havadurum

Şarlan "Meclisin kapısında bekletilmemizi anlamış değiliz"

951

 Çanakkale Barosu Başkanı Avukat Bülent Şarlan, Perşembe günü başlayan ve dün itibariyle 3’üncü günü de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Çankaya kapısında tamamladı. Avukatlık Kanununda yapılacak değişikliklerle ilgili görüşmeleri süren Adalet Komisyonu toplantısında değişikliğe ilişkin görüşlerini ifade etmek isteyen diğer baro başkanları ile birlikte, bir bakıma TBMM önünde “Adalet nöbeti” tutan Çanakkale Barosu Başkanı Bülent Şarlan, son gelişmelere ve üç günlük bekleyişlerine ilişkin gazetemiz Çanakkale OLAY’a açıklamada bulundu. Gazi Meclis’in kapısında oluşan görüntünün sorumlusunun kendileri olmadığını ifade eden Şarlan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne neden alınmadıkları için kendilerine bir açıklama yapılmadığını söyledi. Yanlış algılar yaratıldığına da dikkat çeken Şarlan, Baro Başkanlarının tek talebinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girebilmek ve Adalet Komisyonu’nda barolarla ilgili yapılacak değişikliğe ilişkin görüşlerini aktarmak istediklerini bildirdi. Şarlan, “Avukatlık Kanununda Barolarla ilgili değişikliklerin yapılması konusuyla ilgili tasarının görüşmeleri, Adalet Komisyonu’nda Perşembe günü saat 16:00’da başladı. Biz de Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gelerek Adalet Komisyonu’na baroların görüşlerini aktarmak istedik. Burada oluşumuzun sebebi budur” dedi

 

“Yanlış bir algı yaratılıyor”

“Baro başkanları olarak, komisyonla görüşerek, 80 baronun ortak iradesi olan değişikliklerin yapılmaması noktasında görüşlerimizi ifade etmek istedik” diyen Çanakkale Barosu Başkanı Avukat Bülent Şarlan, “Bu isteğimizi, komisyon başkanlığına ilettik, lakin kabul görmedi. Sonrasında, üç temsilcinin komisyona gelerek görüşlerini ifade etmesi noktasında komisyon başkanlığından değil, bazı milletvekillerinden teklif geldi. Bize, ‘Baro Başkanları, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne alınmayacak, sadece aranızdan üç kişi gelsin’ şeklinde bir teklif sunuldu. Bu teklif; resmi bir dille olmadı, komisyon başkanlığından olmadı. Bizi burada rahatsız eden husus TBMM kapısından içeriye baro başkanlarının alınmamasıdır. Yani biz, tüm baro başkanları, Adalet Komisyonu Salonuna girme isteğinde bulunmadık. Ama meclise alınmamızı istedik. Aradaki fark budur. Sanki Komisyon Başkanlığı resmi olarak üç baro başkanının komisyona gelmesini istemiş, ama biz reddetmişiz gibi bir algı var, bu doğru değil. Yani, resmi bir teklif yok, ayrıca baro başkanları meclise girmemesi ve üç baro başkanının komisyona girmesini biz doğru bulmuyoruz” dedi.

 

“Meclisin kapısında bekletilmemizi anlamış değiliz”

Şarlan, açıklamasında; “Niye Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne alınmadığımızı, bunun gerekçesinin ne olduğunu, biz hala anlamış değiliz veya bize aktarılmış değil. Bizim tek isteğimiz, Avukatlık Kanununda Barolarla ilgili yapılan değişiklik görüşmeleri sırasında, baro başkanlarının ortak olan görüşlerini Adalet Komisyonuna aktarmasıdır. Bizim bunun dışında bir isteğimiz yok. Bizim buradaki bekleyişimizin sebebi, meclise alınmamamız ve Adalet Komisyonunda görüşlerimizin dinlenilmemesi veya dinlenmek istenmemesidir. Barolar Birliği Başkanı da demiş, ‘üç temsilci içeriye alınabilirdi’ diye; Adalet Komisyonuna tabi ki üç temsilci alınabilir, ama neden diğer baro başkanları meclisin Kapısında bekletiliyor, içeriye alınmıyor? Tüm baro başkanları TBMM’ye alınsın, üç temsilci de komisyon salonuna giderek görüşlerini ifade etsin…” dedi.

 

“Süreci yakından takip ediyoruz”

Şarlan ayrıca, “İlk gün biz meclisin içerisine alınsaydık, burada beklemek zorunda kalmazdık. Bu görüntü de, Gazi Meclisin önünde oluşmazdı. Biz de bu görüntünün oluşmasını istemedik. Bu kararı verenler bu tabloyu oluşturdu. Neden hala devam ediyor? Adalet Komisyonu’ndaki görüşmeler devam ettiği için, acaba belki ilerleyen aşamada, “Tamam gelsinler,  görüşlerini ifade etsinler” şeklinde bir kabul-beyan olur diye hazır bekliyoruz. Görüşmeler bittiğinde, burada kalmamızın bir anlamı kalmayacak. Dün akşam itibariyle (Cumartesi akşamı) 17’inci maddeye kadar olan görüşmeler tamamlanmıştı, bugün (Pazar) de 17’inci maddeden sonraki kalan maddeler görüşülecek. Maddeler, oy çokluğu ile geçiyor. Biz Komisyon görüşmelerinin bitmesini bekliyoruz, sonrasında da TBMM Genel Kurulunda görüşmeler olacak, biz de bu süreci yakından takip edeceğiz” dedi.

(Seçkin Sağlam)

Paylaş