havadurum
Nevin Yüksel

nevin@canakkaleolay.com

PCOS

1857
Polikistik over sendromu, doğurganlığı olumsuz yönde etkileyen, pek çok farklı hastalığın oluşumuna zemin hazırlayan, üreme çağındaki kadınlarda sık görülen hormonal bozukluklardan biridir. Yumurtalıklarda küçük ve çok sayıda yumurtanın oluşumu ile yumurtlama bozukluğuna neden olarak adet düzensizliği, adet görememe ya da uzun aralıklarla adet görme gibi düzensizliklerle karşımıza çıkar. Polikistik over sendromunda, kanda androjen adı verilen hormonların artışına bağlı olarak ciltte sivilcelenme, yağlanma, saç dökülmesi ve tüylenme gibi belirtiler ortaya çıkar.
 
Polikistik over sendromunun nedeni tam olarak bilinmemektedir. Çoğu hastalık gibi genetik olarak anne veya kız kardeşinde olan kadınlarda daha yüksek oranda görüldüğü biliniyor. Polikistik over sendromunda adet periyodunu kontrol eden hormonlardaki dengesizlikler ile testosteron normalden fazla üretilir. Polikistik over sendromu olan kadınlarda, bir yumurtanın tam olgunlaşması için gerekli her hormon üretilememektedir. Yumurtaların hiçbiri olgunlaşıp yumurtalıktan çatlayamadığı için yumurtlama gerçekleşemez ve progesteron hormonu üretilemez. Bu durum da adetlerin düzensiz olmasına ya da hiç olmamasına neden olur. 
 
Polikistik over sendromunda belirtiler nelerdir?
Düzensiz yumurtlama veya yumurtlama olmaması sonucunda adet olamama, gecikmeli-düzensiz adet görülmesi
İnfertilite (kısırlık), tekrarlayan düşükler
Tüylerde artış (kol & bacaklarda, karın-sırt bölgesinde tüylenme artışı, renk koyulaşması ve kalınlaşma)
Yüz göğüs ve sırt bölgesinde ciltte yağlanma ve sivilcelenme
Erkek tipi saç dökülmesi
Kilo problemleri; aşırı kilo, hızlı kilo alıp kilo vermede zorluk yaşama
Depresyon ve ruh hali değişiklikleri
Kan basıncı yüksekliği
Rahim içi duvar kalınlaşması-ileri dönemde rahim kanseri gelişme riski
Uyku apnesi, horlama
İleri dönemde kalp hastalıkları, bozulmuş glukoz toleransı, diyabet
 
Tabi ki bu belirtiler kişiden kişiye değişmektedir. Uzman doktorlar doğru beslenmeyle olumlu sonuçlar alabileceğini söylüyor. Beslenme alışkanlıklarında yapılacak olumlu değişiklikler şu şekilde sıralanabilir:
1. Şeker ilaveli besinlerden ve işlenmiş gıdalardan uzak durulması,
2. Tahıllı ürünler, meyve, sebze, yağsız-az yağlı et tüketilmesi,
3. Kan şekerinin düşük seviyelerde tutulması için gerekli desteğin alınmasıdır.
Fazla kilodan kurtulmanın ve vücut kitle indeksinin düşürülmesinin (mevcut kilonun yüzde 5`i kadarının kaybedilmesinin bile) yumurtlamanın tekrar başlamasına ve spontan (kendiliğinden) gebeliklere olanak sağladığı bildirilmiştir.