havadurum

Ne Kadar Hayatta Kalabilirsiniz?

Dünya, tüm sorunlarına ve kusurlarına rağmen hâlâ güzel bir yer..

5311

  Bir düşünün: Renkli gün batımları, sıcak okyanus esintisi, köpekler, kediler, kuşlar, böcekler ve halen buharlaşıp, küçük parçacıklara ayrılmadığımız gerçeği… Evet, Dünya üzerindeki yaşam hoş; özellikle de, komşu gezegenlerle karşılaştırıldığı zaman.

 

Eğer başarabilirsek, yakında Mars’ta da yaşayacağız. Fakat şimdilik hepimiz Dünya’da kalakalmış durumdayız. Fakat tüm güvenlik önlemlerini almadan, güneş sisteminin diğer bölümlerine gitmek istemezsiniz. Neil deGrasse Tyson, bunun sebebini açıklıyor. Kısaca anlatmak gerekirse, bir uzay kostümü olmadan uzayın başka bir yerine gitmek felaket olabilir. Ancak uzay kostümüyle uzayda durmak bile size bazı yönlerden zarar verecektir. Dünya dışında, iki dakikadan daha uzun süre hayatta kalabileceğiniz hiçbir yer yok.

 

Güneş: Kolay soruyla başlayalım; Güneş, belli ki sizi doğrudan kızartır. “Buharlaşırsınız” diyor Tyson. “Çok hızlı olduğundan; ziyaret etmek açısından güzel bir yer değil.”

 

Toplam süre: Bir saniyeden daha kısa.

 

Merkür: Güneş’e dönük olan taraf son derece sıcak (en sıcak olduğu zaman 427 Celsius derece oluyor). Bunun aksine, diğer tarafı ise dondurucu şekilde soğuk (en soğuk olduğu zaman eksi 179 Celsius derece). Eğer bu iki sıcaklık arasındaki çizgide durur ve dönerseniz, “nefesinizi tutabildiğiniz sürece hayatta kalabilirsiniz” diyor Tyson.

 

Toplam süre: Yaklaşık iki dakika

 

Venüs: 482 Celsius derecede, işlerin pek güzel olmayacağını zaten bilirsiniz. “Bu arada Venüs, Dünya ile yaklaşık aynı yerçekimine sahip. Bu yüzden, etrafta gezinmek çok tanıdık gelecektir; ta ki buharlaşıncaya kadar.”

 

Toplam süre: Bir saniyeden daha kısa.

 

Dünya: Atmosferimizde bulunan harika oksijen, yiyecek ve su ile birlikte gezegenimizi yaşanabilir yapan her şey sayesinde; burada iyi bir 80 yıl geçirebilirsiniz. İnsanların genel nüfusa göre daha uzun yaşamaya eğilim gösterdiği birkaç yerden biri olan “mavi bölgede” yaşarsanız, çok daha uzun yaşayabilirsiniz.

 

Toplam süre: Yaklaşık 80 yıl.

 

Mars: “Mars çok soğuk ve havası da çok seyrek” diyor Tyson. “Bu yüzden soğuğun şiddeti, o sıcaklıkta Dünya’da olduğu kadar sert olmayacaktır.” Çok ama çok sıcak tutan bazı kıyafetlerle beraber, muhtemelen nefesinizi daha fazla tutamayana kadar gezinebilirsiniz.

 

Toplam süre: Yaklaşık iki dakika.

 

Jüpiter: Gazlı bir gezegen olan Jüpiter’de yaşamak hiç mümkün değil. Bu muazzam gezegen üzerinde (veya içinde?), “Gezegenin katmanlarındaki basınç sizi ezene kadar, gazlı atmosferde sürekli aşağıya düşersiniz.”

 

Toplam süre: Bir saniyeden kısa.

 

Satürn, Uranüs ve Neptün: Yukarıya bkz. Jüpiter’de olduğu gibi, bu gaz devlerinde aşağıya düşer ve sonunda basınç ile ezilirsiniz. Hayır, Satürn’ün halkaları bile, yürüyecek sabit bir yüzey sunmaz.

 

Toplam süre: Her biri bir saniyeden kısa.

 

Kaynak:

1) Joanie Faletto

2) Ozan Zaloğlu (popsci.com.tr)