havadurum

Sarıcan; "Emeklileri, örgütlenmeye çağırıyorum"

688

 Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Tüm Emekli Sen Çanakkale Şubesi, Çanakkale Belediye Çalışanları Eğitim, Sosyal Tesis ve Rekreasyon Alanı’nda üyeleri ile bir araya geldi. Toplantıda konuşan DİSK Tüm Emekli Sen Çanakkale Şube Başkanı Hale Sarıcan, ülke gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 24 Haziran seçimlerini değerlendiren Sarıcan, muhalif cephede yer alacaklarını söyledi. Açıklamasında birlik ve beraberlik mesajı veren Sarıcan; “8 Haziran 2017 tarihinde DİSK Emekli Sen Çanakkale Şubesi olarak tekrar faaliyetlerimize başladık. Arkadaşlarımızla, üyelerimizle bir arada olalım, birbirimizin dertlerini sorunlarını en azından duyumsayalım diye bugün burada bir araya geldik. Ülke gündemi çok ani değişiyor. Biz sendikalar da bu ülke gündemine ilişkin kendi programlarımızı belirliyoruz” dedi.

 
 “Biz de sıkıldık artık, ‘Tamam’ diyoruz”
24 Haziran seçimlerinde ‘Tamam’ diyeceklerini söyleyen Sarıcan; “Bir erken seçim kararı alındı. Biz, DİSK Emekli Sen olarak erken seçimde muhalif cephede yer alarak ‘Sıkıldık artık, Tamam’ diyoruz. Burada yapılacak çalışmalarda bütün üyelerimizle birlikte aktif olarak yer alacağız. Tabi ikinci bir sorun daha var. O da, ülkede 1980 ve 1990’lardan sonra örgütlenme üzerine büyük darbeler indirildi. Pek çok insan işkence gördü, işlerinden atıldı, akıllara gelebilecek birçok çile çekildi. Esas, bu ülkenin sosyolojik yapısına çok büyük bir darbe indirildi. Yani, örgütlenmeye darbe indirildi. O sırada televizyonlarda ve radyolarda ‘Örgüt üyesi yakalandı’ diye anlatılırdı. Bu cümle, çok kötü bir cümledir” ifadelerini kullandı. 

“İnsanları, örgütlenmeden soğuttular”
‘Örgüt’ kelimesinin büyütülüp insanlar üzerinde algı oluşturulduğunu dile getiren Sarıcan; “İnsanlar da 20-30 yıl içinde örgütlenmeden soğudu. Yani burada örgüt, her şey olabilir, Kanarya Sevenler Derneği olabilir, Kahve İçmeyi Sevenler Derneği olabilir. Yani bunlar da birer örgüttür. Biz sendikaların asıl sorunu, insanımızda var olan o ‘örgüt’ korkusunu yenmek ikincisi de bir araya gelmek. Sendikaların, sivil toplum kuruluşlarından farklı bir yapıları vardır. Biz, DİSK Emekli Sen olarak emeklilerin haklarını savunuyoruz ve daha önce var olan haklarımızı tekrar elde etmeye ve yeni haklar elde etmeye çabalıyoruz. İkinci adımımız da şu olacak, siyasi iktidarlarla masaya oturup toplu sözleşme yapacağız. Emekli maaşları, şuana kadar yüzde 38 oranında geriledi. Bizden sonra emeli olacakların BAĞKUR ve SSK aylıkları,  bu hesaplama ile ilerlerse 450 liraya kadar inecek.  Bizler haklarımızı almakla mükellefiz. Ben, bütün emekli arkadaşlarımı, yan yana durmaya, örgütlenmeye ve bir arada olmaya çağırıyorum” dedi.
(Baykal Sağlam)
Paylaş