havadurum
Turgut Çamer

turgutcamer@hotmail.com

SOMA KATLİAMI…

1918
        Değerli okurlarım, Soma katliamının neden-sonuç ilişkisine baktığımızda sanırım aşağıdaki tablodan çıkarsamalar yapmamız gerekecek.
13 Mayıs 2014 tarihinde olan Soma maden faciası, 12 yıllık AKP iktidarının karizmasını fena halde çizdi!
Önce bu faciaya nasıl gelindi, yakın tarihe bir göz gezdirelim; Turgut ÖZAL, Kasım 1983’te tek başına iktidara gelmişti. İlk icraatı “Serbest Piyasa Ekonomisi”ni uygulamak oldu. Aslında o uygulamanın gerçek adı bana göre “serbest soygun ekonomisi(!)dir. Hiç kuşkusuz ki bu uygulamanın temelini “ÖZELLEŞTİRME İHANETLERİ…(!)” oluşturuyordu. Oysa Cumhuriyetimizin kazanımları olan Kamu İktisadi Teşekkülleri(KİT)ler 1984 yılına kadar kar ediyordu. Genellikle, Oğul Ahmet ÖZAL’ın arkadaşları KİT’lere Genel Müdür atanarak bu kuruluşlar zarar ettirildi. ‘Devlet yönetemiyor’ sahte algısı yaratılarak “özelleştirme ihanetleri” başlatılmış oldu. 
ÖZAL’dan sonra gelen tüm hükümetler gibi, AKP’de ayni uygulamaları fütursuzca sürdürerek SOMA KATLİAMINA neden oldu.
Rödovans(Maden ocaklarının işletmesinin kiraya verilmesi), Taşeron işçi çalıştırma, vb. uygulamaların olası kötü sonuçları hiç akla gelmedi.
Vahşi Kapitalizmin Vazgeçilmez Kuralı Nedir?
KAR… KAR… KAR..Hele bir de yüksek kar varsa; işçiler ölmüş, eşleri-çocukları yetim kalmış, kimin umurunda. AKP Döneminde iş cinayetleri yüzde 40 artmış.. İktidar temsilcilerinin ağızlarından çıkan “kader”, “güzel öldüler”, “tatlı ölüm” gibi hurafelere sarılan boş-anlamsız sözlere isyan etmemek mümkün mü?.. Kamu varlıklarının özelleştirme ve taşeronlaştırma politikaları SOMA katliamına adeta çağrı çıkartmıştır!
Düşünebiliyor musunuz? İş Güvenliği Yasasıyla denetimler bile özelleştirilmiştir. Denetimler özel firmalara yaptırılmaktadır. Özelleştirme furyası; İş ve İş Güvenliği için bir “olmazsa-olmaz” temel kuralı yok etmiştir.
***
            Bakınız; bu ülkenin Çalışma Bakanı Faruk ÇELİK, CHP Bartın Milletvekili Rıza YALÇINKAYA’nın Ocak 2012’de, “Uluslararası Çalışma Örgütü İLO’nun 176 sayılı Madenlarde Sağlık ve Güvenlik Sözleşmesi’nin imzalanmamasının nedenleri nelerdir” sorusuna verdiği yazılı yanıtta ‘Türkiye’de ki düzenlemelerin daha ileri olduğunu’ savunmuş.
“İleri Demokrasi”de yaşıyoruz ya yanıtta böyle ‘İLERİ’ olur(!!!)
Bildiğiniz gibi Manisa Milletvekili Özgür ÖZEL’in Madenlerle ilgili önergesi Soma faciasından 20 gün önce AKP’li milletvekilleri tarafından reddedilmişti.
Biz de şimdi şöyle soralım; 12 yıldır iktidardasınız, İLO’nun sözleşmesini neden imzalamadınız?
Zahmet etmeyin ben yanıtlayayım!: İmzalamadınız, çünkü;
            - Taşeronun taşeronu olan kölelik düzenini sürdüremezdiniz.
            - “Bu işin fıtratında var” diyemezdiniz. (Her şeyi kadere bağlayarak sorumluluktan kurtulmak.. Böyle ‘fıtrat’ olmaz olsun!)
            - Kaç işçinin öldüğünü “siyasetinize halel gelmesin” diye gıdım gıdım değil, gerçek rakamı bir defada açıklamak zorunda kalırdınız.
………… ……………………………………………………………………………………………………………………………….
            Neymiş? TKİ, Soma işletmelerinde kömürün tonunu 130-140 dolara mal ediyormuş. Maden sahibi Alp GÜRKAN ton maliyetini 24 dolara indirdik diye övünmüş. Ne pahasına??? 13 Mayıs’ta Soma’da gördük….
***
            Sevgili Çanakkale OLAY okurları, Türkiye Cumhuriyeti adeta ‘Taşeron Cumhuriyeti’ haline getirilmiş! 2002’de 387 bin taşeron işçi çalıştırılırken, 10 yılda taşeron çalışan sayısı 1 milyon 700 bini bulmuş, kamuda çalışan kadrolu işçi sayısı buna paralel olarak azalmış. Çünkü devlet kendisi de taşeron çalıştırıyor. Yani, “tencere dibin kara, senin ki benden kara..!”
            Özelleştirme Talanına-İhanetine, Küresel sömürüye, uluslararası tahkime karşı ulusal değerlerimize sonuna kadar sahip çıkmalıyız. Eğer sahiplenmeyi beceremezsek, SOMA gibi facialarla daha sıkça karşılaşırız.
*Kapıkule dışında herhangi bir ülkenin Başbakanı yurttaşlarına “sen bu ülkenin başbakanına yuh çekersen tokatı yersin”deyip, bir de yurttaşına tokat atarsa.. Maden ocağında ölen işçiler için de; sorumluluktan uzak kaderci bir yaklaşımla “bunlar olağan şeyler, bu işin fıtratında var” derse, tepkiler üzerine o başbakan kendiliğinden erdemli bir davranış olan istifa yolunu seçer. Eğer istifa etmezse, böyle bir başbakanı önce müşahade altına alırlar ve tam teşekküllü bir hastanede ileri tetkiklere muhatap kılarlar..!
*Soma katliamı için, hiç sıkılmadan utanmadan “bu işi Geziciler yapmıştır” diyerek komplo algısı yaratmaya çalışan şizofrenlere haykırıyorum; “sizin gibi ruhsuzlarla, insan müsveddeleriyle ayni coğrafyada yaşamaktan utanç duyuyorum.”
*Bir sitemim de 1 torba kömüre iradesini (Oy’unu)satanlara;
ŞİMDİ ANLADINIZ MI?..O KÖMÜRLER BEDAVA DEĞİL MİŞ!!!
*Soma’da ölen madencilere Allahtan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabır diliyorum. T.Ç