havadurum

Referanduma doğru OHAL'de 102'inci 18 Mart törenleri...

381

 18 Mart Çanakkale Zaferi`nin 102`nci yıldönümü töreni ilk olarak, Cumhuriyet Meydanı`ndaki Mustafa Kemal Atatürk`ün anıtına çelenk konularak başladı. Cumhuriyet Meydanı`na çelenkler konulduğu sırada 21 pare top atışı yapıldı. Resmi tören Çanakkale 18 Mart Stadyumu`nda devam etti. Stadyumdaki törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, İl Jandarma Garnizon Komutanı Tuğamiral Tayyar Ertem,  Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP Çanakkale Milletvekilleri Avukat Muharrem Erkek ve Bülent Öz, siyasiler ve STK temsilcileri yer aldı. Devlet heyeti 18 Mart Stadyumu`na helikopterler aracılığı ile geldi. Stadyum törenlerinde geniş güvenlik önlemleri alınması dikkat çekti. Alanda, özel hareket askerleri de hazır bulundu. Stadyumun etrafı polis barikatlarıyla çevrildi. Kentin çoğu noktasına il dışından gelen iki bine yakın polis konuşlandırıldı. Birçok cadde ve sokak, araç ve yaya geçişine kapatıldı. Bazı vatandaşlar stadyumdaki törene giremedi. Stadyumun büyük çoğunluğunu il dışından otobüsler ile gelen vatandaşlar oluşturdu. Stadyumda Genelkurmay Başkanlığı Mehteran Bölüğü bir gösteri yaptı. Stadyumdaki törende Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vali Tavlı, Tuğamiral Ertem ve Başkan Gökhan konuşma yaptı. Protokol konuşmalarının ardından, Lapseki` ile canlı bağlantı yapılarak, Başbakan Binali Yıldırım ile birlikte Çanakkale 1915 Köprüsü`nün temelleri atıldı. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan`ın konuşması sırasında yuhalanmasına ise, deplasman tribününde bulunan Çanakkaleli grup alkışlar ile tepki gösterdi. 18 Mart törenleri, daha sonra Şehitler Abidesi`nde devam etti. Denizde gemi, denizaltı ve helikopter geçişleri sonrasında, törenler `Türk Yıldızları` gösterisiyle devam etti.


Başkan Gökhan`ın üstü arandı
Cumhuriyet Meydanı`nda saat 09.00`da başlayan törende, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, AKP Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, CHP Çanakkale Milletvekilleri Muharrem Erkek ve Bülent Öz, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Tayyar Ertem, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer,  siyasi partilerin temsilcileri, askerler, muharip gaziler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenciler ve öğretmenler hazır bulundu. Çelenk töreninde Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Atatürk anıtının önüne ilk olarak çelenk bırakan isim oldu. Bakan Işık`ın ardından Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Garnizon Komutanı Tuğamiral Tayyar Ertem ve Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan çelenk koydu. Çelenklerin konulduğu sırada, 1915 şehitlerini selamlamak adına Kordonboyu`ndan gözüken Çanakkale 1915 yazısının olduğu yerden, 21 pare top atışı yapıldı. Şehitler için bir dakikalık saygı duruşu ve ardından, Boğaz Komutanlığı Bandosu`nun çaldığı İstiklal Marşı ile birlikte Türk bayrağı göndere çekildi. Tören siyasi partilerin basın açıklamaları ile devam etti. Öte yandan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan Cumhuriyet Meydanı`ndaki törene girişi sırasında polis tarafından üzeri arandı. Üzerinin arandığı sırada Başkan Gökhan, gülerek yanındakilere; "FETÖ`cüler nelere mal oldu" dedi.
 
