacının stickerların dağıtılmasını istemediğini belirten Mutan; “Biz kendimizi nasıl anlatacağız? Bunu arkadaşlarımla tartışacağız. Eğer olursa İstanbul’da bastıracağım. Adil olmayan koşullarda yarışırken bile kendi adımıza yönettiğimiz sürece ilişkin enstrümanları, objeleri esnafa zarar vermeyelim diye geri çektik” dedi.

 
“Merkez İlçe, parti disiplini ve hukuk açısında yanlış yaptı”
Geçtiğimiz günlerde, parti içerisinde yaşanacak sürecin (temayül yoklaması) ertelendiğini belirten Mutan; “Örgüt temayülü adı altında 25 Kasım’da üye bazında sandık gelecekti. Ertelendi. Genel Merkez bu konuda onay vermeden takvim açıklayan Merkez İlçe, parti disiplini ve hukuk açısında yanlış yaptı. Bu yanlışta seçimin 2 Aralık’a ertelenmesini getirdi. Adaletli olmayan, tarafkir bir ilçe başkanı ‘oy pusulalarını biz basacağız, cumartesiden mühürleyeceğiz, üye listesini askıya asmaya da gerek yok’ dedi. Oy pusulası sıralaması içinse benim edindiğim bilgiler soyadı üzerinden bir kura çekiliyor. ‘A’ harfi çıkınca başta Necmi Akyalçın olmak üzere diğerleri sıralanıyor.  Benim üç olan yerim, dörde doğru gidiyor. Aslında bu oy pusulalarında başta ve sonda olma şekli aradakine göre avantajdır. Ancak sonuç itibari ‘ön seçimcilik’ oynar gibi bir şeyler yapmaya çalışıyorsunuz, sonra hiç bir şey olmamış gibi hesap vermemezlik üzerinden yeri gelen takvim ile ilgili bu sefer yer değişikliği gündeme getiriyorsunuz. Seçim yerinin Çataltepelilere alındığı söylendi. Kepez’de bile geliyorsun, aday adayları ile yer geziyorsunuz ortak bir mutabakat noktasında, ‘şurası olsun’ diyorsunuz. Bizleri de çağırıp ‘yeni yer neresi olsun’ gibi bir çabaya bizi katmıyorsunuz. Sonrada burası oldu diyorsunuz.  Sıkıştırılmış, adaletsiz bir süreç yaşıyoruz. Yarın Ankara’dan hazır mühürlerle bir kişi gelecek. Denizli Milletvekilimiz denetmen olarak sandık başında olacak. Elimizde ki listeleri tarıyorum. Bir sürü hakkın rahmetine ermiş üyeler var. Hiç olmazsa şu listeler yenilenseydi. Böyle garip ve tutum içerisinde süreç örüldü ki bu noktaya geldi. Her şeye rağmen bu süreç inşallah hayırlar getirir. diyorum. Ama Çanakkale’de adil olmayan bir süreç çalışıyor” dedi. 
 
“Adalet duygusunu önce kendi içimizde yaşayacağız”
Merkez İlçe Başkanı Uyanık’ın taraflı davrandığı, bu süreçte bütün aday adaylarına eşit davranması gerektiğini belirten Mutan; “Bende Belediye Başkanıyım, Ülgür Bey’de Belediye Başkanı. Mevcut Merkez İlçe Başkanı, mevcut Merkez Belediye Başkanı ile Karacaören’e kuru fasulye yemeye gidiyor. Bizimle neden gelmiyor? Tarafkir olabilir taraftar da. Ama şu durumda, aday adaylarını incitmeme ve adalet hissi uyandırma adına, daha özenli ve dikkatli davranabilir. Ama öyle davranmıyor. O yüzde istifa etmelidir. Ön seçim denilen bu örgüt temayülünden önce, Ali Uyanık İlçe Başkanlığı’ndan istifa etmelidir. Tarafsızlığını yitirmiştir. Bu hissi kamuoyuna verememektedir. Bu sürecin yanlış örgütlenmesinde ve partinin bu konuda sıkıntı yaşamasında en büyük aktör kendisidir. Bunun bir diyeti olmalıdır. Koskoca CHP, bir temayül yoklamasını yapabilecek düzeyde Genel Merkezi ile uyumsuz bir süreç yaşayabilir mi? Genel Merkez’de bu ilin Genel Başkan Yardımcısı var. Bununla bir temas olmaz mı? Yönerge, yönetmelik diye bir şeyler var. Bizi oturtup numara çektiriyorlar. Bizi numaralarınıza alet etmeyin. Yeteri kadar ettiniz. Çok seçime girdik, kaybettik, kazandık, her şey olabilir. Ama kazanan Çanakkale olsun, CHP olsun diye uğraşıyoruz. CHP’ye iltifa kaybettirenler istifa etmelidir. Adalet duygusunu önce kendi içimizde yaşayacağız” dedi.
 
