DOLAR 32.3381 %0.10
EURO 35.189 %0.03
G.ALTIN 2241.3604 %-0.10
BITCOIN 64722.7403 %-3.91
ETHERIUM 3352.486 %-4.40
havadurum

Öz'den Müezzinoğlu'na soru önergesi!...

747

 CHP’li Bülent Öz, emeklilikte yaşa takılanlar için TBMM’ye soru önergesi sundu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından cevaplandırılması istenen soru önergesi hakkında konuşma yapan Öz, “İstediklerinde mağduriyeti bir düzenleme ile giderebilen iktidar, emeklilikte yaşa takılanları görmezden gelerek, emekçinin hakkını gasp etmektedir. Çalışarak Devlete katkı sağlayan ve pirim gün sayısını dolduran emekçinin emekli olması en doğal hakkıdır. Fakat 1999 yılında çıkan bir yasa, sadece bu tarihten sonraki işe giren vatandaşları değil, öncesinde çalışmaya başlamış ve emeklilik hakkı kazanmak için sadece pirim gün sayısı eksik olan vatandaşlarımızı da etkilemiştir. Hükümet olarak istediği her konuda düzenleme ile mağduriyet giderebiliyorken, maalesef emeklilikte yaşa takılan vatandaşımız için düzenleme yapmaması vatandaşımızı umutsuzluğa sevk etmektedir. Bir gecede çıkan yasa ile milyonlarca vatandaşımız yaş engeline takılarak hayal kırıklığına uğramıştır. Vatandaşlarımız umut verici bir açıklama beklerken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın Emeklilikte Yaşa Takılanlar ne olacak sorusuna “Takılmaya devam edecekler” talihsiz açıklaması Sosyal Devlet İlkesine uymamaktadır” dedi. 


“Mağdur vatandaşımız müsemma değil, hakkını istiyor”
CHP’li Öz açıklamasının devamında; “Sosyal Güvenlik, Sosyal Devletin görevidir. Yapılacak bir düzenleme ile mağduriyeti gidermek yerine, iktidar mağduriyeti arttırmaktadır. Emeklilikte yaşa takılan kişiler Sağlık Güvenceleri olması için Genel Sağlık Sigortası Pirimi yatırmak zorunda bırakılmaktadır. Prim gün sayısı dolduğu halde yaşa takılarak emekli olamayan vatandaşlarımızın 53 TL ödeyerek sağlıktan faydalanabilecek olmaları, hakkettikleri maaşı alamadıkları gibi sağlık haklarına da gasp uygulamasıdır. Bir gecede çıkan yasa ile emeklilikleri engellenen vatandaşlarımızın yaşadığı mağduriyet maç başladıktan sonra kural değişmesiyle, bir tarafın kaybetmesine sebep olmakla aynı sonuçtur” ifadelerine yer vererek konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “1999 yılında bir kanun çıktı diye mağdur olup ailesi dağılan, çocuğunun eğitim masraflarını karşılamakta güçlük çeken ve bunalıma giren vatandaşlarımız için bir düzenleme talebimizi yineliyoruz. Çünkü finansman dağılımında Suriyeliler için limitsiz harcamalar yapılırken, emeklilikte yaşa takılanlar için finans dağılım dengesini bozacağı için düzenle yapılamıyor sebebi gerçeği yansıtmamaktadır. Mutlak ki emeklilikte yaşa takılanlar için yapılacak bir düzenleme maliyeti, Suriyeliler için bütçemizden harcanan ve harcanmaya devam edecek milyarlarca Dolardan daha fazla olmayacaktır. İktidarın böyle bir düzenleme yapmaya gücü vardır ve mağduriyetin giderilmesi ile milyonlarca vatandaşımız ve aileleri rahat bir nefes alacaktır. Emeklilikte Yaşa Takılanlar ekstra müsemma gösterilmesini istemiyor, sadece hak ettikleri sosyal devlet güvencesine bir an önce kavuşmak istemektedir.”Bülent Öz, Müezzinoğlu’na yönelttiği sorular; 
 
1 – 1999 yılında çıkan yasa ile kaç kişi emeklilikte yaşa takılarak mağdur olmuştur?
2 – Emeklilikte yaşa takıldığı için hak ettiği sağlık imkanlarından faydalanamayıp, sosyal güvence için kaç vatandaşımız Genel Sağlık Sigortası yatırmaktadır ve kaç vatandaşımız sağlıktan faydalanamamaktadır?
3 – Sağlık Bakanının da belirttiği gibi Suriyelilere sağlıktan ücretsiz faydalanma imkanı verildiği gerçeğinde, hak ettiği sağlık güvencesini alabilmek için 53 TL ödemek zorunda kalan emeklilikte yaşa takılan vatandaşlarımız için bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?
4 – Ülkemizde yaşayan Suriyelere, Sosyal Güvenlik kapsamında bugüne kadar ne kadar para harcanmıştır? Ve emeklilikte yaşa takılanlar için yapılacak bir düzeleme ile giderilecek mağduriyetlerin maliyeti ne kadardır?
5 – Emeklilik pirimi dolduğu halde yaşa takıldığı için kurumunda mecburen çalışmak zorunda kalan kaç vatandaşımız vardır?
6 – Sosyal Devlet ilkesi ile uyuşmayan “Takılmaya Devam Edecekler” anlayışı ne zaman son bulacak? Ve emeklilikte yaşa takılanlar için bir düzenleme yapılacak mıdır? 
(Haber Merkezi) 
Paylaş