havadurum

Özarı "Hayvan hakları da insan hakları gibi yasayla korunmalıdır"

300
Biga Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği (BİSHAK) Başkanı İsmail Hakkı Özarı, 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü`nde sokak hayvanları için çalışmaların devam ettiğini belirtti. Özarı, düzenli olarak sokak hayvanlarının dernek üyeleri tarafından beslendiğini ifade ederek, "BİSHAK olarak da 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü`nde, Biga sokak hayvanları için, çeşitli etkinliklerimiz oluyor. Üyelerimiz her hafta sokak hayvanlarının beslemesini yapıyor. Çok yakında Kedi Evi Projesini uygulamaya başlayacağız. Tüm Biga ve köylerindeki köpekleri kısırlaştırma projemize tekrar başlayabilmek için çalışmalarımız sürüyor. Ayrıca 1-2 ay içinde geliri sokak hayvanlarına harcanmak üzere, çok katılımlı eğlenceler yapmayı düşünüyoruz" dedi.
 
"Bugünün amacı yaşama hakkına saygı duymaktır"
Özarı 1931 yılında Floransa`da toplanan hayvan severlerin dünya üzerinde yok olma tehdidi altında bulunan hayvan türlerine dikkat çekmek üzere 4 Ekim`i Hayvanları Koruma Günü ilan ettiğini hatırlatarak, "Bu günün amacı; evrende insanlardan başka canlılar olduğunu anlamak, onların yaşam alanlarına müdahale etmemek, yaşama hakkına saygı duymaktır" diye belirtti.
 
"Bütün hayvanlar saygı görme hakkına sahiptir"
Hayvan Hakları Evrensel Bildirisinin önemine vurgu yapan Özarı, "Bütün hayvanlar yaşam önünde eşit doğarlar ve aynı var olma hakkına sahiptirler. Bütün hayvanlar saygı görme hakkına sahiptir. Bir hayvan türü olan insan, öbür hayvanları yok edemez. Bu hakkı çiğneyerek onları sömüremez. Bilgilerini hayvanların hizmetine sunmakla görevlidir. Bütün hayvanların insanca gözetilme, bakılma, ve korunma hakları vardır. Hiçbir hayvana kötü davranılamaz, acımasız ve zalimce eylem yapılamaz. Hayvanlara fiziki ya da psikolojik bir acı çektiren deneyler yapmak hayvan haklarına aykırıdır. Tıbbi, bilimsel, ticari ve başkaca biçimlerdeki her türlü deneyler için de durum böyledir. Çok sayıda yabani hayvanın öldürülmesi demek olan her davranış bir soykırım, yani bir suçtur. Hayvanları koruma ve savunma kuralları, hükümet düzeyinde temsil olunmalıdır. Hayvan hakları da insan hakları gibi yasayla korunmalıdır" dedi.
(Atilla Akın)
Paylaş