havadurum
Turgut Çamer

turgutcamer@hotmail.com

SURİYE'LİLERE VATANDAŞLIK MI..?

Değerli okurlarım, Cumhurbaşkanı Erdoğan Kilis'teki iftar yemeğinde yaptığı konuşmasında Suriyeli sığınmacılara "Vatandaşlık Hakkı" verileceğini açıklamıştı. Konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı çalışmalara başlamış bile!.. Sanki ülkemizin tapusu üzerlerine yapılmış, istediğine vatandaşlık veriyorlar! Sahi bu işe kim karar verdi? Vatandaş endişeli haklı olarak soruyor?

948

 

-Bu işi yapalım mı diye bana sormayacak mısınız?

***

            Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Biz almayalım da İngiltere’ye, Kanada’ya, şuraya, buraya mı gitsinler?” demişti.

            Soralım;

            Kendi ülkesindeki savaştan kaçan Suriyelinin, vatandaş olduktan sonra Türkiye’ye yararı olur mu? Türkiye’ye gelenlerin durumunu mercek altına alalım bakalım ne ile karşılaşıyoruz?

            - Türkçe bilmiyorlar

            - Yüzde 45’i kendi dilinde bile okur-yazar değil

            - Mesleğim var diyenlerin oranı 3.9

            * Suriyelilerin eğitimli ve zengin olanlarını AB ülkeleri aldı. Bize ise bilmediğimiz dinci yobazlar kaldı. Bu durumda Türkiye’miz suç patlamasına hazırlanmalı!

            Avrupa Birliği (AB) ülkeleri 160.000 Suriyeliyi paylaşalım kararı çıkardı.

            Örneğin; Macaristan’a 2300’ünü siz alın dediler. Ancak Macar hükümeti biz istemiyoruz, ama 2 Ekim 2016’da referandumla halkımıza soracağız dediler.

            Bizde 3 milyon Suriyeli sığınmacı var… Macarlar 2300’ünü bile halkına soruyor. Yerli ve millilik böyle bir şey olsa gerek!..

                                                                       ***

            22 Milyon nüfusa sahip Suriye’de şu anda 9 milyon kişi yaşıyor. 13 Milyonu komşu ülkelerde sığıntı… Biz 6 yıldır 3 Milyon Suriyeliye cebimizden yaklaşık 15 Milyar Dolar harcadık.

Bizi yönetenler “Oy Hesabı” ile 3 Milyon Suriyeliye adeta ‘batan geminin malları’ gibi göz koymuşlar! Şimdi de boş TOKİ’lere yerleştireceklermiş… Amaçları oy deposu yaratmak. Oysa niyetleri böyle olmasa “Vatandaşlık Hakkı” yerine “Mülteci Statüsü” verirlerdi. Gerçekten de yapılması gereken başından beri buydu.

- Bizim 20 Milyon insanımız açlık sınırındaymış

- TOKİ’lerden yararlanmak isteyen yerli vatandaşlar varmış

- İşsizimizin sayısı 6 Milyonu geçmiş. Olsun onlarda aç kalsın, işsiz kalsın… AKP’ye dert mi!

            * Ülkemiz gençliğinin dershanelerde 3-5 bin lira karşılığı yarış atı gibi yarıştırılarak kafaları test, karınları tostla doldurulup, yalnızca yüzde 10’u üniversite şansı bulabilirken; Suriyeli öğrencilere sınavsız üniversite hakkı tanındı… Yetmedi, Suriyeli öğrencilere geri ödemesiz 1200 lira burs verileceği açıklandı. Oysa bizim öğrencilerimize verilen 400 lira burs geri ödemeli. Yani bizimkiler burs için devletten aldıkları paraları geri ödemek zorundalar.

            İddia ediyorum, dünyanın hiçbir yerinde bir ülke; başka bir ülkeden gelenlere kendi vatandaşlarının üzerinde bu kadar hak tanımamıştır.

***

            Sevgili Çanakkale OLAY okurları, yurtsever hukukçularımız Türk Vatandaşlığı Kanunu’na aykırı şekilde, ülkenin demografik yapısını değiştirecek boyutta toplu vatandaşlığa kabul işleminin açıkça hukuka aykırı olduğunu ısrarla haykırıyorlar.

            İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün Mart 2016’da açıkladığı raporda 81 ilimiz kaydedilmiş. Üç büyük kentimizin, Ş.Urfa’nın ve Çanakkale’mizin sığınmacı sayılarını vermekle yetiniyorum. Yalnızca Şanlıurfa’da 401.068, İstanbul’da 394.556, İzmir’de 90.607, Ankara’da 59.267, Çanakkale’de 3323 Suriyeli sığınmacı var.

            *Komşu Suriye ile önce kardeşlik sonra nefret diliyle düşmanlık politikaları ve akabinde sığınmacıları dış politikada şantaj aracı, sonra da iç siyasette seçmen yaratarak tükenmeyen “Başkanlık İnadı” için kullanmak AKP iktidarının en büyük derdi(!)

            Ne acı ve yazık ki bizimkilerden başka hiçbir ülke; “Memleket benim çiftliğim istediğim gibi karar veririm” mantığıyla hareket etmiyor.

SON SÖZ: EYY AKP’liler delikanlıysanız, zerre kadar yiğitliğiniz varsa “Suriyelilere Vatandaşlık Hakkını” referanduma götürün de çapınızı görelim!.. T.Ç