havadurum
Nevin Yüksel

nevin@canakkaleolay.com

ÖFKEYLE KALKAN ZARARLA OTURUR

2106
Günümüzde yaşanan şiddet olaylarının sebebi öfkenin kontrol edilememesidir. Kadına şiddet ve cinayetler gibi kötü olayları hepimizi gün geçtikçe ne yazık ki görmekteyiz. En başta öfkemizi kontrol etmemiz gerekir.
 
Öfke, kişinin bir engellenme durumuyla karşı karşıya kalması, olay ya da kişiye karşı herhangi bir olaya maruz kalması, incinmesi, tehdit algılaması gibi geliştirdiği bir duygudur. Zaman zaman yaşadığı olumsuz olaylara karşı verdiği doğal bir tepkidir.
 
İnsanların hissettikleri duygular, hayatta kalmak için gerekli olduğu gibi zarar verici özelliğe de sahip olabilir.
 
Neler Öfke Uyandırır?
Genellikle öfkeye yol açan nedenler arasında; engellenme, haksızlığa uğrama, fiziksel incinme ve yaralanmalar, tacize uğrama, hayal kırıklığı, saldırıya uğrama, tehditler sayılabilir.
 
Duygu ve düşüncelerine saygısızlık edilmesi kişiyi öfkelendirir. Birey, herhangi bir kişi ya da durumun varlığı, ilişkileri, yaşam tarzı gibi kendisi için değerli olan şeylere karşı tehdit olacağını düşünürse öfkelenebilir.
 
Başkalarının saldırgan davranışları onlara kötü niyet de bir savunma ve karşı saldırı tepkisi olarak öfkeye neden olur.
 
Bir ilişkinin bitmesi, kayıplar, evden ayrılma, üniversite ortamına girme gibi büyük yaşamsal değişiklikler de bilinmeyenlerle dolu olduklarından öfke yaratabilir.
 
Öfke ile Baş Etmek için Öneriler
• Öfkenizi en uygun ve en etkin biçimde ifade edin.
• Sakin olun. Yüksek sesle ve hatta şiddetle verilen mesajlar çoğu zaman doğru algılanmaz. İlişki kopma noktasına gelebilir. Kendinizi sakin ve yapıcı bir şekilde ifade edin.
• Karşınızdakini dinleyin. Söylenenleri yorumlamaya başlamadan önce karşınızdakini iyice anlamalısınız.
• Olaylara ve kişilere farklı bir çerçeveden bakmayı deneyin. Kişileri ve durumları etiketlere ya da önyargılara göre değerlendirmemeye çalışın.
• Nelerin değişmesini beklediğinizi açıkça söyleyin. Olumsuzluklardan çok çözümlerden bahsedin. Siz çözüm üretin, karşınızdakinin de çözüm üretmesine izin verin.
• Tartışmaların sonunda her iki tarafın da kazanması amaçlanmalıdır. Unutmayın, bir taraf ezilirse bunun acısı ileride çıkacaktır.

"Öfkeyle kalkan, zararla oturur" sözü, bu yöntemin tarihinin ne kadar eski olduğunu bize gösteriyor.

Mantık öfkeyi yener, çünkü haklı bir nedene bağlı olsa da, çok çabuk farklı düşüncelere iter. Bu yüzden öfkelendiğinizi hissettiğinizde mantığınıza sığının. Yıllarca hayatında aynı bakış açısı ve düşüncesiyle hareket eden birine yeni bir şey kazandırmak oldukça zorlayıcı olur ve çaba gerektirir. Sinirlendiğinizde tepki vermeden önce 5 kere nefes alıp verin ya da içinizden 10`a kadar sayın. Bu arada olaya olumlu bakma konusunda kendinizi uyarın. Hem karşınızdaki kişiyi ya da kişileri kırmamış olursunuz, hem de kendinizi öfkenin zararlı etkilerinden korumuş olursunuz. 
 
KAYNAK: Kökdemir, H. (2004). Öfke ve öfke kontrolü. PiVOLKA, 3(12), 7-10