havadurum

Prof. Dr. Arzu Mirici

1884
Biber Gazı herkes için zararlıdır!
 
Bir süredir toplumsal olaylarda “kitle kontrol aracı” olarak biber gazı kullanılmaktadır. Literatürde ayı spreyi /cani-asi spreyi olarak da bilinen biber gazının çok rahatsız edici etkileri vardır. Buna karşın öldürücü olmadığının söylenmesi nedeniyle giderek kullanımı artmaktadır. Oysa bu bilgi yanıltıcıdır. Biber gazının zararlı etkileri çeşitlidir. Ve bunların arasında ölüm de vardır.
 
Son günlerde ülkemizde de toplumsal olaylarda caydırıcı amaçla kullanılan biber gazının akut-kısa süreli, hızla ortaya çıkan-etkileri hakkında hepimiz bilgi sahibi olduk. Gözlerde, burun, boğaz bölgesinde şiddetli yanma, öksürük, nefes darlığı ve hatta geçici körlüğe yol açabiliyor. Nefes almadaki koordinasyonu bozduğu için kişi nefes alamama korkusu yaşıyor ve böylece paniğe kapılıyor. Bu etkilerin 15-30 dakikada kaybolması bekleniyor. Ancak çok rahatsız edici olduğu için bunlarla başa çıkmak için önerilen yöntemleri ilgili basından, internetten, sosyal medyadan öğrenmek mümkün….
 
Ama asıl önemli olan….Biber gazının hastalarda, yaşlılarda ve çocuklarda yapacağı zararlar, daha fazla ve kalıcı olabilir. Herkes hastalıklara karşı aynı duyarlılıkta değildir. Bazı kişiler solunum yolu hastalıklarına karşı daha duyarlıdır. Pek çok kişi sigara içtiği halde bazı kişiler hasta olur. O nedenle başta astımlı ve kronik bronşitli hastalar olmak üzere, daha sonra bu hastalığa yakalanacak ve henüz hasta olduğunu bilmeyen hassas kişiler biber gazından ölümcül derecede etkilenebilirler. Üstelik onların gösterici olmaları da gerekmez. Çünkü biber gazı gösteri yapılan alanlardan yayılmakta, evlerinde, okullarında ya da işyerlerindeki bireyleri de etkilemektedir. Solunum yolu hastalıkları dışında bu tür maddelere maruz kalanlarda kalp krizi ve ölüm görülebilmektedir. Dolayısıyla biber gazı bu hali ile en az sigara kadar zararlıdır. Bu nedenle “31 Mayıs Dünya Sigara Bırakma günü”nde yurttaşlarımızın biber gazına maruz kalması manidardır.
 
Öte yandan, biber gazı onu kullanan-atan- güvenlik güçleri için de yaşamsal tehdit niteliğindedir. Ölüme yol açmadığı aldatmacası nedeniyle hesapsızca kullanılması akıl alacak gibi değildir. Bu şekilde uygulanmaya devam ederse; güvenlik güçleri için biber gazı, bir meslek hastalığı nedeni haline gelecektir. Ölüme yol açmasa bile yaşam boyu nefes darlığına neden olabilecek kronik hastalıklara davetiye çıkarılacaktır. Üstelik bu gazlar, sadece maruz kalan kişiyi etkilemez. O kişiden doğacak bireylere yani çocuklarına da aktarılacak, başta kanser olmak üzere çok sayıda hastalığın zeminini hazırlar. Kullanılan maskelerin bu zararları önlemekten uzak olduğunu da hatırlatmak gerekir. Gaz niteliğindeki madde, belli bir yoğunluğu aştığında maskeler, süzme işlemini yapmakta yetersiz kalırlar. Maskelerin standart olmadığı ve bazılarının hiçbir işe yaramadığı da ayrı bir konudur.
 
Bütün bunları düşünerek, biber gazının toplumsal olaylarda kullanılması bir an önce terkedilmelidir. Bu vesile ile son günlerde , bu ve benzeri tedbirlere başvurmadan olayı başarı ile kontrol eden Çanakkale Emniyetinin ve demokratik tepkilerini barışçıl yollarla ortaya koymayı başaran deneyimli Çanakkale halkının çok özel bir takdiri hak ettiğiniz düşünüyorum.
 
Herkes için huzurlu ve sağlıklı bir yaşam dileğiyle