havadurum
Ensar İlyasoğlu

ensarilyasoglu@gmail.com

NİHAYET GÜNEŞHAN

Geçtiğimiz pazar günü yapılan, CHP Çanakkale Olağan İl Kongresinde, İsmet GÜNEŞHAN tek başkan adayı ve tek liste ile katıldığı seçimlerden sonra görevi devraldı.

6727

 Öncelikle İsmet GÜNEŞHAN`a ve yönetimi paylaştığı arkadaşlarına içtenlikle başarılar diliyoruz. Rakipsiz başkan adaylığı ve tek listeli seçim, sanılanın aksine İsmet GÜNEŞHAN`a ve yönetim kuruluna bir kolaylığı değil, "özel" ve "fazladan" sorumluluklar yüklemektedir. İsmet GÜNEŞHAN`ın bu ince mesajı anlayıp ve ona uygun davranabilecek siyasi yetkinlikte olduğunu belirtmeliyiz.

 

            İsmet GÜNEŞHAN, tanıdığımız ölçüde saygılı, nezaketli, farklı düşüncelerle hoşgörülü ve ilkeli bir tartışma sürdürebilen, ama daha önemlisi politik arenaya çıktığı günden itibaren (ki kendisini yaklaşık olarak yirmi yıldan fazladır tanımaktayız) çizgisinden sapmadan, aynı eksen üzerinde kendisini yenileyerek, sabırla inandığı değerler ve düşünceler uğruna mücadele eden bir kimlik olarak ortaya koymuştur. Koşulların değiştiği dönemlerde, zorlu günlerde bile biz kendisinin geri adım attığına tanıklık etmediğimizi ve sosyal demokrasinin inanılır bir kimliği olarak Çanakkale halkı tarafından, tanınmış olduğuna birçok kentli gibi biz de tanıklık etmiş olduğumuzu belirtmeyi ahlaki bir görev olarak görmekte olduğumuzu söylemeliyiz.

 

            Bugün ve özel olarak da OHAL koşullarında Çanakkale`yi ve Çanakkale yerel yönetimini zayıf düşürerek ele geçirmek ve bu kentin sosyo-politik kimliğini değiştirmek, demokratik değerlerini ve birikimini tahrif ve tahrip etmek isteyenlerin ve buradan yerel yönetimi ele geçirmeyi hedefleyenlerin tüm politik manevralarını etkisiz kılmak için, yerel yönetimlerle omuz omuza çalışabilecek, onu motive edebilecek, moral değerlerini yükseltebilecek, çalışmalarına  perspektif ve katkı sunabilecek bir CHP il yönetimine ve hatta bu da yetmez, kentli desteğine ihtiyacın zorunluluk haline geldiği bilincini içselleştirmiş, bir yönetimin ve başkanın, birleştirici rolü tarihsel öneme sahiptir. İsmet GÜNEŞHAN`ın bu tarihsel rolü ve açığa çıkan toplumsal ihtiyaçları görebileceğine ve bu zorlu görevin gereğini yerine getirebileceğine olan inancımızı söylemeliyiz.

 

            Özellikle Çanakkale`nin bir geleneği olarak, toplumsal reflekslerini sokağa taşıyan demokratik eylem biçimlerine CHP yönetiminin üstten bakıcı ve hatta zaman zaman görmezden gelici kısır ve cılız katılımını aşmak için, birleştirici merkezlerden biri olma rolünü İsmet GÜNEŞHANın yönetimi ile birlikte yerine getireceğine olan inancımızı, bu vesileyle bir kez daha ortaya koymuş olalım.

 

            Çanakkale farklı kültürlerin, kimliklerin ve farklı cinsiyetlerin sosyal hayatı demokratik bir biçimde paylaştığı ve bu paylaşımın tarihsel arka plan birikimleri üzerinden bir kültür olarak şekillendiği, barış içerisinde yaşanılan kentlerin ilk sırasında yer aldığı bilinmektedir. Kuşkusuz ki bu demokratik sosyal hayatın ve kültürün, yaşanabiliyor olması, sürekli kılınıyor olması, yerel yönetimlerin, kitle örgütlerinin, sendikaların, partilerin ortak kazanımları olarak değerlendirilmelidir. İsmet GÜNEŞHAN tüm bu saydığımız sosyal, toplumsal, siyasal ve kültürel iklime en uygun ve CHP’nin bu iklim içerisindeki rolünü en verimli ve etkin kullanma potansiyeline ve birikimine sahip bir siyasal kimliktir. Onun Çanakkale halkının demokrasi mücadelesine, demokratik değerlerine bu değerlerin geliştirilip yerleştirilmesine, köklerinin sağlamlaştırılmasına, emek ve demokrasi güçlerinin birleştirilmesine, örgütlenmesine  ve bu potansiyelin yeni araçlar ve yeni yöntemlerle mücadelesinin yükseltilmesine, kazanımlarının çoğaltılmasına katkı yapacağına yürekten inanmaktayız.

           

            Çanakkale halkının İsmet GÜNEŞHAN ve yönetiminden bir beklentisinin de, yerel yönetimin çalışmalarına ve yaptığı ve yapacağı hizmetlere örgütsel desteğini sunması ve "ikili tutum" görüntüsünü ortadan kaldırılmasıdır diye düşünüyoruz. Tüm bunların, yapılan hataları görmemek, eleştirmemek, anlamına gelmediğini söylemeye gerek bile yok. Biz de gördüğümüz hatalar konusunda dostça eleştirilerimizi yapmaktan vazgeçmeyeceğimizi de belirtmiş olalım.

 

            Bu duygu ve düşüncelerle, olumlu kişisel özelliklerini ve birikimini ve sorumluluk anlayışını bildiğimiz İsmet GÜNEŞHAN`a ve yönetimine bu zorlu dönemde başarılar diliyoruz.