havadurum

Pazaryerinde işler, eskisi gibi değil

1382

 Pazar esnafı, alışveriş potansiyelinin düşüklüğünden yakınıyor. Gazetemiz Çanakkale OLAY’a açıklamalarda bulunan esnaf, girdi fiyatlarının yüksek olduğunu ve dolayısıyla ürün fiyatlarının da yüksek fiyattan satıldığını söyledi. Ürün fiyatlarını pahalı bulan vatandaşların da alışveriş yapmaktan çekindiklerini belirten esnaf Yusuf Salih Yakıcı, girdi fiyatları yükseldikçe, ürün fiyatının da yükseldiğini söyledi. Esnaf İsmail Gürses ise; “Tarım sektörü kendi haline bırakılacak bir sektör değil. Tarım sektörü, ülkede en önemli sektörlerden bir tanesidir” dedi.

 
“Girdi fiyatları çok yüksek”
Pazardaki alışveriş potansiyelinin her zaman biraz daha düştüğünü söyleyen Yusuf Salih Yakıcı; “Pazardaki alışveriş potansiyeli her geçen gün biraz daha zayıflıyor. Ürün fiyatları zaten ortadadır. Aslında fiyatlar pazar esnafına göre normal ama vatandaşa pahalı geliyor. Bu da girdi fiyatlarından kaynaklanıyor. Sonuçta mazot fiyatı 6 liranın üzerinde, çalışan ücretleri var. Girdi fiyatları yükseldikçe, ürün fiyatına yansıyor. Girdi fiyatları ne kadar yüksekse ürün fiyatları da o kadar yükseliyor. Dolayısıyla vatandaş ürün almaya çekiniyor. Eğer pazarda üreticiyseniz bir nebze daha rahatsınız ama bu işin ticaretini yapıyorsanız çok zorlanırsınız” dedi.
 
“Tarım sektörü en önemli sektörlerden birisidir” 
Tarım sektörünün yeterince önemsenmediğini söyleyen pazar esnafı İsmail Gürses; “Tarım sektörü kendi haline bırakılacak bir sektör değil. Tarım sektörü, ülkede en önemli sektörlerden bir tanesidir. Her sene değişik değişik hastalıklar çıkıyor. Şimdi de şarbon hastalığı başladı, başıboş, kendi haline bırakıldığı için. Yani öyle bir duruma geldik ki, girdi fiyatları her yıl artıyor ama satış fiyatları hep yerinde sayıyor. Buğday, 15 yıldır 70 kuruştan satılıyor. Yani bu sürdürülebilir bir durum değil. Tarım sektörünün kalkınması için ihracat olması lazım, bu fiyatlarla bu iş sürdürülemez” ifadelerini kullandı. 
(Baykal Sağlam)
Paylaş