havadurum

Neden Bu Kadar Fazla Üstün Potansiyelli Çocuk Yazı Yazmaktan Nefret Ediyor?

Bu üstün potansiyelli çocukların yüzde ellisini etkileyen yaygın bir fenomen - işte fikirlerini biraz olsun değiştirmenin yolu. By Tobi J. Phillips, Ed. D, headmaster and founder of Village East Gifted

3925

 

 
 
Yazmaktan hoşlanmayan üstün potansiyelli bir çocuktan asla “bir şeyler yazmasını” istemeyin. Bu ürkütücü sözleri duymak büyük bir kavgaya sebep olabilir ya da çocuğunuzda en yakın kapıdan kaçıp gitme ihtiyacı yaratabilir. Peki bu neden bu kadar hassas bir konu?
 
Şunu düşünün: akranlarınız henüz alfabenin harflerini takip ederken siz kitap okuyabilen parlak bir gençsiniz. Her gün akranlarınızın size yetişmesini umuyor ve bunun gerçekleşmediğini görüyorsunuz. Gördüğünüz, duyduğunuz, hissettiğiniz ve zaten derin ideolojilere, aşırı hassasiyetlere, esrarengiz anlayışlara ve her şeyi hatırlama kabiliyetine dönüşmüş hissettiğiniz her şeyi “kabul ettiniz”. Ebeveynlerinizin sizi sık sık “yaşlı bir ruh” olarak tanımladığını duyuyorsunuz. Bunun ne anlama geldiğini bilmiyorsunuz – çünkü henüz sadece küçük bir çocuksunuz.
 
Şimdi bu karışık düşüncelerin ve derin duyguların hepsini, diğer insanların da anlayabileceği şekilde, kağıda döktüğünüzü düşünün. Birçok genç ve üstün potansiyelli zihin için bu, mümkün olmayan bir görevmiş gibi gözükebilir. Fakat, herhangi bir üstün potansiyelli çocuğa bir konu hakkında konuşmasını söylerseniz, o, tecrübesinin her ufak detayını en doğru şekilde anlatmak ve muhtemelen duyduğu bir yetişkin konuşmasından “alınmış” ileri seviyede kelimeler kullanarak ilgilendikleri bir konuyu açıklamak için rahatlıkla 10-15 dakika harcayabilir. Doğru dil bilgisi kullanma, sözcükleri doğru yazma, cümleciklere noktalama işareti koyma veya özne / yüklem uyumlarına hakim olma çoğu dinleyicinin odağı değildir. Bu nedenle, üstün potansiyelli çocuğun sürekli “mükemmellik” ihtiyacı güvenle korunur.
 
Burada IQ puanı 130’dan yüksek olan ancak yazmayı sevmeyen, üçüncü sınıf öğrencisi üstün potansiyelli bir çocuğun unutulmaz bir tatil anısıyla ilgili yazdığı tipik – ve gerçek bir örnek olan- “kompozisyonu” var:
 
“Ailemle disney worlde gittim. Favori anım erkek kardeşimle beraber yüksek bir dağdan suya inen trene ve hız trenine bindiğimiz andı. çoook eğlenceliydi!!!!!! Sonra havuzda yüzdük ve su kaydırağından kaydık!!!!  Otel aşırı havalıydı. Son olarak, odamıza gittiğimizde yatağa atladık!!!!! hayatımın en güzel tatiliydi!!!!!!!! “S O N”
 
Büyük harf eksikliğine, konu ile ilgisi olmayan ünlem işaretlerine ve “ S O N” olarak genellikle sayfada kalan satırların büyüklüğüne dikkat edin. Bunlar küçük yaşlardaki üstün potansiyelli öğrencilerin zorlanmadan daha uzun yazı yazmak için kullandıkları tekniklerdir.
 
