havadurum

Sabiha Güler KOÇER

1891
Pardon Pardon
 
"Fareler ve İnsanlar" ve "Şeker Portakalı"neyi çağrıştırıyor size? Anladım.
 
Şimdi adını açıklayacağım eser de bu listeye girdi ve bize gurur verdi.(!) Çünkü bir Türk tarafından yazıldı. Ama bu roman değil tiyatro eseri. Komedi tarzında yazılmış. Yılmaz Erdoğan`ın "Kadınlık Bizde Kalsın"adlı oyunu.
 
Türkiye de senelerce sahnelerde oynanan ve muhtelif televizyon kanallarında yayımlanan bu eser dünyanın da değişik ülkelerinde seyircinin karşısına çıkmış ve beğeni toplamış.
 
Oyunun sansüre uğramasına neden olan olayımız Balıkesir’in Manyas ilçesinde geçiyor. Manyas Lisesi`nin Müdürü Ali Kürşat Özgüler öğrencilerinin yıl sonunda hazırlayacakları tiyatro oyunu için "Kadınlık Bizde Kalsın" adlı eseri düşünür. Manyas İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne başvurur. İlçe Milli Eğitim`in incelemesinden sonra, eserde ve eserin sahnelenmesinde bir sakınca görülmez. Toplum içinde kadının rolü ve kadın hakları konusunun anlatıldığı oyun, kız öğrencilerin ağırlıklı olduğu bir kadroyla seyircinin karşısına çıkar. Evet buraya kadar her şey güzel hoş değil mi?
 
Sonrasında nereden geldiği bilinmeyen ve bildirilmeyen şikayetler üzerine, müdür hakkında soruşturma açılır. Olayı incelemeye gelen müfettişlerde adeta ağız birliği etmişcesine bilgi vermezler.
Ve beklenen. Alınan karar uyarınca, oyun öğrencilerin seviyesine uygun bulunmaz. Müdür Ali Kürşat Özgüler`in öğrencilerin ahlakını bozduğuna karar verilir. Haritadan (nispeten hassas davranılmış) Balıkesir`in merkeze uzak Dursunbey ilçesi belirlenir. Müdür bey oraya daha az öğrencinin ahlakını bozmak için yollanır.
 
Benim anladığım kadarıyla bu olaydan çıkarılması gereken dersler:
1) Yaşasın sonunda yasaklı bir de tiyatro eserimiz oldu!
2) "Kadınlık Bizde Kalsın" da ne demek, olaya insan açısından bakalım.
3)Tiyatro yapacaklara duyuru: Bundan sonra bir tiyatro oyunu sahnelemek isterseniz önce oyunla ilgili açıklayıcı bilgiler ve afişlerde, izleyici olarak gelecek kişilerin en az 10 sene önce liseden mezun olmaları gerektiğini ve eğer üniversiteden mezun olmuşlarsa en az 4 sene önce mezun olduklarını gösteren bir belge getirmelerini aksi takdirde oyunu izlemenin bir hayal olacağı, tüm tiyatro severlere bildirilmelisiniz. (Yaşasın ben kurtardım) Neden böyle düşünüyorsun derseniz. Büyüklerimizden öğrendiğimiz bir şey vardır ki insanın akıl yaşı ancak 25 yaşından sonra yerine oturur. Yirmilik yaş dişleri de bunun en güzel kanıtı. Yirmilik yaş dişi çıkmayanlar artık ne yapar bilemiyorum. Ama bence sizlere bir diş hekimi müdahalesi şart, yoksa ben akıllandım, büyüdüm lafları havada kalır.
 
Ben inanıyorum ki bunları yaparsak, hiç bir problem ve ahlaki sorunlar yaşamayız.
 
Hepinize bana katlandığınız için teşekkür ederim.
 
Bir dakika bir dakika konuşmam bitmemişti ışıkları kim söndürdü? Sesimi duyan var mı?