havadurum

Semizoğlu; "Bir daha ki ay banka ismiyle ifşa edeceğim"

1187

 ÇTSO Ekim ayı olağan Meclis toplantısı gerçekleşti. Toplantıda, yaşanan ekonomik sıkıntı gündem olurken, son dönmede alınan önlemler aktarıldı. Açılış konuşmasını yapan Meclis Başkan Yardımcısı Hayrettin Çetinkaya ve ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, bankalar tarafından yapılan olumsuz uygulamaları eleştirdiler. Ülkede bankacılık sektörünün üretimde, yatırımların önünü açması için uzun vadeli finans kaynakları yaratmak zorunda olduğunu belirten Çetinkaya, üretimde büyük projelerin uzun süreli yatırımlar gerektirdiğini ifade etti. Çetinkaya; “Hükümetimiz tarafından gerekli çalışmaların başlatılması en büyük temennimizdir. Bankalarımızın adil olmayan fırsatçı yaklaşımlarını tasvip etmediğimi de belirtmek isterim” dedi. ÇTSO Şube Başkanı Semizoğlu’da bankaların, alınan kararlardan farklı davrandığını belirterek; “Şu anda yüzde 24 ile para alıp, yüzde 40 ile para satıyorlar. Bırakın para satmayı borcunu ödemek isteyen adama, daire satıp borcunu ödeyecek adama engel oluyorlar” dedi.

   
“Nakit akım sorunlarının da arttığı bir dönemdeyiz”
Açılış konuşmasını yapan Meclis Başkan Yardımcısı Hayrettin Çetinkaya; “Büyüyen kaynak sıkıntısı ile nakit akım sorunlarının da arttığı bir dönemdeyiz. Bulaşıcı hastalık gibi aşırı borçlu işkollarından diğerlerine doğru yayılıyor. Öncelikle döviz kuru ve maliyet kökenli enflasyon baskılarını geriletmeye çalışmak çabası, bu sorunları hem ağırlaştırıyor ve hem de güvensizliği besliyor. Dövizin ve faizlerin ani yükselişi ve devalüasyon ülkemizde ilk kez yaşanmıyor ve muhtemelen son da olmayacaktır. Bireylerin ve firmalarımızın bundan böyle biraz daha verimlilik ve tasarruf üzerine gerekirse küçülme üzerine çalışmaları gerektiğini düşünüyorum. Mevcut durumu iyi analiz ederek, tasarruf tedbirlerimizi alarak ve en önemlisi moralimizi yüksek tutarak en kısa zamanda bu durumu atlatacağımıza inanıyorum” dedi.
  
“Tasarruf tedbirlerini kalıcı hale getirmeli ve buna göre yaşamasını öğrenmeliyiz”
Ekonomide oluşan daralmayı üretimi destekleyerek aşma çabalarını da sonuna kadar desteklediklerini dile getiren Çetinkaya; “Yerli ve Milli üretimde son dönemde yaşanan yatırımlar sonucunda elde edilen teknolojik gelişmeler sadece ekonomimize değil, ulusal güvenliğimizin gelişmesine de katkı vermesi memnuniyet vericidir. Ancak finansal istikrar olmadan da üretim hayatında istikrardan bahsedemeyiz. Sanayici önünü görmeli, güven bunalımına girmemelidir. Ülkemizde bankacılık sektörü, üretimde yatırımların önünü açması için uzun vadeli finans kaynakları yaratmak zorundadır. Üretimde büyük projeler uzun süreli yatırımlar gerektirir. Bu yatırımlarda sermayenin dönüş sürelerinin 15 yılı bulduğu göz önüne alındığında bankalarımızın kısa ve orta vadeli krediler vermesi nedeniyle birçok yabancı yatırımcı yönünü yurt dışına çevirmek zorunda kalmaktadır. Bu durumun giderilmesi için Hükümetimiz tarafından gerekli çalışmaların başlatılması en büyük temennimizdir. Bankalarımızın adil olmayan fırsatçı yaklaşımlarını tasvip etmediğimi de belirtmek isterim.  Evimizde ve işyerimizde yapacağımız tasarruf tedbirlerini kalıcı hale getirmeli ve buna göre yaşamasını öğrenmeliyiz. İyi yaşamanın lüks yaşamak olmadığını gelecek nesillerimize anlatmalı, yaşanan olumsuzluklardan ders çıkartmalarını sağlamalı, hatta belki biraz da zorlamalıyız” dedi.
  
“Morale ihtiyacımız var”
Azami Fiyat tarifesinin görüşülüp onaylanmasının ardından gündeme gelebilecek diğer konularda söz alan Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “Sayın Başkan, Değerli Meclis Üyeleri bugün saat 12:00’den beri buradayız. Aşağı yukarı bütün hafta aynı şeyi yaşıyoruz. Bunu da severek ve isteyerek yapıyoruz. Neticede bu işe gönüllü olarak aday olduk. Huzur hakkından vazgeçtik. Bizim eylem planımızda da var. Çanakkale sevdalıları, Çanakkale ticaretinin sevdalıları iş aleminin dertlerine deva bulma veya paylaşmak bu amaçlarla buradayız. İşimizden, eşimizden, ailemizden fedakarlık yaparak buradayız, bundan da mutluyuz. Mutluyuz ama bizim morale ihtiyacımız var, şu kriz anında üyemizin morale ihtiyacı var.
 
“Nefes kredisini hemen uygulamaya koyduk”
Semizoğlu; “Her bir Yönetim Kurulu Üyesi, Meclis Üyesi, Komite Başkanı özveriyle çalışıyor. Hepsine teşekkür ediyorum. Nefes kredisini neden 24’ünde yayınlamışız eleştirilerden bir tanesi bu. 24 Eylül’den önce bazı Odalar müsaade etmiş. 24 Eylül’e kadar bazı imtiyazlı arkadaşlarımıza biz bunu kullandırtmışız. Böyle bir şeyin ispatı mümkün değil çünkü böyle bir şey yok. Biz 200 bin TL olan üst limiti, 50 bin TL’ye düşürdük ki mümkün olduğu kadar fazla üyemiz bundan faydalansın diye. TOBB bu limitimizi bankalara ve Kredi Garanti Fonuna yanlışlıkla 100 bin TL olarak bildirmiş ve tekrar genel müdürlüklere, genel müdürlüklerden buradaki şubelere gelecek talimatları bekledik ve gelir gelmez uygulamaya koyduk. 
 
“Bankaların uyguladıkları yöntemler söylenenlerle zıt”
Bir başka uyarım da yine üyemiz olan bankalarımıza. Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Hazine ve Maliye Bakanımızın söylemleriyle banka şube yöneticilerimizin uyguladıkları taban tabana zıt. Bu hafta bir şey demeyeceğim, bu ay bir şey demeyeceğim ama bir dahaki ay banka ismiyle, şahıs ismiyle bunları ifşa edeceğim. TOBB nezdinde sosyal medyaya bunları ifşa edeceğim. Şu anda yüzde 24 ile para alıp, yüzde 40 ile para satıyorlar. Bırakın para satmayı borcunu ödemek isteyen adama, daire satıp borcunu ödeyecek adama engel oluyorlar” 
(Oya Koyuncu)
Paylaş