havadurum

Okul öncesi öğrencileri faydalanmaya başlayacak

329

Kocaeli Ekmek ve Gül Derneği`nin çağrısıyla başlayan ve tüm Türkiye`de yankı bulan, "Okullarda 1 öğün ücretsiz" yemek kampanyası neticesinde Milli Eğitim Bakanlığı bir adım attı. Bakanlık, okul öncesi öğrencilere ücretsiz yemek verileceğini açıkladı. Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek talebi, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrencileri için ise yakıcı bir biçimde sürüyor. İl Milli Eğitim Müdürlüğü konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı İkinci Dönemi`nin başladığı 6 Şubat (bugün) tarihinde, okul öncesinde ücretsiz yemek dağıtımının başlaması için hazırlıkların tamamlanacağını duyurdu. Kent genelinde kampanyayı yürüten demokratik kitle örgütlerinden Ekmek ve Gül Topluluğu ise, "Bütçe görüşmeleri sırasında red oyu kullananlar halkın bu talebe sahip çıkması karşısında geri adım atmak zorunda kaldılar. Ancak bu yetmez. Biz eğitimin bütün kademelerinde ayrımsız ve eşit olarak bütün çocuklara okul yemeğinin devlet tarafından sağlanmasını istiyoruz" açıklamasında bulundu.

 
Bugün başlayacak
Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılında ülke genelinde 5 milyon öğrenciye ücretsiz yemek uygulaması çerçevesinde Çanakkale İl Millî Eğitim Müdürlüğü de 12 ilçede çalışmaları tamamladığını açıkladı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerince, haftanın beş günü, günlük bir öğün beslenme verilmesi uygulamasından 6 Şubat 2023 Pazartesi günü itibarıyla resmî okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden tüm öğrencilerin faydalanacağını duyurdu. Açıklamada ana sınıfı bulunan birleştirilmiş sınıflı ilkokullara devam eden öğrenciler ile yatılı bölge ortaokulunda eğitim alan ve yatılılık hizmetinden yararlanmayan gündüzlü tüm öğrencilere günlük bir öğün ücretsiz beslenme desteği verileceği kaydedildi.
 
"Beslenme ilkelerine uygun menüler oluşturulacak"
Yemek menülerinin dengeli beslenme ilkelerine uygun olduğu aktarılan açıklamada, "Sağlık Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığının mevzuat ve çalışmaları referans alınarak oluşturulan Yemek/Beslenme Hazırlama ve Dağıtımı Kılavuzu`nda, okullarda beslenme hizmeti süreçleri detaylarıyla yer alırken Bakanlığımız tarafından okul öncesi eğitim kurumları için dengeli beslenme ilkelerine uygun örnek menüler hazırlandı" sözlerine yer verildi.
"Beslenme listeleri web sayfalarında yayınlanacak"
Yemek yönetmeliği için komisyonlar oluşturulacağı ifade edilen açıklamada, "Ayrıca diyetisyen desteği ile okullarda hazırlanacak olan haftalık beslenme listesi okulun web sayfasında yayınlanacak. Her il ve ilçede temel eğitim biriminden sorumlu müdür yardımcısı veya şube müdürü başkanlığında en az bir anaokulu müdürü, bir ana sınıfı olan okul müdürü ve varsa beslenme üreten okul müdüründen oluşan bir komisyon kurulacak. Komisyon tarafından periyodik aralıklarla ücretsiz bir öğün beslenme verilmesi programına ilişkin süreçler konusunda rehberlik ve denetim yapılacak. Ücretsiz beslenme desteği verilecek olan öğrencilerin velilerinden izin belgeleri alınarak beslenme hazırlanması ve sunumunda, Yemek/Beslenme Hazırlama ve Dağıtımı Kılavuzu`nda belirtilen hususlara ayrı bir hassasiyetle uyulacaktır" denildi.
 
"Eğitimin bütün kademelerinde ayrımsız yemek verilmesini istiyoruz"
Kent genelinde Çanakkale Ekmek ve Gül Topluluğu`nun konuyu gündeme getirdiği ve Çanakkale`de de büyük destek toplayan kampanyaya ise tüm hızıyla devam ediyor. Ekmek ve Gül Çanakkale Topluluğu ise kampanyanın tüm öğrencileri kapsaması için mücadelelerini sürdüreceklerini ifade ederek, "Kampanyayı ülke genelinde ısrarla devam ettirmemizin sonucunda, Aralık ayında Milli Eğitim Bakanı ana sınıfına giden çocuklara ücretsiz okul yemeği verileceğini, taşımalı eğitimin uygulandığı okullarda da yemekten yararlanacak çocuk sayısının arttırılacağını açıkladı. Bütçe görüşmeleri sırasında red oyu kullananlar halkın bu talebe sahip çıkması karşısında geri adım atmak zorunda kaldılar. Ancak bu yetmez. Biz eğitimin bütün kademelerinde ayrımsız ve eşit olarak bütün çocuklara okul yemeğinin devlet tarafından sağlanmasını istiyoruz" açıklamasında bulundu.
(Damla Yeltekin)
Paylaş