havadurum

Penaltı'nın şifreleri

872

 Bilim adamlarına göre, mükemmel bir vuruşun sırrı belli. Bir nokta belirleyin. Kaleciyi unutun ve orayı hedef alın. Öncelikle kaleciyi görmezden gelmek gerekiyor. Vuruşu kullanacak futbolcu, topu atmak istediği yeri kesinlikle belirlemeli. Topa çok sağlam gelip, düşmeden düzgün bir vuruş yapmalı.

İngiliz Independent gazetesi, uzmanların mükemmel bir penaltının formülünü bulduklarını duyurdu. Bilim adamları, İngiltere Milli Takım oyuncularına bu konuyla ilgili tavsiyelerde bulunurken, mükemmel bir penaltı vuruşunun formülünü de verdiler.
 
Tavsiye basit, ama;
Bu bilindik bir tavsiye gibi görünse de yapılan bir araştırmaya göre sinirlerin hayli gergin olduğu penaltı ortamında futbolcular, kaleciye normalde olduğundan daha fazla bakıyorlar. Bu da dikkatlerinin dağılmasına yol açabiliyor ve istemeden topu kalecinin kucağına atmalarına yol açabiliyor.
Bu nedenle uzmanların tavsiyesi gayet basit: Bir nokta belirleyin, kaleciyi unutun ve orayı hedef alın. Top iç ağlara doğru giderse % 99 gol oluyor.
PENALTI konusunda “Kaçırılır mı? Kurtarılır mı?” konusunda yapılan araştırmalar penaltının gol olup olmamasının yüzde 90’a yakın bir oranla vuruşu yapanın elinde olduğunu ortaya koyuyor. 7.32 m x 2.44 m’lik bir kalede, file bekçisine yaklaşık 18 m2 lik bir alanı korumak zorunda. 11 metreden yapılan penaltı vuruşunda topun hızı ortalama olarak 45-80 km/h olarak ölçülmüştür. Bu da topun 0,5 saniyede kaleyi bulacağı anlamına geliyor. 
 
Kaleci avantajlı...
Bu ihtimal direklerden en az 1.5 metre daha içeriye doğru vurulan vuruşlar için geçerli. İç ağlara ya da kale yüksekliğinin yarısından daha yukarıya atılan penaltıların gol olma oranı yüzde 99.
Kaleci ise top 11 metredeyken,  kazanma şansı en fazla olan taraf. Çünkü vuruşun gol ile sonuçlanmasında kaleci suçlanamaz; kurtardığında  ise kahraman olur. Oysa atan için şartlar farklı. 
 
Şenol Çorlu hiç kaçırmadı...
FUTBOL tarihinde büyük futbolcuların çoğu penaltı kaçırmıştır. Araştırmalara göre Nijeryalı Rashidi Yeki ve İngiliz Kevin Doyle kariyerleri boyunca hiç penaltı kaçırmamışlar. Aynı şekilde Sakaryaspor ve Fenerbahçe’de başarıyla forma giymiş olan Şenol Çorlu da (Büyük Şenol) her penaltı vuruşunu golle sonuçlandırmış.
Haber Merkezi
Paylaş