havadurum

Ön seçim itirazı Genel Merkez tarafından 'REDDEDİLDİ..'

882

 CHP, 12 Ocak’ta il genel meclisi ve belediye meclis üyesi adaylarını ön seçimle belirlemişti.  Ön seçim sonrası bazı aday adaylarının, üç sandıkta tam katılım olmadığı halde yüzde yüz oy kullanıldığı ve yine Çanakkale’de olmayan üyelerin oy kullandığı şeklinde itirazları olduğu belirtildi. Konuyla ilgili dün, CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın katılımı ile açıklama yapıldı.  İtirazın ardından tüm zarfların ve oy pusulalarının mühürlenerek Genel Merkeze gönderildiğini belirten İl Başkanı Güneşhan, Genel Merkez tarafından gelen imzalı yazıda itirazların ret edildiğini belirtti. Güneşhan, Genel Merkeze giden zarfların CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek’in başında bulunduğu 4 kişilik bir heyet tarafından detaylı bir şekilde incelendiğini belirtti. Güneşhan; “Üç sandıkta geçersiz oylar sayılırken bir hata yapıldığı tespit edilmiştir. Şöyle ki; geçersiz oylar toplam kullanılan oylardan düşülmüş. Oysa burada olması gereken; geçersiz oyların toplam kullanılan oylardan düşülmesiydi. Diğer itiraz konusu ise; bazı üyelerin burada olmayıp da oy kullandırıldığı iddiasıydı. Burada imza tutanakları üzerinde tek tek inceleme yapıldığı bildirildi. Oylamaya katılmamasına rağmen oy kullandırılmış gibi gösterilen isimler tek tek hazirun listesi ile karşılaştırılarak böyle bir şeyin olmadığı da tespit edilmiştir” dedi. Güneşhan’ın açılamasının ardında konuşan Merkez İlçe Başkanı Uyanık, eksikler ve hatalar olmasına rağmen kasıtlı hiçbir tutum olmadığını dile getirerek; “Merkez İlçe Örgütü olarak demokrasinin gereğini parti içinde ortaya koyarak, demokratik ve sağlıklı bir şekilde hiçbir kasıt olmadan yerine getirdik. Eksiklerimiz ve hatalarımız vardır ama asla kasıtlı değildir.  Tüm bileşenlerin dahil olduğu bir süreci gerçekleştirmenin gururunu, tüm yönetimim adına kamuoyu ile paylaşmayı görev biliyorum” dedi. Son olarak açıklamada bulunan Belediye Başkanı Gökhan ise son bir ay içerisinde yapılan seçimlere üyelerden yoğun katılım olduğunu ifade ederek; “Siyaseten bu insanlar görev yapmış olmalarının bilinci ile büyük bir haz yaşadılar. Dileğimiz, bunun tüm ülke çapında gerçekleşmesidir. Biz, katılımcı demokrasiyi savunuyorsak; üyelerde bizim üyemiz ise; onların önünden geçmek, onların katılımını sağlamak gerekiyordu” dedi.

 
“İtirazlar, Genel Merkez tarafında büyük bir titizlikle incelendi”
Sandıklara yapılan itirazların Genel Merkez tarafından ‘ret edildiğini’ belirten İl Başkanı Güneşhan;  “Cumartesi günü il genel ve belediye meclis üyelerimizin sıralaması için bir eğilim yoklaması yaptık. Bu eğilim yoklaması tüm partilere örnek olacak şekilde, demokrasi şöleni içerisinde geçti. Katılımı son derece yüksek olan bir seçim oldu. Seçimlerden sonra, bize gelen genelge ve tüzüğümüz gereği aday adayı arkadaşlarımız ve partililerimizin gerektiğinde 2 gün içerisinde itiraz etme hakları vardır. Bir grup aday adayı arkadaşlarımız da bu haklarından yararlanarak itirazda bulundular.  Genelge gereği Genel Merkeze yapmış oldukları bu itirazda, 2 ana konu vardı. Bunlardan bir tanesi üç sandıkta  yüzde 100 oy kullanımı ile ilgili, diğeri de burada olmayan bazı partililerimizin oy kullandığı iddiasıydı. Genel Merkezimizde, bu itirazlar söz konusu olduğu için il yönetiminden tüm seçimlere yönelik dökümanların, evrakların hepsinin Ankara`ya gönderilmesini istediler. Bizde, merkez ilçe başkanımızla birlikte evrakların hepsini torbalara koyup, ağızlarını mühürleyerek teslim aldı tutanağı ile Merkez İlçe Başkanımız‘dan alarak Ankara`ya gönderdik. Evraklarımız Ankara`ya gittikten Genel Başkan Yardımcımız ve Çanakkale Milletvekilimiz Muharrem Erkek’in Başkanlığında, 4 kişilik bir Hukuk Komisyonu tarafından tek tek incelendi.  Yapılan incelemeler sonunda iddia edilen sandıklarda yüzde 100 oy kullanılmadığı tespit edildi. Tamamen maddi bir hata olduğunu, geçersiz oyların, toplam kullanılacak oylardan düşüldüğü için bu yanılgının yaşandığını, oysa geçersiz oyların toplam kullanılan oylardan düşülmesi gerektiği belirtildi.  Zarflar tek tek sayıldı. Bunun sonucunda da kullanılan oyla imza sayılarının birbirini tuttuğu görüldü. Aynı şekilde burada olmayıp da oy kullandığı iddia edilen isimler tek tek incelendi. O isimlerin karşılığında da imza olmadığı ortaya çıktı. Konu ile ilgili Genel Merkezimizden imzalı açıklama yapıldı. Dolayısıyla seçimlerimiz son derece temiz ve güzel bir şekilde sonuçlanmıştır” dedi.
 
