havadurum

Sarıcaeli'nde yine katliam

4327
Çanakkale`nin merkez köylerinden Sarıcaeli Köyü`nde uzun yıllardan bu yana yaşanan hayvan katliamlarına yenileri eklendi. Daha önce birçok kez sokak köpek ve kedilerinin zehirlendiği köyde geçtiğimiz günlerde yine sokak hayvanları zehirlenerek katledildi. Köyün farklı noktalarında birçok kedi ve köpeğin öldürüldüğünü gören vatandaşlar jandarmaya haber verdi. Jandarma ekipleri ölen hayvanların fotoğraflarını çekerek inceleme başlatırken, yıllardan bu yana devam eden katliamların son bulmaması ve sorumluların ortaya çıkmamasına sitem ettiler. Köyde 2016 yılından bu yana bilinen hayvan katliamlarını durdurmak amacıyla birçok kurum ve hayvan koruma derneğinin katılımı ile toplantılar gerçekleştirilmiş ve köyün birçok noktasına hayvanların haklarına dair afişler asılmıştı. Yapılan toplantılar ve çalışmalara rağmen katliamlar devam ederken, vatandaşlarda duruma isyan etti. Konuyla ilgili Çanakkale Doğa ve Sokak Hayvanları Koruma Derneği Yönetim Kurulu üyesi Özgül Yeğin muhtar ve azalarla toplantılar yapılarak kurumlar tarafından hayvanları korumaya yönelik çalışmalar yapılmasına rağmen katliamların rutin şekilde devam ettiğini belirtti. 
 
Yine zehirleyerek katlettiler
Yeğin yaşana ölümlerle ilgili; "2016 yaşında bu yana Sarıcaeli köyünde rutin olarak hayvanlar zehirlenerek katlediliyor. Daha öncesi var mı bilmiyorum. Ancak hala durmuyor ve katliamlar sürüyor ve bu katliamlar 2-3 ay gibi kısa aralıklarla devam ediyor. Son olarak yine birçok sokak köpeği ve kedi zehirlenerek katledildiler. Olayın ardından HAYDİ kapsamında jandarma ekipleri geldi ve inceleme başlattı. Ancak herhangi bir gelişme yok, kimlerin zehirlendiği konusunda bilgiye ulaşılamadı" dedi. 
"Birçok kez çalışma yapıldı"
Yıllardan bu yana devam eden ölümleri durdurmak için birçok defa toplantı ve çalışma yapıldığını belirten Yeğin; "Daha önce muhtar ve ihtiyar heyeti ile toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantıya Çanakkale Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü ve Çanakkale Doğa ve Sokak Hayvanları Koruma Derneği ile durumdan rahatsızlık duyan köylü vatandaşlar katıldılar. `Muhtarın zehirlenmelerden haberi var ve kişiyi de biliyor` şeklinde bir söylenti vardı bizde bu duyum üzerine gittik. Her yıl orada bir zehirlenme olayı olur. Her seferde 5 ya da 10 sokak hayvanı öldürülür. Muhtar daha önceki yıllarda zehirlenme olmadığı yönünde iddialarda bulundu ancak biz o iddiaları çürüttük. Köye hayvanlarında bir birey olduğu ve yaşama hakkı olduğu yönünde afişler astık ancak sonuç alamadık. Köyle ilgili bir sıkıntı var. Muhtara bu durumu birçok defa izah etmemize rağmen kendisi önce durumu hiç ciddiye almadı. Ancak 5199`daki ceza kanununa göre bu durumun suç olduğunu ve kendisinin mülki amir olarak sorumlu olabileceğini öğrenince işin ciddiyetinin farkına vardı. Fakat daha 3 ay sonra yine zehirlenme olayları ile karşılaştık" dedi.
(Eren Aşnaz-Seçkin Sağlam)
Paylaş