havadurum

PARAZİT

1270
Parazit, yönetmenliğini Bong Joon-ho’nun üstlendiği üst tabaka zengin bir aile ve alt tabaka işçi sınıfı bir ailenin hayatlarının nasıl kesiştiğini konu alan 2019 yılında gösterime girmiş bir kara komedi filmidir. Alt tabaka aile eline geçen bir fırsat ile kendilerini farklı kişiler gibi göstererek üst tabaka ailenin evinde çalışmaya başlarlar. En başta kurdukları düzen işlerken bir anda beklemedikleri bir durum ile karşılaşırlar. Karşılaştıkları bu durum sonrasında işler sarpa sarar ve iki ailenin hayatı da tepetaklak olur.
 
Filmin ilk sahnesi kenar mahallede yerin altında yaşayan işçi sınıfı ailenin hayatlarını göstererek başlamaktadır. Bu ailenin babası Ki-Taek, annesi Chung-Sook ve çocukları Ki-Woo ile Ki-Jung’tur. Yaşadıkları yer bir apartmanın bodrum katı olarak nitelendirebilecek eski eşyalardan oluşan, penceresinden insanların ayaklarının göründüğü bir evdir. Sosyoekonomik açıdan baktığımızda alt tabaka olarak tanımlanan ailenin yaşadığı yer filmde yerin altı seçilerek hiyerarşik bir düzenin olduğu gösterilmiştir. Ki-Woo’nun arkadaşı Min evlerine gelir ve yurt dışına üniversite okumaya gideceğini onun için özel ders verdiği öğrencisine ders vermeye Ki-Woo’nun devam etmesini istediğini dile getirir. Aynı zamanda Min o kıza aşıktır ve güvendiği Ki-Woo’ya kızı emanet etmek istemektedir. Ki-Woo ise üniversite okumadığı için teklifi en başta reddetse de sonra kabul eder. Ki-Jung, Ki-Woo için sahte bir diploma hazırlar ve Ki-Woo, Da-Hye’ye ders vermek üzere evlerine gider. Daha sonra çevirdikleri türlü oyunlarla Ki-Woo ve ailesi zengin ailenin yanında çalışmaya başlar. Filmin ileriki kısımlarında ise iki aileyi hiç beklemedikleri durumlar karşılar ve filmin sonu acı bir hikayeyle biter.
 
Toplumda bir çok sosyoekonomik sınıf vardır. Bunlardan iki uç nokta;  filme konu olmuş üst sınıf ve alt sınıf kesimidir. Alt sınıf kesimden insanlar şehrin arka mahallelerinde yaşayan, evleri yıkık dökük olan, üst sınıf kesime muhtaç olan kesimdir. Üst sınıf kesim ise lüks evlerde yaşayan, modern dizayna sahip evlerde yaşayan, harcamalarını düşünmeden yapan kesimdir. Alt kesim sınıf, üst kesime muhtaçtır. Aynı zamanda hayatlarını üst kesime göre şekillendirmek zorundadırlar. Buna filmden örnek olarak selde evlerini kaybettikleri günün ardından pazar günü bile olsa sırf üst kesimin kendi eğlencesi için işe gitmek zorunda kalma durumları verilebilir. Toplumsal roller açısından bakacak olunursa üst sınıf toplumun onlara istedikleri gibi davrandıkları söylenebilir. Buna örnek olarak düşünmeden para harcayan bir anne, önemli bir işe sahip olan kariyer sahibi bir baba örnekleri verilebilir. Alt sınıf kesimin ise aslında üst kesim sınıf gibi olmak istedikleri ve alt kesimden insanlara ait olarak gösterilen kokuyu örnek göstererek onlarında toplumun biçtiği rolde yansıtıldığı söylenebilir. Filmde kullanılan dekorlar, zengin ve fakirlerin yaşadığı evler, yaşadıkları hayatlar tam olarak gerçeğine uygun bir şekilde yansıtılmıştır.