havadurum

Ruşen Fuat

1424
HELE BAYRAM GEÇSİN
İşte 9 günlük bayram tatil de geçti gitti. Bayram bahanesiyle yapılacak işleri erteleyenler kara kara düşünmeye başladılar. Verilen sözlerin yerine getirmenin telaşı başladı. Bizim toplumun âdetidir hele yılbaşı, bayramdan sonra bakarız demek.
Sözlü erkek-kızların nişan telaşı başlar. Hele 2 bayram arası nikâh-düğün olmaz geleneğini her ne hikmetse Kurban Bayramı sonrasına bırakılır. Her iki ailenin iki pabucu bir ayağa giyilir. Bir sıkıntı, bir sıkıntı yaşanır.
Tüccar, Esnaf’ın alacak borçları bayramdan sonra hallederize indekslenir, zaman kazanılır. Ama bayram geçince imkânsızlıklar sürer gider.
Politikacıların kuru-gürültü vaatleri verilen sözler bayramdan sonra Ankara’ya kaçarlar sonra unutulur gider. Vatandaş elim kırılsın bir daha onlara oy verirsem der, 50-60 yıldır kırık eliyle gider aynı partiye oy verir.
Çocuklara aile bütçesinin elverdiği ölçüde bayramdan sonra bisiklet, motosiklet veya otomobil almaktan söz edilir, o sözler yılbaşından sonra fiyatlar ucuzlayacak, model gelecek yıl modeli olsun satışı kolay olur diyerek 3-4 ay kazanılır.
En büyük umutsuzluk ve mutsuzluk birbirlerini seven gençlerin nişanlılıklarını bayramdan sonraya bırakıp, bir bir bahaneyle gerçekleştirememeleridir. Onun için demir tavında dövülür, ateş yanarken üzerine zaman suyu döküp söndürmemek gereklidir.
Hoşçakalınız.