Üstün potansiyelli çocuklar fikirler üretmek, bu fikirleri işleyip düzenlemek için onların zorlu bir görev yapımı ile ilgili dikkatlerini dağıtabilecekleri yaratıcı bir yapıya ve bir matematik derlemesine ihtiyaç duyuyorlar. Zeki, yüksek motivasyona sahip öğrenciler, özellikle matematiğin bulunduğu bir durumda zorluklar ile başa çıkabilirler ve bir meydan okuma yeteneği sergilerler. Aynı zamanda onların alışılmışın dışına çıkmalarına müsaade ederek hem yaratıcı hem de “sabit fikirli” öğrencilerin mükemmel bir özgürlüğe sahip olmalarını sağlayabilirsiniz.
 
Üstün potansiyelli çocuğunuzu yeterince heyecanlandıracak bir yazı projesine dair örnek:
 
Çocuğunuza taşınabilir bir beyaz tahta ve yeşil, kırmızı ve mavi renkte silinebilir tahta kalemleri vererek başlayın. Kağıdı üzerine yazılmaması gerektiğini ona söyleyin. (Çocuğunuzun yüzündeki şaşkın ifadeyi dikkate alın.) Daha sonra, birbiri ile ilişkili olmayan hikayeleri düşünün (örneğin, Houdini gibi ünlü bir kişi, bir mağara, Amazon Yağmur Ormanı gibi bir yer ve bir papağan, kayak seti ve/veya eski bir ayakkabı gibi hikayeye dahil edilecek öğeler). Çocuğunuzdan bu ayrıntıları içeren ve giriş, gelişme ve sonuç bölümleri içeren bir hikaye oluşturmasını isteyin. Son olarak, aşağıda listelenen oyunun kurallarını tartışın:
 
Hikaye, yedi cümleyi aşamaz.Her cümle farklı bir kelime ile başlamalıdır.Belli ifadeler tekrar edilemez (örneğin; Amazon, Houdini, papağan, eski ayakkabı veya mağara). “Küçük kelimeler” daha sık kullanılabilir (örneğin zamir, edat, bağlaç).Her cümlede bir isim (yeşil tahta kalemi ile yazılarak) ve bir fiil (kırmızı tahta kalemi ile yazılarak) bulunmalıdır. Kalan kelimeler mavi tahta kalemi ile yazılmalıdır.Cümle şu kelimelerin hiçbiri ile başlayamaz: Benim, Ben, Bir, Bir keresinde, Uzun zaman önce, Ve, Ayrıca, Sonunda, Aniden, Ama.Cümle aşağıdaki kelimelerin hiçbirini içeremez: git, yap, var, al, git, çok, eğlenceli, çok. Daha açıklayıcı kelimeler önerebilirsiniz (örneğin, “hediye aldım” yerine “bana hediye verildi” olabilir.)Mümkünse, “ve” kelimesi cümlede yalnızca bir kez kullanılmalıdır.Her cümlede yalnızca belli sayıda kelime olması gerekir.
 
Cümle #1: beş kelime
 
Cümle #2: altı kelime
 
Cümle #3: yedi kelime
 
Cümle #4: sekiz kelime
 
Cümle #5: dokuz kelime
 
Cümle #6: 10 kelime
 
Cümle #7: 10 kelime
 
Hikayenin tamamı, son cümlenin son kelimesi tarafından anlatılmalıdır.
 
Çocuğunuz bitirdiğinde (20-30 dk alabilir), onun mutlu bir şekilde hikayeyi tutarken bir resmini çekin. Bu tekniği günlük yazı çalışmasına uygulamak için üstün bir çocuğun neye ihtiyacı vardır? Kitap yerine, evdeki masasının üzerindeki bir kavramlar sözlüğü kullanarak (kitapta bir kelimeye bakmak uzun sürebilir) kesin bir şekilde dikte edilir.
 
Zamanla, çocuğunuzun yazmadaki sınıf seviyesi onun enteletüel kapasitesini daha geçerli bir şekilde yansıtacaktır. Eğer onun yazmaya dair düşüncesi “nefret”ten “tamam, sanırım başarabilirim düzeyine gelirse hedef gerçekleştirilmiştir.
 
Kaynak:
www.ustunzekalilarmerkezi.org