havadurum

Okyay "Çanakkale'de ciddi bir kuraklık sorunu var..."

1957
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası`nda geçtiğimiz günlerde düzenlenen Ocak ayı Meclis Toplantısı`nda bir çok farklı konu gündeme getirildi. Meclis açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay son birkaç yıldır küresel düzeyde zor yıllar geçirildiğini dile getirerek, "2020`de pandemiyle başlayan, ardından küresel tedarik zincirlerinde yaşanan kırılmalarla küresel krize dönüşen kötü gidişat, geçen yıl patlak veren Rusya-Ukrayna Savaşı sebebiyle de iyice içinden çıkılmaz bir hal aldı. Bu ve benzer risk ve kırılganlıkların gölgesinde 2023 yılına başladık. Bu yıl da kolay bir yıl olmayacak. Dışarıda küresel belirsizliklerle, içeride ise başka farklı zorluklarla mücadele etmeye devam edeceğimiz açık. Bu dönemde en çok ihtiyaç olan şey ise istikrar" dedi. Tüm zorlukların yanı sıra iklim krizinin dedünya genelinde kötü sonuçlar doğurduğu gibi Çanakkale`nin de bu sonuçlardan nasibini aldığını ifade eden Okyay, "Tüm zorluklar bir yana, aynı zamanda iklim değişikliğinin getirdiği sorunlarla da karşı karşıyayız. Bildiğiniz gibi ülke genelinde olduğu gibi Çanakkale`de de ciddi bir kuraklık sorunu var. Sonbahar ve kış aylarında beklenen yağışların gerçekleşmemesi nedeniyle Çanakkale`nin su ihtiyacını karşılayan Atikhisar Barajında su seviyesi yüzde 42,5 seviyelerine düşmüş durumda. Su, tarımsal üretim kadar biz sanayiciler için de önemli bir girdi. Bu konuda Çanakkale Belediyesi`nin yeniden kuyu suyu bulmak amacıyla sondaj çalışmalarına başladığı haberini aldık. Umarız, hem bu çalışmalar başarıya ulaşır ve hem de başlayan yağışlar barajlarımızı doldurur" temennisinde bulundu. 
 
"2023, kilometre taşı"
Okyay, Cumhuriyet`in 100`üncü yılının büyük bir coşkuyla karşılandığı gibi büyük sorumlulukları da beraberinde getirdiğini ifade ederek, "2023 yılı, ülkemiz açısından çok önemli bir kilometre taşı. Bu özel yıldönümü, bize büyük coşku yaşattığı gibi aynı zamanda omuzlarımıza büyük sorumluluk da yüklüyor. Sanayici olarak her zaman bu ülkenin daha müreffeh düzeylere gelmesi, insanlarımızın refah içinde yaşaması için sorumluluk hissediyor ve bunun gereğini yerine getirmeye çalışıyoruz, çalışacağız" dedi.
 
"Umarım hayat pahalılığı kontrol altına alınır"
Meclis Başkanı Okyay TÜİK enflasyon oranının beklenilenin altında açıklandığını dile getirerek, "TÜİK verilerine göre, enflasyon geçtiğimiz Aralık ayında yüzde 1,18 artarken, yıllık bazda yüzde 64,27 olarak gerçekleşti. Beklentilerin altında gelen bu rakam, son 9 ayın en düşük seviyesi. Bu düşüşte baz etkisinin olduğu muhakkak. Enflasyonda düşüşün süreceği, ancak fiyatların da artmaya devam edeceği yönünde genel bir kanı var. Umarım bu fiyat artışları sınırlı kalır ve geniş kitlelerin mustarip olduğu hayat pahalılığı da kontrol altına alınır" sözlerine yer verdi.
 
"OSB`lere desteğimiz sürecek"
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu üretimin önemine dikkat çekerek, "Üretimimizi arttırmadan ihracat ve kişi başı milli gelir hedeflerine ulaşmamız mümkün değildir diyerek Ezine Gıda İhtisas OSB kuruluşuna proje sahibi olarak öncülük ettik. İçinde bulunduğumuz Çanakkale OSB`ye gerçek yatırımcıları çekmek için olağanüstü çaba sarf ettik. Çan Karma OSB ve Ayvacık Sera Jeotermal OSB için de aynı şekilde desteğimiz sürecek. Aralık ayı sonunda Ayvacık için biliyorsunuz her OSB kurulurken Ticaret ve Sanayi Odaları olarak bir belli bir katkı payı sunmak zorundayız. Çanakkale OSB`de, Ezine Gıda İhtisas OSB`de vermiştik. Ayvacık Jeotermal Sera OSB`si Çan`dan biraz daha önde onun için 280 bin TL civarında katkı payını sunduk" ifadelerine yer verdi.
 
"Türk iş insanı, pes etmez"
Semizoğlu geçtiğimiz yılın Rusya`nın Ukrayna`yı işgali, enerji problemi, yüksek enflasyon, yüksek döviz kuru gibi akıllara kazınan olaylarla hatırlanacağını belirterek, "Bu sorunların yanında sanayi üretiminin devam etmesi, turizm sezonunun iyi geçmesi ve turizm gelirlerinde 2022 yılında bir artış yaşanması bizleri sevindirdi. IMF Başkanı Georgieva yeni yılın ilk gününde dünya ekonomisinin büyük kısmı için "2023`ün 2022`den daha zorlu bir yıl olacağı" yorumunda bulundu ve AB ülkelerinin yarısının, Dünya ekonomisinin ise üçte birinin resesyona girmesini, Çin`in daha da yavaşlayacağını beklediğini ifade etti. Bunlar kaçınılmaz sonuçlar. Ancak şunu da biliyoruz Türk iş insanı, esnafı, taciri, sanayicisi bu zorluklara kolay kolay da pes etmez, çoğu zaman da bu bizleri kamçılanır. Biz yine bardağın dolu tarafından bakmak istiyoruz ve Çanakkale olarak, Çanakkaleliler olarak 2022 gibi zor bir yılda Avrupa`nın en büyük kamu yatırımının ilimize yapılmasından dolayı kendimizi şanslı hissetmemiz gerektiğini düşünüyorum" diye belirtti.
 
"Eko-turizmcileri araştırmak lazım"
Başkan Semizoğlu, son dönemde büyük rağbet gören eko-turizm konusundaki görüşlerine ise şu sözlerle yer verdi, "Özellikle şehir dışından ilimize, Kuzey Ege ve kırsala yatırım yapmak isteyen eko-turizm yatırımcılar var. Eko-turizm de siyaset malzemesi. Her eko-turizm e-ruhsatını araştırmak lazım. Gerçekten turizm yatırımı yapılacak mı, otel olarak mı işletecek yoksa sadece bunu imar almak için mi istiyor? Araştırmak lazım. Onun için bürokrat arkadaşlara sesleniyorum. Biraz inceleyerek, biraz yatırımcının önünü açmak için çalışsınlar. Bardağın dolu tarafından baksınlar."
(Yusuf Sonkurt)
Paylaş