havadurum

Pazar esnafı; "Fiyatlar uygun ancak insan yok"

1364

 Pandemi sürecinde birçok kez kapalı olan pazar, kısıtlamalar kalksa da tedbir ve denetlemelerle hizmet vermeye devam ediyor.  Pazar esnafı, kısıtlamaların kalması sonrası, meyve sebze fiyatlarını, satışları ve vatandaşların pazara ilgisini gazetemiz Çanakkale OLAY’a değerlendirdi. Yazlık meyve ve sebzelerin rağbet gördüğünü pazarda yerli karpuzun kilosu 1,50 TL, vişne kilosu 15 TL, kiraz kilosu 20 TL, üzüm kilosu 10 TL’den satışa sunuluyor. Yine yazlık sebzelerde çarliston biber kilosu 3 TL, patlıcan kilosu 2,5 TL, bamya 6 TL’den satışta. Yeşilliklerde en çok tezgâhlarda olan ve müşterilerin en çok tercihlerinden kıvırcık marul kilo fiyatı 3,5 TL den başlıyor ve tezgâh tezgah değişkenlik gösteriyor. Esnaf fiyatalrın uygun olsa da vatandaşın pandemi sonrası pazardan çok yine marketleri terci ettiğini belirtti. Özellikle karpuz piyasasının yükseleceğini belirten esnaf birçok esnafın kooperatife borçlu olduğunu belirtti.

“Esnaf zor durumda”

Esnafın zor durumda olduğundan bahseden İbrahim Demiroğlu; “ Pazarlar genelde ağır, karpuzu kavunu soracak olursanız sıcak olmasından dolayı tüm tarlalar yandı. Bu nedenle karpuz piyasasında fiyatlar yükselecek, on beş güne kadar karpuz üç lira olacak. Pandemiden önce on lira iş yapıyorsan şu an bir lira, millet çalışamadı, gelir yok. Esnaf olduğu gibi kooperatife borçlu” dedi.  

“Esnaf ihraç etmiyor, halka getiriyor”

Pandemiden önce çok verimli satışlar yaparken sonrasında kısıtlamalardan dolayı esnafın sıkıntı çektiğini belirten, İbrahim Göncük; “Pandemiden önce çok güzel satışlarımız vardı şu anda da aşılarımız olundu, kısıtlamalar kalktı ve satışlarımız düzeldi. Esnafı etkileyen giriş çıkış kapılarının kapalı olması. Müşterinin arabası park yerinde ürünü alacak ama kapı kapalı. Bizi bugün marketler etkilemez çünkü yerli malı hiçbir yerde bulamazsın. Esnaf ürünü ihracata vermiyor getiriyor buraya satıyor” dedi.

“Pazar kültürü eskide kaldı”

İnsanların eskisi gibi Pazar alışverişi yerine artık market veya manavlara yönelmesinden muzdarip olduklarını belirten Çağrı Aygül; “Çanakkale halkının eskisi gibi artık Pazar kültürü yok, insanlar genelde market veya manavlara yöneliyor” dedi.  

“İnsanlar pazara gelmekten korkuyor”

Emre Bozkurt ; “Artık herkes pazara gelmekten korkuyor, kapılar kapalı pazarı soğuttular insanlara karşı. Fiyatlar çok uygun olmasına rağmen insanlar yok. Çanakkale halkının gitgide ilgisi pazara karşı düşüyor. Artık kimse gelmek istemiyor bu sıcakta HES kodu sırası da beklemek istemiyor” dedi. (Gülperi Çalışkan)

Paylaş