“Meclis üyelikleri için seçim olmayacak”
Merkez İlçe Başkanı Uyanık’ı süreci yönetememekle eleştiren Mutan, kendisini istifaya davet ederek; “Ali Uyanık istifa etmelidir. Neden etmelidir? İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi üyelik seçimleri 2 Aralık’ta olacaktı. Şimdi ne zaman olacak? Belli değil. Sizlere söyleyeyim, ‘seçim olmayacak!’ Kepez ne zaman olacaktı? Karar defterinde ayın 18’i itibari ile hem Belediye Başkanı, hem de İl ve Belediye Meclisi seçilecekti. Ne oldu? Olmadı. Sen daha o zaman istifa etmeliydin. Hakkı, hukuku ve adaleti önce kendinde arayacaksın. Taraf olabilirsin. Ama bu hassas durumda eşit duracaksın. Durmadın o zaman çek git kardeşim. ‘Bütün sandıkları aynı güne koyun’ dedik. Ancak tarafkirce bildiklerini yapmaya devam diyorlar. Karacaören’e kuru fasulye yemeye gittik. İl Başkanı İsmet Bey daha adil ve eşit davrandı. Benimle de yemek yedi. Ülgür bey geldi, onunla da yedi. Ama dediğim gibi tarafsızlığını yitirmiş bir İlçe Başkanı ile gidilecek bir temayül yoklaması sonuçları itibari ile sakattır” dedi. 
 
“Olumsuzlukları düzeltmek adına süreci değiştirmek için yol çıktık”
Yaşanan olumsuzlukları düzeltmek adına süreci değiştirmek için yola çıktığını belirten Mutan; “Barbaros Mahallesi en çok üyenin olduğu mahalle. Barbaros Mahallesi üyelerine buradan sesleniyorum. İnanın sizlerden sandık kaçırılıyor. Yapılan anketlerde de Barbaros halkı, belediyenin eksik hizmetlerinden dolayı en çok feryat eden mahalle halkı. Sandığı ne kadar uzağa götürürsek, gelenlerde daha az olur mantığı ile hareket edilecek. Benim daha bir tane üyem yok. Ben buranın üyesiyim. ‘Düşük katılım, yığma üye taşıma, maçı alma’ taktik bu. Yıllardır burada yaşanan bir hikayenin kendisi. Çok farklı bir hikaye değil. Sebepler değişmediği sürece sonuç değişmez. O sonucu değiştirmek adına yola çıktım. Sebepleri de sonucu da değişecek. Ali Uyanık istifa etmelidir” dedi.
  
“Biz, kendimizi nasıl anlatacağız”
Ön seçim kampanyası kapsamında, stickerlar yaptırdığını ancak, stickerı yapan esnafın, dağıtılmasını istemediğini belirtti.  Stickerlar da yazan benim dediğim bir laf değil. Halk ‘değiştir’ diyor, değişim istiyor. Bir parti amblemi yok. ‘Şahsı değiştir’ diyor. Halkın isteğine cevap vereceksin. Kendi anketlerinde de böyle çıkıyor. Biz kendimizi nasıl anlatacağız. Bunu arkadaşlarımla tartışacağız. Eğer olursa İstanbul’da bastıracağım. Adil olmayan koşullarda yarışırken bile kendi adımıza yönettiğimiz sürece ilişkin enstrümanları, objeleri esnafa zarar vermeyelim diye geri çektik. Ali Uyanık istifa etmelisin kardeşim, ya da Karcaören’e benimle fasulye yemeğe gelmelisin. Celal Bey’de oradaydı. Ayıp. Bu ayıpların işlenmediği bir süreci inşallah tamamına erdiririz diyorum” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş