havadurum

Op. Dr. Karakaş; "Sağlık çalışanları evlerine gitmemeli"

2553

 Coronavirüsle mücadele kapsamında önlemler alınmaya devam ediyor. CHP eski Merkez İlçe Başkanı Op. Dr. Celal Karakaş, alınan önlemleri değerlendirerek, önlemlerle ilgili fikirlerini paylaştı. Özellikle sağlık çalışanları ile ilgili düşüncelerini paylaşan Karakaş, devlet tarafından alınan önlemlerin kısmen yaralı olsa da yeterliliğinin önümüzdeki günlerde belli olacağını ifade etti. Hastanede görev yapan tüm sağlık çalışanlarının evlerine gitmemesi gerektiğini belirten Karakaş, çalışanların hastanelere en yakın yerlerde ikamet etmeleri gerektiğini söyledi. Devlet tarafından alınan önlemleri değerlendiren Dr. Karakaş; “Alınan önlemlerin hepsi doğru. Ancak halk bu önlemlere destek vermezse bu sefer sokağa çıkma yasağı kaçınılmaz hale gelir. Buda bence önümüzdeki birkaç gün içerisinde belli olacaktır. Devletimiz bu yasağı getirirse bunu da saygı ile karşılamak zorundayız. Çünkü burada sağlığı birinci planda, ekonomiyi ikinci planda düşünmek zorundayız. 65 yaş sokağa çıkma yasağı son derece yerinde bir karardır. Yeterli mi, yetersiz mi? Bu ileri ki günlerde belli olacak. Alınan önlemler mantıklı. En azından kısmi sokağa çıkma yasağı konulabilir. 12.00-17:00 ya da 18:00 haricinde insanlar sokağa çıkmasınlar. Bu süreç içerisinde insanlar ihtiyaçlarını en kısa zamanda gidersinler. Aynı zamanda kendilerine en yakın yerden alıverişlerini yapsınlar.  İnsanlar kendi mahallerinin dışına çıkmasınlar” dedi.

 
“Bu virüsü evine de götürüyorsun”
Sağlık çalışanlarına yönelik alınması gereken önlemlerle ilgili düşüncelerini paylaşan Karakaş; “Benim bir önerim daha var. Bir hastanede çalışan herkes ‘doktor, hemşire, sağlık memuru, büro elemanı, hizmetli…’ bunların tamamının evine gitmeden hastaneye yakın bir yerde ikamet etmesi lazım. Bu bir motel olabilir, öğrenci yurdu olabilir… bu iş bitene kadar çalışanların burada konaklatılması lazım. Çünkü bu virüsü evine de götürüyorsun. ‘Evine gir, kendi odana çekil ve kimseye bulaştırma…’ böyle bir şey mümkün değil. Sonuçta aynı evi, aynı mutfağı aynı koridoru kullanıyorsun, bu iş çok riskli ve bu virüs kolay bulaşabilen bir virüs. Bu zor bir şey değil, devlet işin maliyetini hesaplamamalı en azından boşaltılmış KYK yurtları var. Devlete de yük olmayalım. Her hastaneye bir yurt gösterirsin, o hastane personelini orada konaklatırsın” dedi.
 
“En büyük risk altındaki gurubu sokağa salamazsınız”
Karakaş;  “Benim evime gidip gitmeme inisiyatifini devletin bana bırakmaması lazım. Aynı zamanda tüm mesai arkadaşlarıma da. Bunu yapmazsanız, sadece 65 ya üstü insanların sokağa çıkma yasağı koyarak bu iş çözülmez. Şu anda en büyük risk altındaki gurubu sokağa salamazsınız. Bende bütün mesai arkadaşlarıma bu işin biraz zor geleceğine inanmakla beraber uygulamayı doğru bularak alkışlayacağına inanıyorum. Evine gitmemek herkesi üzer ancak bu durumda doğru olan budur. Ben bunu doğru bulurum. Evde, çocuk var, yetişkin var, yaşlı anne babam var. Kime bulaşacağı belli olmaz. Yani hastanede çalışan herkesin evlerine gitmesini kesinlikle yasaklamak lazım. Bu uygulama bir yandan doğru bir uygulama olur,  bir yandan da toplumun dikkatini daha fazla çeker. Bize bir şey olmaz mantığı ile yaşayan insanlar olayın ciddiyetini biraz daha anlarlar” dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş