havadurum
Nevin Yüksel

nevin@canakkaleolay.com

Self Made: Inspired by the Life of Madam C.J. Walker

1884
20 Mart 2020`de Netflix`te yayınlanan A`Lelia Bundles`ın On Her Own Ground biyografisine dayanan bir Amerikan drama dizisidir. Self Made dizisinin konusu 1867 yılında dünyaya gelen Amerikalı girişimci, hayırsever ve aktivist Madam C.J. Walker olarak bilinen Sarah Breedlove`ın milyonerliğe giden başarı öyküsünü anlatmaktadır. Ünlü girişimci Madam C.J. Walker`ın öyküsü acılarla dolu bir küçüklüğe dayanıyor. Walker daha çok küçük yaşlardayken anne ve babasını kaybediyor. Hemen ardından evlenip 20`li yaşlarında çamaşırcılık yapıyor ancak tüm bunlar Madam C. J. Walker`ın peşinden koştuğu hayatın önünü kesemiyor. 
Kendisini bakımsız ve çirkin hisseden Sarah saçlarında meydana gelen hastalıktan dolayı çöküntü yaşamaktadır. Ne yapacağını bilmiyor. Tanrı çirkinleri sevmiyorsa neden beni yarattı dünyada bu kadar güzellik varken payıma düşen niye bu kadar diye düşünürken tam o sırada hayatını değiştirmek için bir el uzanıyor. Addie yeni saç ürününü tanıtmak için Sarah`ın evine gelir. Onu çaresiz görür ve yardım etmek ister. Bir süre sonra saçları düzelen Sarah`ın özgüveni de yerine gelmişti. Çamaşırcılığı bırakıp bu ürünü satmak istese de Addie ona göre olmayacağını düşünür. Fakat Sarah bunu yapabileceğine inanıyordu. Gizlice Addie`nin evinden aldığı kremlerle insanlara hikayelerini anlatıp onları etkilemeyi başardı. Günde 20 kutu krem sattı. Addie`nin karşısına çıkarak satabildiğini anlatsa da Addie onun yeterince güzel olmadığı için bu işi yapamayacığı söyledi. Sarah bu durumu çok içerlese de onun için bu dönüm noktasıydı. Günlerce çalışıp kendini kremini çıkaran Sarah kısa sürede oldukça kazanç sağlamaya başladı. Addie bu durumu öğrenip Sarah`ın bu işte başarılı olamayacağını söylese de Sarahın hedefi ve özgüveni çok yüksekti. Kısa süre içerinde Walker kuaför salonu açmıştı. İşleri yolunda gitse de bir süre sonra yangın çıkmış ve ciddi zarar görmüştür. Sarah bu durumda yatırımcı bulmak ister ama kimse onun başarılı olacağına inanmadığı için ikna edemez. Sarah bir fabrikaya peşinat koyar, ancak yatırımcıların geri kalanını ödemesini sağlamada sorun yaşar. Booker T. Washington`un desteğini kazanmaya karar verir, ancak onunla görüşmesi engellenir. Washington`un karısı Margaret`e yaklaşan Sarah, Washington`un konferansını bozmadan ve yatırımcılar için bir savunma yapmadan önce kulübünün desteğini rica eder. Washington daha sonra kadın girişimciler hakkında kendi cinsiyetçi görüşlerini paylaşarak bir onay umutlarını kırar. Siyahiler için yapılan yemekte Sarah`ın konuşması kadınları çok etkiler. Herkes bir olur ve Sarah`ın fabrika açması için destek olurlar. Sarah artık bir çok çalışanı olan fabrika sahibi bir kadın olmuştur. Sarah`ın kocası çalışanlardan biriyle aldatmıştır. Bunu öğrenen Sarah kızıyla birlikte New York`a kuaför salonu açarak yerleşirler. Açılış için verdikleri yemekte kötüleşen Sarah`ın böbrekleri iflas etmektedir ve tedavisi yoktur. Sarah bunu herkesten saklar. Sarah artık Şirket sahibi bir kadındır. Kurduğu iş sayesinde bir çok kadına çalışma imkanı sağlamıştır.
 
Gerçek bir yaşam öyküsünü izleyiciyle buluşturan Self Made dizisinin konu aldığı Madam C. J. Walker olarak tanınan Sarah Breedlove, ilk kendi emeğiyle servetine kavuşan kadın olmasından dolayı Guinness Dünya Rekorlar Kİtabı`na adını yazdırmıştır. Breedlove 1919 yılında hayatını kaybettiğinde Amerika`nın en zengin Afro Amerikan iş kadını olarak tarihe geçmiştir.