havadurum
Nevin Yüksel

nevin@canakkaleolay.com

Peter Pan Sendromu

2521
Peter Pan sendromu, yetişkin bireylerin olgunlaşmak istememesi veya içinde bulunduğu yaşın getirdiği sorumluluklarını üstlenmemesidir. Sendrom, Peter Pan isimli roman karakterinden gelmektedir. Peter Pan karakteri asla büyümek istemeyen bir kişi olarak romanda betimlenmiştir. Karakter kurgu olsa da, Peter Pan sendromu gerçektir ve istenilen anda üstesinden gelinebilen duygusal açıdan olgunlaşmamış bir davranış biçimidir.
 
Peter Pan sendromu, genellikle kişilerin ilk ciddi sorumluluklarıyla karşı karşıya kaldığı 18-25 yaşlarında ortaya çıkar. Bu sendrom erkeklerde daha yaygın olarak görülür. Bu sendromu yaşayan yetişkin bireylerin içinde baskın bir şekilde bulunan çocuk karakteri vardır. Ancak Peter Pan sendromunu yaşayan kişilerin zeka ile ilgili hiçbir problemi yoktur; lakin duygusal olgunluk ile ilgili problemleri vardır.
Peter Pan sendromunda zeka büyümeye ve olgunlaşmaya devam ettikçe, duygular genellikle çocukluk dönemi içinde kalır. Peter Pan sendromlu insanlar, yetişkinliğe geçişten korkar ve yetişkinlik ile gelecek yeni deneyimlerle yüzleşemezler. Sonuç olarak kendilerine en tanıdık ve rahat olan çocukluk dönemi içinde kalmaya devam ederler.
 
BELİRTİLERİ
Peter Pan sendromuna ait belirtilerin ortaya çıkması, kişilerin iş ve sosyal ilişkileri idare edememe ve olgunluktan olabildiğince kaçma ihtiyacı ile ilgilidir. Peter Pan sendromu yaşayan kişiler aşağıdaki sıralanan belirtilerin hepsine sahip olmayabilir; ancak sendromu yaşayan birçok kişi bu belirtilerin çoğuna sahip olmaktadır.
 
Sağlam bir kariyerin olmaması
 
İstikrarsız olmak
 
Gerçekçi olmayan hedeflere odaklanmak
 
Ev işlerini yapmamak
 
Evliliğe veya aile olmaya karşı ilgisizlik
 
Gelecekten korkma geçmişe bağlı kalma
 
Alkol ve madde bağımlılığı
 
Başarısızlıklar nedeniyle yakın çevreyi suçlama 
 
Peter Pan Sendromuna Ne İyi Gelir?
    • Peter Pan sendromu, çocukluk dönemindeki faktörlerin neden olduğu bir davranış şekli olduğundan ötürü önleme tedbirleri ebeveynlere ve çocuk yetiştirme konusundaki farkındalıklara yönelik olmalıdır.
    • Özellikle genç ebeveynlere, çocuklara sorumluluklarını öğretecek eğitimlerin verilmesinin önemini anlatan gerekli seminerler verilmelidir. Bununla birlikte, çocuk yetiştirirken çevresel faktörlerin de dikkate alınması gereklidir.
    • Uygun değerler ve eğitimler önemlidir. Çocuklara doğru rol modeller ve insanlar gösterilmelidir.
    • Peter Pan sendromlu kişilerin eşleri, ailesi ve yakın çevresi sendromlu kişilerin sorumluluk alması veya daha fazla mücadele etmesi için yardımcı olmalıdır.
    • Peter Pan sendromu yaşayan kişiler ile sakin ve mantıklı bir şekilde iletişim kurmak ve onlara başkalarının hayatını ne şekilde değiştirdiklerini göstermek faydalı olmaktadır.
    • Özellikle aile kurma ya da çocuk sahibi olma noktasında tereddüt yaşayan kişilerin aile veya grup tedavisi alması faydalı olmaktadır.
    • Profesyonel bir destek alınması halinde Peter Pan sendromu yaşayan kişilerin davranış biçimlerini değiştirme şansları çok yüksektir.
 
Peter Pan sendromu olan kişiler için en büyük komplikasyon bu kişilerin güçlü ilişkiler kuramamasıdır. Bu kişiler korku ve sorumluluklarla yüzleşmede başarısız kalırlar. Ayrıca sendrom sahibi kişilerde depresyon ve anksiyete (kaygı bozukluğu) gibi diğer psikolojik rahatsızlıklar gelişebilir.
 
Peter Pan sendromu olan kişilerin benlik saygısı zamanla düşer ve motivasyon noktasında ciddi kayıplar yaşarlar. Bu bireyler genellikle başarılı olmanın anahtarı olan özgüveni, motivasyonu ve kararlılığı hayatlarında gösteremezler. Çocuk sahibi olma, iş hayatında devamlılık ya da aile kurma noktasında ciddi problemler yaşarlar.
 
KAYNAK: https://www.uzmandoktor.net/peter-pan-sendromu