havadurum

Orhan POLAT

2396
Kömür gerçeği ve Vali’ye çağrı!
 
Çanakkale okulları kaloriferlerinde yakılmak üzere ihale yoluyla alınan kömürlerin, kalori değerinin uygunluğu üzerinde uzun zamandır tartışmalar sürüp gitmektedir.
 
Aslında kanunun çözümü çok basittir. Trakya bölgesi kömürlerin kalitesi hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsak, masrafa girip analiz yaptırmaya da gerek yok.
 
Çanakkale’de mevcut olan kömür depolarına uğrayıp; “Trakya kömürü var mı” diye sorduğunuzda; hiçbir satıcıdan “VAR” cevabını alamazsınız. Çünkü; depo sahipleri satamayacakları kömürleri depolarına almazlar.
 
Yine, Çanakkale’de kalorifer kazanı yakan kalorifercilerin tümüne: “Trakya kömürü yakan bir apartmanın kaloriferinde çalışmak ister misin?” diye sorduğunuzda; alacağınız cevap “HAYIR” dır. Veya normal ücretinin çok üstünde bir ücret talep edecektir. Çünkü; Trakya kömürleri, yüksek kalorili olmadığı gibi, kalorifer kazanlarında randımanlı yakılmaya da elverişli değildir.
 
Kalorifer kazanının ısısını belli bir sıcaklıkta tutulabilmesi için, çok çok fazla emek ister. Diyelim ki; Trakya kömürünü aldınız ve onu yakacak kaloriferciyi de ikna ettiniz. Bu defa 4500 kalorinin üstünde kömür temin edebilmeniz, imkansız mertebesindedir. Hele; 5000-6000 kaloriye erişmek mümkün değildir. Ben, emekli bir Maden Yüksek Mühendisi olarak Trakya kömürlerinin özelliklerini yanlış da hatırlamış olabilirim!
 
Bu tartışmaların sona erdirilmesi ve tarafların tatmin olması için, Çanakkale İl Genel Meclis üyesi Hakkı Öztürk beyin iddialarının Sayın Valimiz tarafından ciddiye alınarak, TKİ Çan İşletmesinde ve Trakya Üniversitesi Laboratuarlarında yapılan analiz sonuçlarının biran evvel şartnameye uygunluğunun bizzat incelenmesini ve herkesin ikna olması yönünden de orijinal analiz raporlarıyla açıklanmasını temenni ediyoruz.
 
İlimizin en üst Devlet temsilcisi olan ve şehrimize geldiğinden itibaren sayısız hizmetlerini gördüğümüz Sayın Valimizin, devlet kurumlarını haksız yere zan altında bırakacak olan bu tartışmaya son vermesini, zihinlerdeki şüpheleri silmesini özelik ve ivedilikle bekliyoruz.
 
Orhan Polat
Maden Mühendisi (Emekli TKİ Md)