DOLAR 32.3394 %0.11
EURO 35.1779 %-0.01
G.ALTIN 2241.1509 %-0.11
BITCOIN 64267.0708 %-4.59
ETHERIUM 3342.6492 %-4.68
havadurum

NESNELERİN İNTERNETİ (INTERNET OF THINGS) NEDİR?

Kulağa hoş geliyor olsa gerek..

5259

  Nesnelerin interneti. Adında bile bir gizem taşıyor sanki. Farkındalık uyandırıyor, değişik bir heyecan yaratıyor gibi… İnternet global anlamda bizim ortak ağımız değil mi? Peki nedir bu kavram?

 
Çeşitli haberleşme protokolleri sayesinde birbirleri ile haberleşen ve birbirine bağlanarak, bilgi paylaşarak akıllı bir ağ oluşturmuş cihazlar sistemi olarak tanımlayabiliriz.” Kısaca cihazların birbirleriyle haberleşmesi diyebiliriz. Bu konuda verdiğim en temel örneklerden birisi: Evinize varmadan 15 dk öncesinde kahve makinenize kahvenizi hazırlaması için bir istekte bulunmanız ve eve vardığınızda kahvenizin hazırlanmış olması… Bu örnekte haberleştirdiğiniz cihazlar; mobil cihazınız ve kahve makinesi. Haberleşmeye aracı olan ise internet ağı.
 
Örnekten yola çıkarak vurgulamak gerekirse nesnelerin birden fazla cihazla iletişim içerisinde olması beklenmektedir. Nesneden kasıt düşünebileceğiniz herhangi bir kavram (TV, buzdolabı, klima vb.) Sadece tek belirleyici unsur, farklı cihazlarla etkileşim içerisinde olabilmesi.
 
Tarihsel açıdan bakılacak olursa, 1999 yılında şirketine RFID teknolojisini kullanarak bir çözüm üretmeyi amaçlayan Kevin Ashton, aslında o zamanlarda nesnelerin interneti kavramından bahsetmiş oldu. Kavram olarak Ashton’ dan duysak da aslında para işlemleri için kullandığımız ATM Bank’ lar çok daha önceki tarihlerde kullanılmaya başlanan örnek projelerdir. Bu konu ile ilgili daha kapsamlı araştırmalara göz atacak olursak,
 
Forbes Tech’ in öngörülerine göre;
 
– İnsanların %87’sinin hala nesnelerin interneti teriminden haberleri yok. Bu bilinirliğin Türkiye’de çok daha az olması kuvvetle muhtemel.
 
– 2015 sonuna kadar 4.9 milyar cihazın IoT ile bağlantılı/etkileşimli olması beklenirken, 2020 sonuna kadar da bu sayının 50 milyarı geçeceği tahmin ediliyor.
 
– 2008’den beri, dünyada yaşayan insanlardan daha fazla birbirleriyle bağlantılı/etkileşimli cihaz bulunuyor.
 
 –Şimdi internete bağlı giysiler modası başladı. (Apple Watch, Gamsung Gear gibi) 2020’ye kadar 10.2 milyon akıllı giysinin piyasaya sürülmesi bekleniyor.
 
– Nesneleri tanımlama ve izlemeye yönelik data aktarımı için kullanılan RFID (Radio Frequency IDentification) etiketlerin pazarı bugün için $11.1 milyar. Bunun, 2020’ye kadar $21.9 milyara çıkması bekleniyor.
 
– 2020 yılına kadar, 250 milyon araç internete bağlı olarak, sürücülere araç içi servislere yönelik pek çok yeni fırsat sunuyor olacak. Bununla birlikte, sürücüsüz araç servislerinin gelişmesinde de artan bağlantılı araçların etkisini göreceğiz. Google’ın sürücüsüz araçları, haftada yaklaşık 10.000 mil mesafe kaydediyor.
 
– M2M (makinalar arası iletişim) bağlantılı cihazlar bu yıl başında 5 milyarken, 2024’e kadar 27 milyara çıkacağı tahmin ediliyor.
 
Samsung, Google, Apple gibi kuruluşların Nesnelerin İnterneti için yaptığı ciddi yatırımlar yadsınamaz bir gerçek. Sürücüsüz arabalar, ameliyat yapan cerrahi robotlar, fabrikalarda kullanılan seri üretim robotları, giyilebilir teknolojiler ve daha bir çoğu...
 
Kaynak:
1) Melih Hilmi Uludağ (www.fizikist.com)
2) http://www.karel.com.tr/blog/internet-things-nesnelerin-interneti-nedir-cihazlarin-etkilesim-trendleri
3) Ergi Şener (http://www.teknolo.com/iot-ile-ilgili-bilinmesi-gerekenler/)