havadurum

O yangının üzeri kapatılmıyor… Edremit İşletme Müdürü soruşturulacak

653

 Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka; “Sabotaj güçlü bir ihtimal ve yangına siyanürlü su ile müdahale edildi” dediği 8 Ağustos 2016 tarihli Kaz Dağları’nın Hanlar Bölgesi’ndeki yangının yankıları sürüyor. Kazdağları’nın diğer yakası olan, Balıkesir’in Edremit ilçesindeki dağ eteklerinde başlayan orman yangını yaklaşık 40 hektarlık ormanlık alanda etkili olmuştu. Yangına, Balıkesir, Çanakkale ve İzmir Orman Bölge Müdürlükleri, çevre ilçelerden de bölgeye sevk edilen 30 arazöz, 5 helikopter, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki itfaiyeler, Edremit Belediyesi ekip ve teçhizatları ile 200 orman işçisi müdahale etmişti. 

 
Siyanür iddiası tepki çekmişti 
Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka,ş o dönemde gazetemiz Çanakkale OLAY’a yaptığı açıklamasında; “Kazdağları’ndaki son yıllardaki yangınlar, dönüyor dolaşıyor, ‘Hanlar’ dediğimiz bölgenin karşısındaki yangın alanında çıkıyor. Bu son yangın da aynı anda 3-4 yerde birden çıkıyor. Bu bizzat köylülerin, o yörede yaşayan insanların ifadeleridir. Şimdi bu yangının 3-4 yerde birden çıkmış olması sabotaj ihtimalini güçlendiriyor. Sabotaj ise neden hep bu bölgede sabotaj yapılıyor? Bunların düşünülmesi gerekiyor. Ayrıca kesinlikle madenden alınan siyanürlü su ile söndürüldü. Madenden su alınırken de söndürülme aşamasında da fotoğraflar mevcuttur” demişti. 
 
"Siyanür havuzu boşaltılmaya çalışılıyor"
TEMA Vakfı Edremit Sorumlusu Zülkif Bozbek ise “Yangının çıkış sebebiyle ilgili söylenti çok fazla, ancak birkaç farklı noktadan çıkmış olması durumuna dikkat çekiliyor. Yangının kontrol altına alınması sevindirici olmakla beraber soğutma çalışmalarının bölgede bulunan ve Özdoğu Madencilik tarafından işletilen maden tesisini işleme havuzundan alınması dikkat çekici. Bu konuda kişisel düşüncem: yangının çıktığı ve yayıldığı bölgenin 2012 yılında maden işletim tesisinin doğu bölgesinde çıkan ve bölgeye büyük zarar veren, aynı şekilde havuzdan alınan suyla söndürülen yangının devamı gibi olması ve maden tesisinin kuzey tarafında bulunması. Burada akla hemen ‘bölge ağaçlardan yangınla arındırılmaya mı çalışılıyor’ düşüncesi gelse de; gözden kaçırılmaması gereken husus, yangın bahanesiyle ve devlet eliyle havuzda bulunan atık ve kirli suyun boşaltılıyor olmasıdır. Çünkü her havuz belli dönemlerde suyunu temizlemek ve yenilemek durumundadır. Mülki ve adli makamların yangının çıkış sebeplerini ve faillerini araştırırken bu konuları da gözden kaçırmamalarını diliyorum” açıklamasına yer vermişti. 
 
Hukuk mücadelesi devam ediyor 
Geçtiğimiz haftalarda faaliyetine son verilen Biga Çevre Derneği’nin başkanlığını yürüten ve son dönemde körfezde yaşayan Kamil Aru, süreci takip eden isimlerden biri. Aru, 8 Ağustos 2016 tarihinde Balıkesir Edremit hanlar mevkiinde çıkan orman yangınının söndürülmesi için kimyasallı suların kullanılması talimatının verildiği kamu görevlileri hakkında yasal işlem yapılması için Edremit Cumhuriyet savcılığına Tarım Orman İş Sendikası Genel Merkezince suç duyurusunda bulunulduğunu ifade etti. Balıkesir Valiliğinin kimyasallı su ile yangının söndürmesi talimatı verdiği ileri sürülen kamu görevlileri hakkında soruşturma izni vermediğini belirterek, valiliğin kararının iptali için idare mahkemesinde dava açıldığını bildirdi. O davanın sonuçlandığını söyleyen Aru, “Balıkesir valisi çıkan orman yangınını kimyasallı su ile söndürmesi talimatını veren Edremit Orman İşletme Müdürü hakkında soruşturulmasına gerek yoktur kararını vermişti. O karar, Tarım Orman İş sendikasının itirazı sonucu İzmir bölge idare mahkemesi kaldırdı” dedi. 
(Seçkin Sağlam)
Paylaş