havadurum
Turgut Çamer

turgutcamer@hotmail.com

SUÇLU YETİŞTİRMENİN KOLAY YOLU...!

1906
Değerli okurlarım, hiç kuşkusuz ana ya da baba olmak, yaşamımızın en önemli aşamalarından biridir. Yetiştirdiğimiz çocuklar sağlıklı ve başarılı iseler o zaman mutluluğumuzu kelimelerle-sözlerle anlatamayız.
Yine hiç kuşkusuz, en yoksulundan en varlıklısına dek her aile çocuklarını namuslu-erdemli erişkinler olarak görmek ister. Bu uğurda varını yoğunu ortaya koyar; hiçbir fedakarlıktan kaçınmaz. Sanırım sizlerde fark etmişsinizdir; günümüzün ana babaları çocuklarını eskiden olduğu gibi kendi yaşlılık dönemlerinin güvencesi olarak görmüyorlar. Onların başlıca amacı çocuklarını iyi eğitmek, başarılı ve sorumlu yurttaşlar olarak topluma kazandırabilmektir.
***
           *Çocuk Ruh Sağlığı Uzmanlarına göre kişiliğin temelleri ilk 5-6 yıl içinde atılıyor. Kişilik, bir insanın duygu ve davranış özelliklerinin bileşimi olarak tanımlanıyor.
            İlk 6 yıl içinde çocuğa karşı anne babanın bilinçsiz davranışları, çocuğun temel karakterinde onulmaz yaralar açıyor ve o çocuğun ilerideki mesleki formasyonu-kariyeri ne olursa olsun, nerde nasıl davranmasını bilemeyen bir birey olarak karşımıza çıkıyor.
            Kişiliğin oluşması önemli ölçüde çevresel etkenlere bağlı olsa da eğitimin etkisi azımsanamaz. Her çocuk, ana baba, arkadaş ya da eğitimciler elinde-deyim yerindeyse- hamur gibi yoğrulup istenen kalıba sokulmaya çalışılır.
            Bugünün yaşam koşulları, hızlı toplumsal değişmeler hemen hemen tüm aileleri bocalatıyor ve yeni yeni uyumlara zorluyor. Hal böyleyken, AKP’nin adeta Osmanlı döneminde geçerli olan değer yargıları ve eğitim yöntemlerini dayatma çabaları giderek artıyor! Ve… Adeta ‘dinci-kindar’ nesiller yetiştirmek onların temel amacı olmuş!..
            Son yıllarda Türkiye’de ki suç artış oranlarının giderek ivme kazandığına tanık oluyoruz. Görünen o ki çağdaş eğitimden uzaklaştıkça çocuk yetiştirmede yetersiz anne babalarla daha çok karşılaşacağız demektir.
            *Aşırı fevribir toplum olduk.‘Yan bakmak.. Yol vermemek..’ vb. davranışlar bile.. Cinayet nedeni!Böyle bir sonuç o nedenlerin karşılığı olabilir mi hiç? Yazık ki yazık…
            *Belli ki eğitim sistemimiz düşünerek davranışta bulunma alışkanlığını ve empati yeteneğini kazandıramıyor.
***
Sevgili Çanakkale OLAY okurları, suçlu yetiştirmenin kolay yolu neymiş biliyor musunuz? Bakınız, ABD Houston Kenti Polis Müdürlüğü afişinde neler yazılmış:
            Geleceğin Suçlusunu Yetiştirmenin En Basit Kuralları
-Daha küçükken çocuğa istediği her şeyi vermeye başla! Bu şekilde o herkesin onun geçimini sağlamak zorunda olduğuna inanacaktır.
-Kötü sözler söylediği zaman gül! Böylece kendisinin akıllı olduğuna inanacaktır.
-Ona düşünmeyi ve beynini kullanmayı hiç öğretme, 18 yaşına gelince kendisi karar versin diye bekle.
-Yerde bıraktığı şeyi kaldır, kitaplarını, ayakkabılarını, elbiselerini. Onun için her şeyi sen yap ki, o bütün sorumluluklarını başkasına yüklemeye alışsın.
-Onun önünde sık sık kavga et ki, bu sayede aile bir gün parçalanırsa o kadar şaşırmasın.
- Ona istediği kadar harçlık ver ki, hiçbir zaman kendi parasını kazanmanın ne olduğunu öğrenmesin.
-Yiyecek içecek ve konforla ilgili bütün arzularını yerine getir ki, istediklerini her zaman elde etmeye alışsın.
-Komşulara, öğretmenlere, polislere karşı daima onun tarafını tut ki, onların hepsine karşı peşin hükümlü olsun.
            *Bütün bunları ve buna benzerleri yaparak yetiştirdiğin O’nun, günün birinde başına gerçekten bir bela gelirse, kendisinden özür dile, ama onu felaket dolu bir hayata hazırladığın için kendine teşekkür etmeyi ihmal etme!!!
*HER ŞEY GÖNLÜNÜZCE OLSUN… T.Ç.