havadurum
Nevin Yüksel

nevin@canakkaleolay.com

SAVE RALPH

2629
Birkaç gündür sosyal medya da olay olan bu film SAVE RALPH.
 
Filmde karşımızda bir tavşan beliriyor. Ekrandaki bu hayvan ile kurduğumuz bağ ilk saniyelerden başlıyor çünkü yüzündeki umutsuzluğu görüyoruz ve bizi kendine çekiyor. Ayrıca ilk saniyelerde anlam veremediğimiz yaralar da kafamızda bazı soru işaretleri yaratıyor. Gündelik hayattan işine giden tavşan, acımasız dünyada deney olarak çalıştığı laboratuara götürülüyor. Kulağı ve gözünde sorunlar yaşayan tavşan Ralph`in acı hikayesine de ironilerle dolu bir bakış atılmış olunuyor. Film, güzellik için hayvanların acı çekmemesi ve ölmemeleri için önemli bir söz söyleyerek sona eriyor.
 
`NO ANİMAL SHOULD SUFFER AND DİE İN THE NAME OF BEAUTY` 
 
`GÜZELLİK UĞRUNA HİÇBİR HAYVAN ACI ÇEKMEMELİ`
 
Onlarca tavşan, fare ve maymun gibi deney hayvanları özellikle kozmetik ürünlerinin geliştirme aşamasında çeşitli testlere tabii tutuluyor. Bu testler sırasında canlılar vücutlarına verilen kimyasallarla dayanamayarak can veriyor.
 
Hayvanlar üzerinde deney yapmamak neden bu kadar önemli?
 
Hayvanlar üzerinde deneyler yapmanın neden kötü bir şey olduğunu anlamak için çok da fazla düşünmeye gerek yok aslında. Her gün kişisel bakımımız için onlarca ürün kullanıp, bu ürünlerin elimize ulaşana kadar duyarsız kalıyoruz.
 
Her yıl, faresinden köpeğine 100 milyondan fazla deney hayvanı, laboratuvar ortamlarında gerçekleştirilen deneyler yüzünden ölüme terk ediliyor. Bu deneylerin amacı sadece kozmetik değil elbette. Birçok test için milyonlarca hayvan hayatını kaybediyor.
 
Test yapmaya devam eden markaların savunması ise insanların iyiliği için oluyor ancak hayvan deneysiz markalar da gayet başarılı bir şekilde üretim yapmaya, doğayı ve çevreyi korumaya devam edebiliyor. 
 
Hayvanlar üzerinde deneysiz üretim yapan yüzlerce markalarda var elbette. Bu yolu izlemeyi seçenlere hayvan deneysiz, vegan ya da vejetaryen sertifikaları veriliyor. 
 
Hayvan deneysiz ve vegan sertifikası almış markalar, hiçbir şekilde hayvanlar üzerinde deney yapmıyor, tedarikçilerinin de bu yöntemi kullanmasına izin vermiyor. Vejetaryen markalar ise tüm bunlara ek olarak hayvansal gıda içeren ürünleri kullanmıyor. 
 
Hayvan deneysiz markaları nasıl bulurum diyorsanız;
 
Tek yapmanız gereken şey bu olayın biraz üzerine düşüp araştırma yapmak. Deneysiz sertifikasına sahip markaları bulabilmek için en basit yöntemlerden birisi, ambalajları kontrol etmek. Bu işi çok daha basit bir yöntemle, akıllı telefonlar üzerinden yapmak isteyenler de Deneysiz tarzı uygulamaları kullanabilir. Uygulama, Türkiye`deki kozmetik marketlerinde satılan ürünlerin hangisinin deneyli, hangisinin deneysiz olduğunu gösteriyor ve deneysiz ürün kullanmak isteyen insanların işlerini daha da kolaylaştırıyor.