Deniz Zaferi töreninde “idam” vurgusu
Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen çelenk töreni sonrasında 18 Mart Stadyumu’nda gerçekleştirilen törene geçildi. 18 Mart Stadyumu’nda Deniz Zaferi’nin 102’inci yıldönümü nedeni ile düzenlenen törenlerde Anayasa referandumu için “evet” vurgusunun yapıldığı görüldü. Üzerlerinde `evet` yazılı şapka, yelek ile atkı giyen ve İstanbul’dan geldikleri öğrenilen bir topluluk "Başkan Erdoğan", "Ayağa kalkmayan şerefsizdir”, “Biz de varız” sloganları attılar. Ayrıca stadyum içerisinde saha kenarında; "Gençlik istedi yeni anayasa geliyor" pankartı yer aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da stadyumdaki kitleye yaptığı konuşmada; "Cumhurbaşkanlığı Sistemi her alanda yeni Çanakkale zaferlerinin yolunu açacağını biliyorlar" diyerek Avrupa devletlerine karşı `evet` oyu istedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan; "Terör örgütleri ve ana muhalefet partisi yeni sisteme karşı çıkıyor. Hollanda yönetimi Dışişleri Bakanımın uçuş iznini iptal ediyor. Bayan Bakanımı Hollanda`ya sokmuyor. Atlarını, itlerini benim oradaki vatandaşlarımın üstüne sürüyor. Almanya Şansölyesi de onun yanında yer aldığını söylüyor. Yazıklar olsun sizlere! Al birini vur ötekine. Ne yaparsanız yapın, bu milleti yolundan çeviremeyeceksiniz. 16 Nisan`da benim milletim en güzel cevabı sandıklarda demokratik bir şekilde verecektir. Biliniz ki Cumhurbaşkanınız her zaman dik durdu ve öyle durmaya devam edecektir. Evet diyenlere kapılarını kapatıp hayır diyenlere açtılar. Eğer böyle giderseniz, bunun karşılığını Türkiye`den göreceksiniz. Türkiye`deki halk oylamasının ne anlama geldiğini onlar çok iyi biliyor. Cumhurbaşkanlığı Sistemi her alanda yeni Çanakkale zaferlerinin yolunu açacağını biliyorlar. Yarasalar istemiyor diye güneş doğmaktan vazgeçmez" dedi. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan 16 Nisan`da büyük çoğunluk ile `evet` çıkar ise önüne gelen idam talebini tereddütsüz onaylayacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan; "İnanıyorum ki, 16 Nisan`dan sonra Meclis, idam talebinizin de gereğini yapacaktır. Bu bana geldiği zaman tereddütsüz onaylarım. George ne diyecek, Hans ne diyecek o, bu ne diyecek beni ilgilendirmez" dedi.
 
Vali Tavlı; "Ruhları şad, mekanları cennet olsun"
Çanakkale Valisi Orhan Tavlı törende yaptığı konuşmada; "Çanakkale 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Deniz Zaferi`nin 102`inci yıldönümü vesilesiyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tarih oyunca vatanımız, devletimiz ve bayrağımız için canını feda etmiş tüm şehitlerimize ve ebediyete intikal etmiş gazilerimize Allah`tan rahmet diliyorum; ruhları şad, mekanları cennet olsun. Kadim medeniyetimizden ilham ve kuvvet alan, geri dönmemek üzere savaşa giden ecdadın torunları olarak bizler, Türk milletinin ve Türkiye Cumhuriyeti Devletinin emrindeyiz" dedi.
 
Tuğamiral Ertem; "Aziz şehitlerimizi rahmetle anıyorum"
İl Jandarma Garnizon Komutanı Tuğamiral Tayyar Ertem 18 Mart Stadyumu`nda yaptığı konuşmada; "Bugün milletimizin kahraman evlatlarınca kazanılan ve zaferlerle dolu şanlı tarihimizin şerefli sayfalarından birini oluşturan bir büyük mücadelenin, Çanakkale Deniz Zaferi`nin 102`inci yıldönümünü büyük bir heyecan, gurur ve coşkuyla kutluyoruz. Dünya kamuoyu tarafından Gelibolu seferi olarak bilinen ve Çanakkale Boğazı`nın 24 saat içinde geçilmesi öngörüsüyle basit bir harekat olacağı düşünülerek başlatılan Çanakkale Zaferi topyekun milletimizin ortaya koyduğu kararlılık ve savunma ile 1. Dünya Savaşı`ndaki müstesna yerini almış, yurdumuzun kaderini ve dünya tarihini değiştirmiştir. Bu öyle bir savaştır ki dünyada ilk kez uçak gemilerinin de kullanıldığı, kara, deniz ve hava kuvvetlerinin bir arada olduğu ilk savaş olmuş; müttefiklerinden yardım alamayan Çarlık Rusya`sının çökmesini, Yeni Rus yönetiminin İstiklal Savaşımızı destekleyici olmasını sağlamış, İstiklal Savaşı`nı başlatan mücadele ruhu Çanakkale`de doğmuş, milli mücadelemizin başlangıcını teşkil etmiş, Gelibolu`da yarattığı Anafartalar kahramanı Yarbay Mustafa Kemal`i İstiklal Savaşı`mızın komutanı ve milletimizin önderi olarak ortaya çıkarmıştır. Bu anlamlı günde başta cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere, bu zaferi tarihimize altın harflerle yazdıran, aziz milletimizin kahraman mensupları ile vatan için canını veren aziz şehitlerimizi rahmetle, kahraman gazilerimizi şükran ile anıyorum" dedi. 
(Atakan Alkış)
Paylaş