havadurum

Peter İlkesi! - Yusuf Eroğlu

1988 yılında, İstanbul Üniversitesi, İşletme Fakültesinde Çağdaş İdarecilik eğitimi gördük. Eğitime başladığımızda,6 yıllık idareciydik.

8151

 Yani, yeni deyimle, yöneticiydik. Kendimizi, iyi bir yönetici olduğumuza da, inandırmıştık. Amma ve lakin oradaki eğitimi görünce, hiçbir şey bilmediğimizi anladık. Neymiş? Yöneticilik bir zanaatmış. Öğrendiğimiz en önemli konulardan birisi, Amerikalıların tespit etmiş olduğu “Peter İlkesi”ydi. Bu ilkenin açıklaması şöyleydi., “Hiyerarşik bir düzende, her çalışan kendi yetersizlik düzeyine kadar yükselme eğilimi gösterir”.Meselenin özü başarının ödüllendirilme şekli ile ilgili. Dünyanın her yerinde, bir işte başarılı olan kişiye ödül olarak, onu terfii ettirme yöntemi benimsenmiştir. Oysa,  kişinin terfi ettirildiği makamda, başarılı olup olamayacağı bilinmemektedir. Bilinen şey, onun eski yerindeki başarısıdır. Hâlbuki hiyerarşik sistemlerde, yukarı katlara doğru tırmandıkça, yönetici olma kabiliyeti ve ihtiyacı, işin teknik yeterlilik gereğini aşmaktadır. Adam çok iyi bir mühendistir. Alıp onu Müdür yaparsınız. Apışıp kalır. Zira onun başarılı olduğu son nokta, mühendisliktir. 

 Ve Fenerbahçe......  İki üç ay önce, bu sütunlardan, Sarı-Lacivertli yöneticilerin, bu işi bilmediklerini yazmıştık. Hatta derhal istifa etmeleri gerektiğini belirtmiştik. Ne yazık ki, Acemiler Mangası,100 yıllık Çınarı, küme düşme potasına soktu. Düşünebiliyor musunuz? Fenerbahçe, tarihinin en kötü günlerini yaşıyor. Sarı Kanaryalar,15 müsabaka sonunda 14 puan ve 7 yenilgi ile tarihi tersten yazmıştır. Kongrede Aziz Yıldırım’ı yuhalayanlar, kına yakıyorlar mı? Acaba,  Ali Koç sevdiğimiz, takdir ettiğimiz, kibar, centilmen, başarılı bir iş adamıdır. Ancak, iyi bir Kulüp yöneticisi değildir. Peter ilkesine göre, bu safha onun yetersizlik düzeyidir. Derhal olağanüstü kongre yapılarak, yönetim görevi bırakmalıdır. Fenerbahçe taraftarı kan ağlıyor. Bu fedakâr insanlar, puan cetvelindeki yeri, hazmedemiyor. Çok geç olmadan neşter vurulmalı, Fenerbahçe’ye, görkemli günlerini geri getirecek bir ekip kurulmalıdır. Cebindeki son kuruşu, sevdiği armada uğruna harcayan bu vefalı, çilekeş insanların yüzü tez elden güldürülmelidir. Sağlıcakla kalınız.