havadurum
Sermet Atadinç

sermet@canakkaleolay.com

Ne gerek vardı başkan…

Karabiga Belediye Başkanı beldesine kurulacak termik santral işinin hızlandırılması amacıyla devreye girmiş ve inşaat ruhsatının bir an önce verilebilmesi için çevre ve şehircilik bakanlığına başvurarak tereddütlerinin giderilmesini istemiş. Hiç gerek yoktu başkan, atom karıncaya havale etseydin; tak, işi hemen bitirirdi. Bu kadarı da gerçekten fazla; yok edici termikçinin, iş takipçisi konumuna düşmek, hiç yakışmıyor.

1822

 

Karabiga Belediye Başkanı termik santral iş takipçiliğine soyunmuşken, CHP il Başkanı yaşamsal değerlerimizin yok olmaması, çevreye verilecek zararların engellenmesi için basın açıklaması yapıyor.

CHP İl Başkanı Nejat Önder yapmış olduğu açıklamada ;” İlimizdeki gelişmelere baktığımızda dünyanın en kirli sanayilerinin, kurulu gücü 18 bin megawata varan termik santraller, çimento fabrikaları,  her türlü hurdadan demir üreten demir çelik fabrikalarının yenileri İlimize kurulmaya çalışılmaktadır.

Yine ilimizde Kazdağları yöresinde vahşi madencilik altın-gümüş çalışmaları sürdürülmektedir. 12 den fazla bölgede altın işletmeciliği yapılmaya çalışılmaktadır” değerlendirmesi yaparken, CHP’li belediye başkanının termik santral iş takibinde bulunması; başbakanın hastanelerin acil servislerinin ‘kız bakmak için gelinen yerler’ haline geldiği şeklindeki açıklamasını hatırlattı bir anda bana…

Siyaset denilen kurum sınıf bakış açısını kaybettiği sürece böylesine tutarsızlıkları da hep bağrında barındıracaktır.

Bu bağlamda Çanakkale Belediyesi açısından da bir notu tarihe düşelim.

Eski Tekel Şarap Kanyak fabrikasının deniz tarafındaki, Çanakkale Belediyesi tarafından Çanakkale halkına tahsis edilen alanın hiçbir şekilde halkın kullanımı dışında değerlendirilmesi uygun olmayacaktır.

Oraya bir özel sektör işbirliği ile yapılması düşünülen bilim merkezi projesinden vazgeçilmelidir.

Bu merkez için başka bir alan bulunmalı, deniz kenarındaki bu alanın Çanakkale halkının kullanımına açılması sağlanmalıdır.

Burası tıpkı Özgürlük Parkı gibi herhangi bir teferruata gerek kalmadan, basit bir organizasyon ve yatırım ile Çanakkale halkının kullanımına açılmalıdır.

Çanakkale halkına tahsisi yapılmıştır yaklaşımının, gereği budur.

Bunun dışında bir tasarrufta bulunulması Çanakkale halkına yapılan saygısızlık olacaktır.

İlgililere duyurulur.

Yine son günlerde kentte demokrasi ve emek güçlerinin dayanışma ve ortak mücadelesi noktasında duyduğum kaygı itibarıyla, bir tekrar olsa da; ortak mücadele etmek, dayanışmak, birlikte olmak noktasındaki çağrıyı yeniden gündeme getirme ihtiyacını hissediyorum.

Demokrasi ve emek güçlerinin birbirleriyle uğraşacak, öküz altında buzağı arayıp ayrılıkları körükleyecek, kişisel egoların tatminini nedeniyle bir arada olma disiplinine zarar verecek her türlü olumsuz girişimden uzak durmaları gerekmektedir.

Ayrılıklarımızı değil, ortaklıklarımızı gündem yaparak, ön plana çıkararak gericiliğe karşı; emek barış demokrasi ve ekoloji mücadelesini birlikte yükseltmeliyiz.

Eleştiri özeleştiri mekanizmasını da doğru bir zeminde çalıştırmalı, bu mekanizmanın hiçbir zaman ayrılıkları körüklemesine izin vermemeliyiz.

Diğer bir gelişme de; Çanakkale’de üstlenmiş olduğu özel rol gereği  CHP’yi bölüp parçalamak birbirine düşürmek adına harekette bulunup partiden ihraç eden kişinin şimdi de Çanakkale halkını ırkçı, ayrıştırıcı kriter ile birbirine düşürme gibi bir tehlikeli kulvarda yol aldığını izlemekteyim.

Halkların kardeşliğine zarar verecek bu söylemlere itibar edilmemesini, CHP yöneticilerinin de bu zararlı girişimlere karşı daha net bir tavır alması gerektiğini belirtmek isterim.

CHP Çanakkale örgütü kendisine sonradan çıkacak olumsuz faturanın bedelini ödemek istemiyorsa şimdiden bu provokatif, yıkıcı girişimi bertaraf etmelidir.

Bu provokatif girişimlerde bulunan şahsın hala CHP kimliği üzerinden yapmış olduğu manipülasyonlara engel olmak CHP örgütünün görevidir.

CHP il başkanının bu noktada gerekli duyarlılığa sahip olduğunu biliyorum; gerekli tavır alınmazsa yaşanacak olumsuzluklar çok daha telafisi güç sonuçlara neden olabilir.

Birde bunu not düşelim; çünkü gelişmeleri, önümüzdeki günlerde bu kapsamda tartışma ihtiyacı hissedebiliriz!