havadurum

Ruşen Fuat

1354
DEMOKRASİNİN TEMİNATI ADALET VE LAİKLİKTİR
 
Çağımızda kimse, kimseye akıl verecek değil, akıl için yol bir. Her kişinin aklı kendine yeterli.5 yaşındaki çocuk dahi ana-baba nın aklına ihtiyacı yok. Artık yaşayarak anlıyoruz, ancak her düşünen kişi düşüncelerini sözlü veya yazılı biçimde özgürce ifade edebilen yaşam biçiminden taviz vermiyor. Pederşahi aile yapısı, otoriter baskı, muktedir yönetim biçimi her büyüğün telkinine evet değil hayır diyen bir nesil geliyor. Evet, çilere hüküm etme alışkanlığı tarihin tozlu raflarına kaldırıldı.               
 
Genç Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran başta Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları Cumhuriyet ve demokratik yönetimi savcılarımıza emanet etme gereği duymuş savcı sıfatlarının önüne Cumhuriyet kelimesi yalnız bir eklenme değil mukaddes bir emanettir. Bu mukaddes emaneti adalet dağıtan savcılarımız ve hâkimlerimiz çağımıza uygun biçimde kendilerini yenileyerek evrensel hukuka, insan haklarına A.İ.H.M. karar ve kurallarına uygun adilane dağıtıyorlar mı? Dört yıl Hukuk Fakültesinden mezun olup avukat, hâkim, savcı mesleğine sahip olmak yetmez. Önce bu mesleği seçenler kendi, kendilerini sınamalı, ben adil bir kişimiyim, bu meslekleri yerine tam anlamıyla laik miyim diye özeleştiriden geçirmeli.
 
Bir zamanlar bir toplantıda 1960 lı yıllarda moda olan hâkim teminatı, aynı zamanda Cumhuriyet ve Demokrasimizin teminatı olan bu hakkı gündeme getirenlere rahmetli İsmet İnönü aynen “hangi hâkime, hangi hakime”diye yanıtlamıştı. Hak verilmez, hak alınır hak etmek için uğraş verilir ve alınır. Dün ve bugünden adalet demokrasiyi-cumhuriyeti koruyacağına iktidarı koruyarak Cumhuriyeti-Demokrasiyi, yasaları korumak gibi bir yanılgı içinde olduğuna tanık oluyoruz.
 
İngiltere’de hâkimin olduğu yerde ortamda İngiliz kral veya kraliçesi bulunamaz. Öyle protokol masalarında yan yana değil sohbet etmek, yemek dahi yiyemezler. Bizdeki gibi Danıştay’a- Sayıştay’a tayin edilen hâkimin sınıf arkadaşı olduğunu söyleyebilen başbakan yardımcısı, ne de tava-tencere çalan komşusunu gezi eyleminde bayrak satanı tutuklayan, göstericiyi, kurşunla öldüren güvenlik elemanını serbest bırakan adalet ve toplumu neden kendini tatmin eder.
Hoşçakalın.