havadurum
Nevin Yüksel

nevin@canakkaleolay.com

SOMNAMBULİZM

2581
Yani halk arasında bildiğimiz UYURGEZERLİK. Uyurgezerlik bir tür uyku bozukluğudur. Uyurgezerlik uykuda iken insanların kalkıp yürümelerine neden olan bir rahatsızlıktır. Genellikle bir kişinin derin uykudan daha hafif bir aşamaya veya uyanık duruma geçtiği zaman olur. Uyurgezer etkinlik boyunca cevap veremez ve genellikle hatırlamaz. Bazı durumlarda, konuşabilir ancak konuştukları anlamlı olmayabilir.
 
UYURGEZERLİĞİN NEDENLERİ
Uyurgezerlik nedenleri kesin olarak tespit edilmiş değildir. Daha önceki dönemlerde kişilerin rüyalarını dışarıya yansıttıkları, bu sebeple uyurgezerlik sorunu yaşadıkları düşünülüyordu. Günümüzde ise sorunun uykunun ilk evrelerinde yani uykunun rüya görülmeyen bölümünde meydana geldiği biliniyor. Ayrıca herhangi bir fizyolojik rahatsızlığa, ilaç kullanımına ya da bağımlılık yaratan maddelerin kullanılmasına bağlı olmadığı da biliniyor. Dolayısıyla stres, aşırı yorgunluk gibi sorunların uyurgezerliği tetiklediği, gece gezintilerini artırdığı söylenebilir. Ayrıca yetişkinlik döneminde görülen uyurgezerliğin nedenleri arasında bazı nörolojik rahatsızlıklar olabileceği belirtiliyor. 
 
Uyurgezerlik tehlikeli midir diye sorarsak;
Kişinin uykugezerlik halindeyken kendisine zarar vermeyeceği de doğru değildir. Bir şeye takılıp düşme ya da sokağa çıkması durumunda dışarıdaki tehlikelere maruz kalması söz konusu olabilmektedir.
 
UYURGEZERLİK BELİRTİLERİ
Uyurgezerlik, rüyasız geçen derin uyku döneminde meydana gelir. Bu kişiler yatakta ayağa kalkabilir veya gözlerini açabilir. Gözleri anlamsız bakan kişi evin içinde dolaşır ya da ışıkları açıp kapatabilir. Bir şeyler yiyebilir, giysiler giyebilir, araç bile sürebilir. Konuşabilir, kabus gördüklerinde çığlık atabilir, etrafını tekmeleyebilir. Ayrıca bu kişiler uyurgezer oldukları sırada uyanmakta güçlük çekebilir. Uykuya daldıktan 1-2 saat sonra uyurgezer duruma geçen kişiler, bunu gecede bir kaç defa yaşayabileceği gibi, bir kaç gece üst üste yaşayabilir. Genellikle ergenlik dönemine doğru uyurgezerlik kendiliğinden yok olur. Belirtileri ise aşağıdaki gibidir;
- Kişinin gözleri tam açık ve bakışlar sabittir.
- Yüzde herhangi bir ifade olmaz.
- Kendisine soru sorulduğunda cevap vermezler ya da mantıksız cevaplar verirler.
- Çevresindeki eşya ve insanlara karşı dikkatsizce bir tutum sergilerler.
- Uykuda olduklarında bile uyanık görünmek.
- Çevrede dolaşırlar ve aktivitelerle uğraşırlar.
- Uyandırılırlarsa kafaları bulanık olur.
- Uykuda yaptıklarını uyandıktan sonra hatırlamazlar.
 
UYURGEZERLİK TEDAVİSİ
Uyurgezerlik için genellikle belirli bir tedaviye gerek yoktur. Yaralanmaları önlemek için güvenlik önlemleri gerekli olabilir. Uyurgezerlik yaşla daha seyrek olabilir veya olmayabilir. Diğer bozuklukların bir belirtisi olabilmesine rağmen, genellikle ciddi bir bozukluğa işaret etmez. Uyku döngüsünü iyileştirmek uyurgezerliğin oluşumunu azaltmaya yardımcı olabilir.
 
KAYNAK: https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/uyurgezerlik-nedir-uyurgezerligin-sebepleri-ve-tedavisi-oub2-2514791/