“Ön seçimlerimizi, hiçbir kasıt olmadan sağlıklı bir şekilde tamamladık”
Eksik ve hataların olmasına rağmen ön seçimlerin hiçbir kasıt olmadan demokratik bir şekilde gerçekleştirildiğini dile getiren Merkez İlçe Başkanı Uyanık; “Parti içi demokrasinin hayata geçirildiği, üyelerin tercihlerini kullandığı, toplumun tüm kesimlerine hitap edecek bir aday listesinin oluşmasına oyları ile katkı veren tüm üyelerimize teşekkür ediyorum. Parti içi demokrasiyi, Çanakkale Merkez İlçe Örgütü olarak, İl Başkanlığımızın ve Belediye Başkan adayımızın da destekleri ve ön açmaları ile gerçekleştirdik. Üyelerimiz, hava şartlarından tutunda, fiziksel olarak 17-18 saat boyunca yaşlısıyla, genciyle katılım göstererek. Aday adaylarımız hem propaganda döneminde, hem de seçim gününde centilmence sağlıklı bir şekilde orada yer alarak parti içi demokrasinin yaşamasında büyük katkı sağlamışlardır. Merkez İlçe Örgütü olarak demokrasinin gereğini parti içinde ortaya koyarak, demokratik ve sağlıklı bir şekilde hiçbir kasıt olmadan yerine getirdik. Eksiklerimiz ve hatalarımız vardır; ama asla kasıtlı değildir.  Tüm bileşenlerin dahil olduğu bir süreci gerçekleştirmenin gururunu, tüm yönetimim adına kamuoyu ile paylaşmayı görev biliyorum. Emeği olan tüm partililerime saygılarımı sunuyorum” dedi.
 
“Üyelerimiz, tüm olumsuz koşullara rağmen parti içi demokrasiye katkı sağladılar”
Üyelerin tüm olumsuz hava koşullarına rağmen ön seçimlere katılarak büyük katkı sağladıklarını ifade eden Başkan Gökhan;  “Parti meclisi ve il genel meclisi üyelerimizin tüm üyelerinin örgüt idaresi ile seçilmesi konusunda gerekliliği baştan beri söylüyorduk. Bu konudaki düşüncemiz Genel Merkez tarafından kabul gördü ve 12 Ocak tarihinde eğilim yoklamasını yaptık. 12 Ocak`ta çok coşkulu bir kalabalık vardı.  Yağış olmasına rağmen insanlar geldi.  Rahatsızlığı olan birçok parti üyemiz akrabalarının yardımı ile o havaya rağmen gelerek oylarını kullandılar. Rahatsız olduğu halde oy kullanmaya gelen üyelerimize; ‘neden bu halde geldiniz?’ Diye sorduğumuzda. ‘Biz, Cumhuriyet Halk Partiliyiz. Bundan büyük mutluluk duyuyoruz ve katılmayı çok istedik’ diyerek, kendilerini ifade ettiler. Çanakkale’de Cumhuriyet Halk Partisi üyeleri hep beraber bir ay içerisinde iki tane seçim yaptık. Birinde 3 bin, diğerinde ise 3 bin 500  kişi oy kullandı. Yani üyelerimiz iki kez bir araya geldiler. Bu siyaset en çok önemlidir. Siyaseten bu insanlar görev yapmış olmalarının bilinci ile büyük bir haz yaşadılar. Dileğimiz bunun tüm ülke çapında gerçekleşmesidir. Biz, katılımcı demokrasiyi savunuyorsak; üyelerde bizim üyemiz ise; onların önünden geçmek, onların katılımını sağlamak gerekiyordu” dedi.       (Eren Aşnaz)
Paylaş