DOLAR 32.3427 %0.12
EURO 35.1174 %-0.18
G.ALTIN 2239.9704 %-0.16
BITCOIN 63123.9603 %-6.29
ETHERIUM 3229.7666 %-7.90
havadurum

Perinçek'ten korkutan uyarı; "7'lik deprem kapıda"

3073
Önceki gece Merkez üssü Ayvacık olan, 5.0 büyüklüğünde ve yerin 5,95 kilometre derinliğinde olduğu belirtilen deprem, Çanakkale’de korku yarattı. Depremin ardından, vatandaşlar sokaklara çıkarken Çanakkale Belediyesi tarafından yapılan açıklamada Türkan Saylan sosyal Tesisleri ve Özgürlük Parkı’nın sabaha kadar açık olacağı bilgisi paylaşıldı. Valilik’ten yapılan açıklamada, yetkili birimlerce deprem bölgesinde yapılan çalışmalarda can kaybının olmadığı ifade edilirken, Vali Orhan Tavlı dün, deprem bölgesinde incelemelerde bulundu.  Ayvacık’a bağlı köylerdeki bazı yapılar depremden hasar görürken,  Çanakkale’de 2 bin 500 kişilik kız öğrenci yurdun da boydan boya çatlak oluştu. Deprem bilimciler tarafından yaşanan depremin ardından ise korkutan açıklamalar yapıldı. Açıklamalarda, enerji birikmesinden kaynaklı 7 büyüklüğünde büyük bir depremin yaşanabileceği belirtildi.
 
“Deprem korkuttu”
20 Şubat Çarşamba akşamı Ayvacık Tartışık Köyü’ne 3,5 kilometre uzaklıkta ve 5,95 derinlikte meydana gelen deprem Çanakkale’de korku yarattı. Depremin ardından vatandaşlar sokaklara akın ederken, yetkililer tarafından bir saat boyunca vatandaşlara riskli yapılardan uzak durulması çağrısı yapıldı. Çanakkale Belediyesi tarafında depremin ardından yapılan açıklamada; “İlimiz Ayvacık ilçesinde meydana gelen 5,0 büyüklüğündeki deprem kentimizde de hissedilmiştir. Tüm kentlilerimize ve tüm etkilenen bölgelerde yaşayan yurttaşlarımıza geçmiş olsun diliyoruz. Özgürlük Parkımız ve Türkan Saylan Belediye Sosyal Tesislerimiz bu gece sabaha kadar açık olacaktır” denildi. Ayvacık’ta yaşayan vatandaşlar ateş yakarak sabaha dışarıda beklediler. 
 
“46 artçı deprem yaşandı”
Çanakkale Valiliği tarafından depremin yarattığı hasarla ilgili resmi açıklama yapıldı. Ana depremin ardından 46 artçı depremin gerçekleştiği belirtilen açıklamada;  “İlimiz Ayvacık ilçesinde 20 Şubat Çarşamba günü saat 21:23’te 5.0 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. AFAD Deprem Dairesi Başkanlığının merkez üssünü Ayvacık ilçesi (Tartışık köyüne 3,5 km uzaklıkta) olarak saptadığı deprem, yerin 5,95 kilometre derinliğinde meydana gelmiştir. Depremin ardından bölgede büyüklükleri 3,6 ile 1,0 arasında 46 adet artçı deprem meydana gelmiş olup, deprem aktivitesi takip edilmektedir. İlçe Kaymakamlıkları, AFAD, Emniyet, Jandarma, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Türk Kızılay’ı, UMKE ve Muhtarlıklarca bölgede yapılan çalışmalara göre herhangi bir can kaybı meydana gelmediği anlaşılmış olup, Ayvacık’ta 15, Merkezde ve diğer ilçelerimizde 6 vatandaşımızın deprem korkusuyla hastaneye başvurduğu bilgisi alınmıştır. Depremin ardından Ayvacık ve köylerinden elde edilen saha tarama bilgilerine göre; Adatepe köyünde 2 konutun; Ahmetçe köyünde 1 cami, 1 okul, 8 boş bina ve 12 konutun; Akçin köyünde 1 ahır ve 3 konutun; Baharlar köyünde 2 konutun; Çaltı köyünde 3 konutun; Dibekli köyünde 1 boş bina ve 8 konutun; Güzelköy köyünde 7 konutun; Kayalar köyünde 7 boş bina ve 6 konutun; Kısacık köyünde 6 konutun; Sazlı köyünde 4 ahır, 1 cami, 9 boş bina ve 5 konutun; Misvak köyünde 1 konutun ve Süleymanköy köyünde 2 konutun; duvarlarında çatlaklıklar, eski ve boş binalarda duvar yıkılmaları ve hasarlar olduğu ön bilgi olarak elde edilmiştir. Ayvacık Kaymakamlığınca tertip edilen ekipler mahallinde çalışmalarına devam etmektedir” denildi. Vali Orhan Tavlı, depremin yaşandığı bölgelere giderek incelemelerde bulundu. Kayalar Köyü’nde hasarlı binaları inceleyen Vali Tavlı, çalışmalar hakkında bilgi aldı. 
 
“6 aylık KYK Kız Yurdu boydan boya çatladı”
Depremin ardından 2018 yılının Eylül ayında faaliyete geçen 2 bin 500 kişi kapasiteli KYK Safiye Hüseyin Kız Öğrenci Yurdu binası ciddi çatlaklar oluştu. Bina dışında boydan boya çatlak meydana gelirken aynı zamanda odalarda da çatlaklar oluştu.  Yurtta kalan kız öğrenciler paniğe kapılarak geceyi dışarıda geçirdiler. Müteahhit firma tarafından çatlağın sıva çatlağı olduğu ve korkulacak bir şey olmadığı açıklaması yapılırken, herhangi bir kurumdan resmi bir açıklama yapılmadı.
 
“7’lik deprem kapıda”
Deprem sonrası deprem bilimcilerden daha büyük bir depremin yaşanabileceği açıklaması yapılırken,  Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Doğan Perinçek yaşanan deprem sonrasında sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada; “Depremle ilgili aynı şeyleri tekrarlamak istemiyorum. Erdek, Biga, Çan, Bayramiç hattı alarm vermeye devam ediyor. 7’lik deprem kapıda, Yetkililer ise uyumaya devam. AFAD ve diğerleri sizin kuruluş nedeniniz ne acaba. Görevinizin farkında mısınız? Yoksa sadece aldığınız maaşımı düşünüyorsunuz? Yıllardır söylüyoruz. Bari köylere gidin size maliyeti olmayan eğitimi halka verin. Göreviniz en azından bu değil mi? Şimdi tedbir almayanlar. Deprem olup binalar yıkılınca deprem alanında boy göstermeye başlarlar. Muhalefeti iktidarı, yetkilisi yetkisiz i orada olacaktır. Ama ne için! Deprem sonrası enkazın yanında halkımız size soru sorduğunda ne cevap vereceksiniz? Uyuyorduk, uyandık geldik mi diyeceksiniz. Yoksa depremi fırsat bilip oy için şirin mi gözükmeye çalışacaksınız?  Yöre halkımıza geçmiş olsun diyorum. Sizde artık biraz sesinizi yükseltin. Olacakları sağır sultan duydu, yetkililer duymadı. Belki sesinizi yükseltirseniz bir duyan olur” açıklamasında bulundu. (Eren Aşnaz)
Paylaş