havadurum

Sardalye uluslararası sulardan sofralarımıza

1480

 Yaz sezonu başından itibaren 40-50 lirayı bulan balık fiyatları, Çanakkalelileri balıksız bıraktı. Balıkçılar, gazetemiz Çanakkale OLAY’a yaz sezonunu ve kış sezonunu değerlendirdiler. Balıkçı Refik Varol, Melih Kayıkçı ve Oğuz Askar, yaz sezonunda sardalye balığını az olduğunu ve dolayısıyla fiyatının da pahalı olduğunu söylediler. Balıkçı esnafı, 1 Eylül’den itibaren balık fiyatlarının düşeceğini, balık çeşidinin de artacağını söylediler. Balıkçı Refik Varol, sardalye balığının Yunanistan’dan geldiği iddialarına da açıklık getirerek; “Balıkların Yunanistan’dan geldiği doğru ama satın alınma ile değil, bizim kendi balıkçılarımızın tuttuğu balıklar. Yunanistan sınırlarında tutulan balıklar da belli kaliteye sahip. Çünkü balıklar, Saros Körfezinin hakiki balığı, son derece kaliteli ve sağlıklı balıklar” dedi. Melih Kayıkçı; “Bu sezon az sardalye oldu, talep çok oldu ve fiyatlar yükseldi. Bu yıl, balıkçılığın ve balığın bol olduğu bir sezon olmasını temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı. Balıkçı Oğuz Askar ise; “Çanakkale halkı, bu yıl çok fazla balık yiyemedi. Fakat önümüzdeki sezon palamut balığı bol olacak. Fiyatların pahalı olması esnafı da çok kötü etkiledi” dedi.  

 
“1 Eylülden itibaren sardalye balığı 10-15 lira arasında satışa çıkar”
Bu yıl hava muhalefetinden dolayı balığın az çıktığını söyleyen Refik Varol; “Özellikle sardalye balığı yazın başından itibaren 30-45 lira arasında satıldı. Şuanda 25 liradan satılıyor. Balıklar, yaz sezonu başında açıklarda yüzdüğü için kayıklar da balıkları bulmakta zorlandılar. Dolayısıyla bu yıl sardalye balığı az oldu. Bunun için fiyatlarda da yükselme meydana geldi. Tabi 1 Eylülden itibaren sardalye balığı 10-15 lira arasında satışa çıkar. ‘Sardalye balığı Yunanistan’dan geldi’ diye bir konu var son zamanlarda. Bu balıklar, bizim balıkçılarımızın uluslararası sularda tuttuğu balıklar. Yani balıkların Yunanistan’dan geldiği doğru ama satın alınma ile değil, bizim kendi balıkçılarımızın tuttuğu balıklar. Yunanistan sınırlarında tutulan balıklar da belli kaliteye sahip. Çünkü balıklar, Saros Körfezinin hakiki balığı, son derece kaliteli ve sağlıklı balıklar” dedi. 
 
“Bu sezon az sardalye oldu, talep çok oldu ve fiyatlar yükseldi”
Önümüzdeki sezonda balığın bol olacağını söyleyen Melih Kayıkçı; ”Sardalye balığının kilosu yazın 40 liraya kadar çıktı ama şuanda 25-30 lira civarında seyrediyor. Tabi Cumartesi gününden itibaren av yasağı kalkıyor. Sardalye de önümüzdeki haftadan itibaren 10 liraya kadar düşecektir. Yaz sezonu başında rüzgar çoktu ve av yasağından dolayı küçük balıkçılar hava muhalefetinde dolayı çalışamadılar. Dolayısıyla bu sezon az sardalye oldu, talep çok oldu ve fiyatlar yükseldi. Bu yıl, balıkçılığın ve balığın bol olduğu bir sezon olmasını temenni ediyoruz. Bu yıl özellikle palamut balığının bol olacağı söyleniyor” ifadelerini kullandı. 
 
“Çanakkale halkı, bu yıl çok fazla balık yiyemedi”
Balık fiyatlarının yükselmesinin esnafı kötü etkilediğini söyleyen balıkçı Oğuz Askar; “Bu yıl diğer balıkların yanı sıra sardalye balığı çok pahalıydı. Bu da rüzgardan kaynaklandı. Bir de bu yıl balık az çıktı denizde, balık az olduğu için fiyatlar yükseldi. Çanakkale halkı, bu yıl çok fazla balık yiyemedi. Fakat önümüzdeki sezon palamut balığı bol olacak. Fiyatların pahalı olması esnafı da çok kötü etkiledi” dedi.  
(Baykal Sağlam)
Paylaş