havadurum

Otomobil sektöründe durgunluk yaşanıyor

1664

 2018 yılında gelen zamlar otomotiv sektörünü vurdu. Özellikle sıfır araba fiyatlarına gelen vergiler, akaryakıt ve araç muayenesine gelen yüksek zamlar ikinci el araba satışlarını da ciddi oranda etkiledi. Çanakkale otomobil pazarındaki 2’nci el araba satışı yapan galeri sahipleri, fiyatların yüksekliğinden şikâyet ederken, aynı zamanda 2018’in otomotiv sektörü için çok kötü bir başlangıç yaptığının altını çizdiler.  Aynı zamanda vatandaşın alım gücünün düştüğünü ve arabayı bir ihtiyaç olmaktan çıkartıp lüks olarak gördüklerini belirten galeri sahipleri, sektörün çok büyük bir durgunluk içerisinde olduğunu ifade ettiler. Vatandaşların alım gücünün düşük olduğunu vurgulayan 2’nci el otomobil satıcısı Nazmi Talas, otomobil alım ve satımlarının ciddi oranda gerilediğini dile getirerek; “Yılbaşından bu zamana kadar devam fiyat artışlarından otomobil sektörü de etkilendi. Zamlardan, arabalar kadar inşaat sektörü de etkilendi çünkü inşaat sektörü ve araba sektörü birbirleriyle zincirlemedir. İnşaat sektörü ne kadar hareketli sezon geçirirse araç sektöründe de o kadar hareket olur. Fiyatlar geçen seneye göre biraz yüksek. Geçen sene de yüksekti ama alım ve satımlar daha iyiydi, bu sene vatandaşın alım gücü düştü. Vatandaşın alım gücü çok düşük, yani insanlar bekliyorlar, fiyatlar düşsün diye” dedi.

 
“Durgunluk aralık ayında başladı”
Sektördeki durgunluğun aralık ayı itibari ile başladığını belirten Fuat Bucak; “2’inci el araç sektöründe fiyatlar çok yüksek bu nedenle işler de durgun geçiyor bu sıralar. Aralık ayı itibariyle sektörde bir durgunluk söz konusu. Geçen sene Aralık ayına göre işler düştü. Fiyatlar çok yüksek bunu nedenlerinden bir tanesi de borsanın yükselmesi” dedi.
 
“Otomobil fiyatları, genelde aralık ve ocak ayları yükseliyor”
Özellikle borsa fiyatlarının yükselmesinin büyük etken olduğunu belirten Emre Kılınç; “Araba fiyatları yükseldi yani ülkenin genel durumu itibari ile borsanın da katkılarıyla fiyatlar yüksek. Vatandaşın alım gücü zaten düşük. Genel de Aralık ve Ocak aylarında araba fiyatları yükseliyor. İki sene arasında fiyatlar haricinde hiçbir değişiklik yok. Geçen sene de alım gücü düşüktü” dedi. 
(Şenol Güven)
Paylaş