havadurum

Nerden baksan tutarsızlık, nerden baksan…

598

 Ezine’nin Üsküfçü Köyü ile Hisarlan Köyü arasında 3S Madencilik tarafından yapılmak istenen maden arama çalışmaları ile ilgili başvuru dosyası Çanakkale Valiliği’ne teslim edildi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü resmi internet sitesinden yapılan duyuruda, söz konusu proje dosyasının kabul edilerek ÇED Başvuru sürecinin başladığı ifade edildi. 3S Madencilik tarafından 20061854 nolu ruhsat sahasında yapılması planlanan sondaj çalışmalarını kapsayan proje dosyasıyla ilgili, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden yapılan duyuruda; “Çanakkale ili Ezine, ilçesi Üsküfçü köyü mevkiindeki 3S Madencilik Seramik İNŞ. NAK. DIŞ TİC. A.Ş. tarafından yapılması planlanan Maden Arama Sondaj Faaliyeti projesi ile ilgili olarak Çanakkale Valiliğimize sunulan dosya Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği`nin 17. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve uygun bulunmuş olup, projeye ilişkin ÇED Süreci başlamıştır. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur” denildi. 

 
Proje alana bin 331 hektar
Proje dosyasında, söz konusu faaliyete ilişkin olarak bilgiler verildi. Proje alanın bin 331 hektar olduğu ifade edilen dosyasada; “Proje konusu faaliyet, 3S Madencilik Seramik İnş. Nak. Dış Tic. A.Ş. adına kayıtlı Çanakkale İli, Ezine İlçesi, Üsküfçü köyü sınırları içinde bulunan IV.Grup cevherleşmeyi tespit etmek amacıyla yapılması planlanan Sondaj çalışmasını kapsamaktadır. Ruhsat sahası toplamda bin 331,15 Hektardır. Bu alanın 0,15 ha’lık kısmında maden arama amaçlı sondaj çalışması yapılacaktır. Proje alanına ait ruhsat Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 30.12.2010 tarihinde verilmiş olup, 30.12.2020 tarihine kadar yani 10 yıllık bir süreyi kapsamaktadır. Arazi çalışmaları neticesinde faaliyet alanına en yakın yerleşim yerleri Üsküfçü ve Hisaralan köyleri olarak tespit edilmiş olup, faaliyetlerden kaynaklanacak gürültü ve toz hesaplamalarında bu yerleşim yerlerine olan etki göz önüne alınarak değerlendirme yapılacaktır” denildi. 
 
Köyler sayıldı ama Neandria unutuldu!
Faaliyet alanı ile ilgili bilgiler verilirken, söz konusu sondaj alanına yakın bölgede Neandria Antik Kenti’nin bulunduğu bilinmesine rağmen, başvurusu dosyasında görmez gelindiği dikkat çekiyor.  Başvurusu dosyasında; “Faaliyet alanına en yakın yerleşim yeri sahanın yaklaşık 1 km güneyinde yer alan Üsküfçü köyüdür. Bunun haricinde kuzeybatısında yer alan Hisaralan köyü 1,10 km uzaklıktadır. Ancak Çevresel Etki Değerlendirmesi yapılırken mesafeler göz önüne alındığında en yakın yerleşim yeri olan Üsküfçü köyü baz alınmıştır. Sondaj alanı Çanakkale ilinin güneybatısında yer alıp, yaklaşık 37,90 km’lik mesafede yer almaktadır” denildi. Ezine’nin Çiğri Dağı’nda bulunan 2 bin 300 yıllık Neandria Antik Kenti’nin proje alanına yakın olması, cevher tespitinin ardından söz konusu maden çalışması kapsamında zarar görüp görmeyeceğine ilişkin herhangi bir bilginin yer almaması dikkat çekici… 
 
“Orman alalında ve Alternatifi yok” 
Söz konusu dosyada; “Proje alanı; -IV.Grup cevherin olma ihtimali, -Ulaşım için uygun oluşu, yolların mevcudiyeti, -Maden işletmeciliğine uygun oluşu,-Yerleşim birimlerinden yeterli uzaklıkta oluşu, Nedenleri için seçilmiştir. Bu nedenlerden dolayı proje sahibi tarafından yer seçimi konusunda başka bir alternatifi bulunmamaktadır. Söz konusu sahada proje alanı orman arazisinden oluşmaktadır. İlgili kişi ve kurumlardan gerekli izinler alındıktan sonra faaliyetlere başlanılacaktır. Sondaj faaliyeti, yüzeyde varolan emarelerin devamını derinlerde de görmek ve rezerv durumuna bakarak söz konusu alanda işletmeye geçirilebilecek durumda madenin olup olmadığını tespit etmek amacıyla yapılmaktadır. Proje alanında herhangi bir çalışma yapılmamıştır” ifadelerine yer verildi. 
 
Depremlere dair bilgi yok 
Yine söz konusu sondaj alanına ait başvuru dosyasında deprem faktörüne yer verilmediği görülüyor. Şubat ayından bu yana Gülpınar, Ayvacık ve Ezine bölgesinde 3 binin üzerinde deprem yaşanırken, maden çalışması yapılacak alanın başvuru dosyasında deprem faktörüne dair bilgiye yer verilmemesi dikkat çekiyor. 

“ÇED gerekli değildir” kararı iptal edilmişti 
Ezine’ye bağlı Üsküfçü Köyü mevkii sınırları içerisinde daha önce de Teck Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından açılıp işletilmesi planlanan ‘Yarma Yöntemi ile Maden Arama’ projesi ‘hukuk engeli’ ile karşılaşmıştı. Çanakkale Valiliği tarafından hakkında “ÇED gerekli değildir” kararı verilen söz konusu proje ile ilgili olarak Çanakkale Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu tarafından açılan davada Çanakkale İdare Mahkemesi 4 Aralık 2015 tarihli kararı ile işlemin iptaline karar vermişti.
(Seçkin Sağlam)
Paylaş