havadurum

SINAV TİYATROSU 1. PERDE YGS

2 Milyon 178 bin adayın üniversiteli olmak hayallerinin gerçekleştirebilmesi için ilk basamak olan YGS bu hafta sonu yapılacak. Zor bir sınav mı? Çalışmayan, emek harcamayan adaylar için elbette zor. Ancak amaçlarını nasıl gerçekleştireceği konusunda yeteri kadar farkındalığını arttırmış olanlar için ise bekledikleri gibi geçecek bir sınav.

520

 Şöyle bir düşünelim; sınava hazırlık sadece 1 seneye mi sığıyor? Elbette ki hayır..Eğitim öğretim hem süreç hem sonuç odaklıdır. İlköğretime başladığımız andan itibaren öğrenmeye, eğitilmeye başlarız. Öğrendiğimiz bilgilerle yeni yaşam tecrübeleri yaşarız. Edindiğimiz bilgilerin bize kattığı değerlerin farkında olmamızı sağlayan yani neyi ne kadar öğrendiğimizi geribildirim olarak veren ölçme ve değerlendirme olgusu mevcut sistemde sadece sınavdır.

Bu durumun eksilerini artılarını sorgulamak, sistemsel değerlendirmeler yapmak, halihazırda sınava girecek adaylara ne kazandırabilir? Elbette düşünmek, sorgulamak insan olmanın ihtiyaçlar hiyerarşisinde önemli bir yeri vardır. Ancak  aday arkadaşların duygularını yönetebilmelerini kolaylaştırıcı yöntemleri kazanabilmeleri için ilk önce düşüncelerini yönetebilmeyi becerebilmeleri doğru yaklaşım  olacaktır.

İşe mevcut durumu kabullenerek başmak.  Sınavın, amaçlarını gerçekleştirmek için zorunluluğunu düşünmek, her lise mezununun bu sınava girmek mecburiyetinin olduğunu doğru taraftan görebilmek olumlu düşünebilmemiz için birinci aşamadır.

İkinci aşama ise aday arkadaşların kendileriyle ilgili gerçekleri kabullenebiliyor olmalarıdır. Hazırlık aşamasında amaçları için ne kadar emek harcandı? Ne kadar fedakarlık yapıldı? Bu konuda adayların kendilerine karşı samimiyetleri olumsuz bir duygu olan kaygılarını yönetmesine yardım edecektir. Bu konuda aday arkadaşlara önerim gerçekten hazırlanmadıysanız bunu kabul kabulleniyor olmalısınız. Emek harcamak, çaba harcamak yaşamın her döneminde karşınıza çıkacak.

Hazırlık aşamasında olması kadar emek harcayan, durumu içselleştiren, sınırlarını zorlayan  yani gerçekten çalışan arkadaşlara da bir sözüm var. Unutmayın ki doğada harcanan enerjinin mutlaka bir karşılığı bir sonucu vardır. Sulanan ağaçtan alınan meyve gibi sizin de çalışmalarınızın karşılığı olacak. Yapılacak sınavı sizin kariyer planlamanızın ilk iş görüşmesi olarak kabullenmek, olmazsa yerine olması için yeteri kadar emek harcadım diyebilmek en doğru düşünce tarzı olmalı diye düşünüyorum.

Sınavdan çıktığınızda hatta yerleştirme sonuçlarını öğrendiğinizde yaşayacağınız mutluluğu düşünmek size ne kaybettirir?

Anne babalar; siz samimiyet eşiğinizi gözden geçirdikçe, verdiğiniz mesajların farkında oldukça çocuğunuz da gerginliğini kontrol alması kolaylaşacaktır. Beden dilinizle, verdiğiniz mesajlar çeliştiğinde kaygı bulaşır, korkuya dönüşür. Bırakın başarının da başarısızlığın tadını da çocuğunuz yaşasın..

Uzun lafın kısası..Herkesin beklediği, hakettiği gibi bir sınav olsun.