DOLAR 32.3394 %0.11
EURO 35.1779 %-0.01
G.ALTIN 2241.1509 %-0.11
BITCOIN 64267.0708 %-4.59
ETHERIUM 3342.6492 %-4.68
havadurum

RASTGELE

Denizsiz yapamayan biz Çanakkaleliler balıksız da yapamayız. Olmadığında şikayet ederiz ama tezgahlar mevsim balıklarıyla dolup taştığı halde denize sırtımızı verir kebap yemeye devam ederiz. Bir genelleme olarak, iyi bir balık kültürüne sahip olduğumuz söylenemez. Halbuki tüketici olarak bilmemiz gereken en önemli nokta hangi balığın hangi mevsimde tüketilmesi gerektiğidir. Böylece hem lezzetli hem de ekonomik bir sofra kurma şansımız var. Bakalım hangi ay hangi balığı tercih etmeliyiz.

12298

 

 

 

Ocak
Kefal ve hamsi tam olarak yağlanmıştır. Lüfer, palamut, uskumru ve istavrit halen lezzetlidir. Çinekop, kofana ve mezgit boldur.  Tekir ve kırlangıç çok tutulur. Barbunya, kılıç, mercan ve sinarit az tutulur.

 

Şubat
Kalkan mevsimi başlamıştır. Tekir gene boldur. Uskumru, lüfer ve palamut artık yağını kaybetmeye başlamıştır. Gümüş balığı ve kefal lezzetlidir. Hamsi artık yağını ve lezzetini kaybetmektedir. Ayrıca istavrit, zargana, mezgit yine tezgâhlardadır.

 

Mart

Kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli olduğu zamandır. Uskumru artık çiroz olmaya yüz tutmuştur. Gümüş balığı artmaya başlar. Lüfer ve palamut yağını kaybetmiştir, tava ve pilaki yapılmaya uygundur. Kofananın ızgarası olur. Minakop ve tekir her zaman olduğu gibi lezzetlidir. Barbunya bol miktarda çıkar ve çok lezzetlidir.

 

Nisan

Balık türlerinin bol olduğu bir dönemdir. Kalkanın en lezzetli  ve en bol olduğu zamandır. Eşkinanın sezonu başlar çok lezzetlidir. Mercan, levrek, kılıç ve kırlangıç bollaşır. Dolayısıyla diğer aylara oranla daha ucuzdur. Gümüş, kefal, mezgit, tekir ve barbunya lezzetlidir ve çok tutulur. Zargana bu ayda da devam eder.

 

Mayıs

Levrek, barbunya, dil balığı, tekir, kılıç, kırlangıç ve iskorpit fazla çıkar ve lezzetlidir. Uskumru, torik, palamut, hamsi ve istavrit artık yağını kaybetmiştir. Kefal halen lezzetlidir. Mezgitin halen zamanıdır.

 

Haziran

Verimsiz dönem başlamış, balıklar azalmıştır. Mezgit, levrek ve biraz barbunya çıkar. Bu ayda en lezzetli balık karagözdür, yağlanıp lezzetlenmiştir. Kırlangıç da lezzetlidir. Tekir, barbunya, gelincik, mercan, sinarit ve eşkina bulunur. Fakat pahalıdır.

 

Temmuz

Balığın en az olduğu aydır. Sardalya mevsimi başlamıştır, Ekim ortasına kadar yenebilir. Sardalyanın asma yaprağı içinde ızgarasının tam zamanıdır. Kolyoz, istavrit, uskumru, tava ve haşlamaya elverişlidir. Tekir ve barbunya yine lezzetlidir. Levrek ve çipura vardır, mezgit ve istavrit az da olsa bulunur.

 

Ağustos

Çingene palamudu sezonu başlamıştır. Sardalyanın en lezzetli zamanlarıdır. Kılıç, mercan, sinarit gayet lezzetlidir. İzmarit de yağlanmış lezzetlenmiştir.

 

Eylül

Balık sezonu açılmıştır. Sardalya ve kılıç lezzetlidir. Palamut yağmur suyunu yedikçe irileşmiştir. Aynı zamanda bollaşmıştır. Lüfer sezonu yaklaşmaktadır, biraz pahalıdır. Kolyoz, izmarit ve istavrit lezzetlidir. Kırlangıç bolca çıkar.

 

Ekim
Geçici olarak yazın Karadeniz`de beslenen balıkların Marmara`ya göçe başladıkları aydır. Bu yüzden bol miktarda tutulur. Lüfer lezzetini kazanmış,  istavrit de yağlanmıştır. Palamut boldur. Barbunya ve tekirin en yağlı ve lezzetli zamanıdır. İzmarit, sardalya, levrek, mercan, torik, sinarit ve eşkina hem bol hem de lezzetlidir.

 

Kasım

Verimli ve bol balıklı bir aydır. Uskumrunun en iyi zamanıdır. Torik artmıştır, lakerdası yapılır. Pisinin en lezzetli olduğu aydır.  Lüfer, eşkina, çinekop, palamut, torik, zargana, levrek, mezgit ve istavrit bol miktarda çıkar ve de çok lezzetlidir. Hamsi de çıkmıştır ve çok lezzetlidir.

 

Aralık

Hamsi, tekir, palamut, lüfer, çinekop, barbunya, mezgit, istavrit bol ve lezzetlidir. Uskumru, lüfer, palamut ve torik yağlıdır ve her türlü yemeği yapılır. Hamsi de lezzetlidir.

 

 

Balık tutana rastgele de, balık yerken rastgele yeme ;)