DOLAR 32.3387 %0.10
EURO 35.1936 %0.04
G.ALTIN 2243.8803 %0.01
BITCOIN 64820.8202 %-3.77
ETHERIUM 3364.3649 %-4.06
havadurum

SPOR ARABA İLE UZAYA..

ABD merkezli uzay aracı ve roket üreticisi SpaceX şirketinin kurucusu Elon Musk'ın girişimiyle geçtiğimiz günlerde dünyanın en güçlü roketi Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Üssü'nden uzaya fırlatıldı. ABD'nin 45 yıl önce gerçekleştirdiği aya giden ilk insanlı uçuştan bu yana ilk kez bu büyüklükte ve güçte bir roket uzaya gönderildi.

4996

 

 

 

Kalkışta kullanılan roketlerden üçü başarıyla dünyaya geri inerken bir tanesi iniş sırasında arıza yaşadı.

Elon Musk, üçte iki oranının da başarı olduğunu söyledi. Musk kalkıştan önce, test uçuşununun riskli olduğu, başarı ihtimalinin yüzde 50 olduğunu belirtmişti.

 

Tesla`da uzay yolculuğu

SpaceX şirketinin ürettiği Falcon Heavy isimli roket, ayrıca Musk`ın Tesla spor arabasını da uzaya taşıdı. Kırmızı spor arabanın sürücü koltuğuna astronot giysileri giyen, Starman isimli cansız bir manken oturtuldu.

 

Spor araba Mars`ın yörüngesine yerleştirilirken, Tesla`nın radyosu David Bowie`nin Space Oddity şarkısını çalmaya ayarlandı.

 

Bu tarihi ana ilişkin "Çılgın şeyler gerçek olabiliyor" yorumunu yapan Musk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kafamda büyük bir patlamayla tekerlerin zıplaya zıplaya yola saçıldığı, logonun da büyük bir gürültüyle başka bir yere düştüğü bir sahne oluşmuştu. Neyse ki böyle bir şey olmadı."

 

Musk`ın spor arabasını taşıyan kapsülün Mars yörüngesine doğru başarıyla ilerleyip ilerlemediği kalkıştan 7 saat sonra anlaşılacak.

 

Gökbilim tutkunları ise, YouTube`da canlı verilen görüntülerle cansız manken Starman ve Tesla aracının uzayın derinliklerindeki yolculuğunu izleyebildi.

 

Elon Musk gazetecilere açıklamasında "Araba dünyadan 400 milyon kilometre uzağa gidecek ve saniyede 11 kilometre yapıyor olacak. Yörüngede bir kaç yüz milyon hatta milyarlarca yıl kalacağını tahmin ediyoruz" demişti.

 

Musk araca takılmış kameralardan "inanılmaz görüntüler" elde edeceklerini de vaadetmişti.

Türkiye saati ile 21:30 civarında fırlatılması planlanan Falcon Heavy`nin uzaya gönderilmesini binlerce kişinin Florida kıyılarından izlendi.

 

Musk`un şirketi SpaceX, fırlatma işleminin 3 saat süreceğini, teknik bir aksaklık yaşanması durumunda ikinci girişimin geçtiğimiz Çarşamba günü yapılacağını açıkladı.

 

SpaceX, Falcon Heavy roketinin tamamen dolu bir Boeing 737 yolcu uçağını yörüngeye taşıyacak kadar güçlü olduğunu ifade ediyor. Roket bu özelliğiyle NASA`nın astronotları aya taşıyan devasa roketi Saturn V`i takip ediyor.

 

Öte yandan NASA da, insanları aya ve daha sonra da Mars`a göndermek için Space Launch System (SLS) adını verdiği kendi ağır fırlatma roketini geliştiriyor.

 

Ancak projede yaşanan gecikmeler nedeniyle ilk test uçuşunun 2020`yi bulabileceği ifade ediliyor.

 

Tüm uzay endüstrisi roketin fırlatılmasını izledi

Ticari uzay girişimleri NASA için cazip bir alternatif olabilir. SpaceX, Falcon Heavy`nin daha küçük modeli olan Falcon 9 kargo roketleri taşıdığını ve rakip United Launch Alliance tarafından geliştirilen Delta IV roketinden iki kat daha fazla yükü daha ucuza taşıyabileceğini söylüyor.

 

Falcon Heavy`nin fırlatma maliyeti 90 milyon dolar iken Delta Heavy 435 milyon dolara uzaya gidebiliyor.

 

Ancak SLS`in maliyetini azaltmayı vaat eden tek girişimci Musk değil. Amazon.com`un kurucusu Jeff Bezos da New Glenn adını verdiği güçlü bir roket üstünde çalıştığını açıkladı. Bezos ayrıca bundan daha da güçlü New Armstrong adında bir roketin de geliştirildiğini söyledi.

 

NASA, ABD ordusu ve özel şirketler bugünkü test uçuşunu yakından takip etti.

 

Guardian gazetesine konuşan uzay savunma kuruluşu Planetary Society direktörü Casey Dreier "Eğer Falcon Heavy çalışır ve uzaya çıkarsa bu pek çok olasılığın önünü açar. NASA SLS`i beklemek yerine derin uzay geçidi için parçaları koymaya ya da ayın yörüngesine bir istasyon yerleştirmeye başlayabiliriz diyebilir" demişti.

 

70 metre uzunluğundaki Falcon Heavy dünyanın alçak yörüngesine 64 tonluk yük yerleştirebiliyor. Bu, uzaya beş çift katlı otobüs götürmekle aynı.

 

Musk`ın roketinin başarılı olması ABD istihabaratının ve ordusunun daha büyük uydular kullanması, Mars`ın yüzeyine daha büyük ve daha akıllı robotlar gönderilmesi, Jüpiter, Satürn ve bu gezegenlerin uydularına yolculuk edilmesi gibi adımların önünü açabilecek.

 

Falcon Heavy projesi ilk kez 2011`de ilan edilmiş, ilk uçuş 2013 için planlanmıştı.

 

(Kaynak: bbc.com)