havadurum

Nalbant; "Bölge halkıyla bir araya geleceğiz"

1004

 Çanakkale’nin tek içme ve su kaynağı, Atikhisar Kirazlı’da altın madeni işletmesinde yaptığı hukuksuzluklarla gündeme gelen Kanadalı Alamos Gold Şirketi’nin yerli ortağı Doğu Biga Madencilik, bu kez de Çamyurt Altın Madeni İşletmesi için kapasite artırımına gidiyor.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı resmi sitesinde yer alan duyuruda, işletme için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinin başladığı ve 16 Ekim tarihinde bölgede, Halkın Katılım Toplantısı’nın gerçekleştirileceği belirtildi.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı resmi sitesinde yer alan duyuruda;  “Çanakkale ili Çan ilçesi sınırları içerisinde Doğu Biga Madencilik SAN. TİC. A.Ş. tarafından yapılması planlanan Çamyurt Altın Madeni Kapasite Artışı projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme süreci başlamış ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyası halkın görüşüne açılmıştır. Söz konusu projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince 16/10/2018 tarihinde Halkın Katılım Toplantısı düzenlenecektir. ÇED Başvuru Dosyasını İncelemek isteyenler Bakanlık Merkezinde veya Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinde duyuru tarihinden itibaren raporu inceleyerek, zamanlama takvimi içerisinde proje hakkında Bakanlığa veya Valiliğe görüş bildirebilirler. Halkın Katılımı Toplantısı yeri ve saati ile ilgili ÇED İzin Denetim Genel Müdürlüğü ve Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden bilgi alınabilir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur” denildi. Konuyla ilgili gazetemiz Çanakkale OLAY’a değerlendirmede bulunan ZMO eski Şube Başkanı ve İda Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu üyesi Hicri Nalbant, Cuma günü bölgeye giderek bölge vatandaşları ile görüşeceklerini söyledi. Daha önce yapılmak istenen toplantının bölge halkı tarafından yaptırılmadığını belirten Nalbant; “Yapılması gerekenlerle ilgili hazırlığımız var.  Olumlu ÇED alırlarsa dava açmak üzere de hazırız. Hukuken gereğini yapacağız” dedi.

 
“Toplantı öncesi bölge halkıyla toplanacağız”
Konuyla ilgili bilgilendirmede bulunana Nalbant;  “Hukuksuzca ağaç katliamı yaptığı için tepkileri üzerine çeken Doğu Biga Madencilik Şirketi, Çan ilçe sınırlarında bulunan Çamyurt Altın Madeni kapasite artırımı için yeni ÇED süreci başlatılması amacıyla Bakanlığa dosya sundu. Cuma günü İda Dayanışma olarak arkadaşlarımızla beraber bölgeye gideceğiz. Orada ve çevre köylerde insanların nabzını yoklayacağız. Ondan sonrada 16 Ekim’de yapılacak toplantıya katılacağız. Yıllar önce Kızılelma Köyü’nde yine bir ÇED toplantısı yapılmıştı. Köylüler, o zaman ÇED’i yaptırmamıştı. Ancak aradan çok zaman geçti. Şu anda 12 Ekim Cuma günü oraya gideceğiz. Daha sonra 16’sında yine orada olacağız. Konuyu takip ediyoruz. Yapılması gerekenlerle ilgili hazırlığımız var.  Olumlu ÇED alırlarsa dava açmak üzere de hazırız. Hukuken gereğini yapacağız” dedi. 
 
“Üzerimize düşeni yapacağız”
Şirketin Kirazlı’da maden işletmesine başladığı, şimdide Çamyurt’ta kapasite patlamasına gideceğini belirten Nalbant; “Bu şirket, öncelikle Kirazlı’da başladı. Hatta, GSMR’de aldılar. Olumlu ÇED almışlardı ve Danıştay’dan dönmüştü. Geçtiğimiz ayın 21’inde mahkeme keşfi yapıldı. Biz, oraya da gittik ve katıldık. Keşif sırasında hazırladığımız raporu mahkeme heyetine sunduk. Çamyurt Bölgesi, Kızılelma Köyü ile Çan’ın arasında bulunan ormanlık bir bölge. Burada, daha önce sondaj yaptılar. Orada sondaj taşkınları oldu. Çaya sondajda kullanılan malzemeler taştı ve çayı kirletti. Şu ada Doğu Biga adıyla maden işletmelerine devam eden bu şirkete, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından cezalar kesilmişti. Bu işlemleri önlemek isteyen köylülerde şirketi mahkemeye vermişlerdi. Bu firma buraya küçük bir kapasite ile başlamıştı. Şimdi kapasite büyütmeye giderek patlatma yapacaklar. Ancak bu patlatma sonucu elde edecekleri cevheri nerede işleyeceklerini söylemiyorlar. Muhtemelen hemen bitişiklerinde bulunan Ağı Dağında işleyecekler. Orası henüz ruhsat almadı. Ya da oradan Kirazlı Balaban’a taşıyacaklar. Her ikisinde de ormanlar, ağaçlar gidecek. Sular, yeraltı suları kirlenecek. Her şekilde nasıl yaparlarsa yapsınlar doğaya çok ciddi zararlar verecekler. Bizde üzerimize düşeni yapacağız. Süreci takip ediyoruz ve yurttaş olarak üzerimize düşen görevleri yapacağız” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş