havadurum

Semizoğlu "İşverende dertli, çalışanda"

470

 Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Ocak 2020 ayı olağan Meclis toplantısı 8 Ocak 2020 Çarşamba günü saat 16.00’da ÇTSO Kongre Fuar Merkezinde gerçekleştirildi. Meclis açılış konuşmasını yapan Meclis Başkan Yardımcısı Turgay Kılıç, 2019’da her sektörün sıkıntılı günler geçirdiğini belirterek,  2020 yılının ilk günlerinde canlanma hissettiklerini belirtti. Kılıç’ın ardından konuşma yapan ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, 2019’da ki ekonomik gelişmeler ve 2020’de yapılması planlanan ekonomik programlarla ilgili bilgi verdi. Açılış konuşmasını yapan Kılıç; “Değerli Meclis Üyeleri, 2020’nin ilk Meclis toplantısındayız. 2020 yılının; ilimize, ülkemize, tüm iş dünyasına, sağlık, huzur, mutluluk ve başarılar getirmesini temenni ediyorum. İş Dünyası için zorlu geçen bir yılı geride bıraktık. Bu süreçte ülke olarak ekonomide ciddi yaralar aldık, özellikle inşaat sektöründeki daralmalar gıda ve tarım sektörlerinde de etkisini gösterdi. Ekonomik anlamda her sektör sıkıntılı bir süreç yaşadı ve bu süreçte hepimiz şirketlerimizin ekonomisini yönetmekte ciddi tecrübe sahibi olduk. 2020 yılının ilk günlerinde biraz olsun ekonomide canlanmaları hissetmeye başlıyoruz. Kredi faiz oranlarının düşürülmesi ile birlikte piyasalara olan güven tazelendi. Tabi yeterli mi düşünülür, daha fazla beklenti içinde olduğumuzu her fırsatta devlet büyüklerimize iletmeye çalışıyoruz.  Ülke olarak zor bir coğrafyadayız ve her an farklı gelişmelere şahit oluyoruz. Komşu sınırlarımızdaki gelişmeler bizleri her daim tetikte, yeni gelişmelere hazırlıklı olmaya ve ekonomik anlamda güçlü olmamızı gerektiğini bizlere gösteriyor. Dış baskılar, ekonomik yatırımlar, Euro dolar kurunun sürekli yükselmesi, petrol fiyatlarının artması gibi nedenlerle ekonomimizin sağlıklı yürümesi beklenemez, bu yüzden hepimiz iş dünyası olarak dikkatli olmalıyız. 2020 yılının zorlu geçeceği gözükmektedir, dolayısıyla işlerimizi çok dikkatli takip ederek mevcut yapıyı koruyarak çok açılmadan hareket etmeliyiz.  2020 yılında Çanakkale’miz için, odamız olarak ciddi çalışmalara imza atacağımızı düşünüyorum, zorlu süreçte iş dünyasının moralli olması da çok önemli.2019 yılı içinde oda yönetimimizin firma ziyaretleri moral olmuştu, bu ziyaretlerin 2020 yılında da devam etmesini diliyorum. Turizm de yakın komşu ülkelerimizle çalışmalar planlanıyor. Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya ile ticari ilişkilerimiz daha da güçlenecektir. Yönetim Kurulumuz ilk adımları atmıştı ilerleyen günlerde ortak iş çalışmaları başlayacaktır.  Her konuşmamda belirtiyorum, birlik beraberlik içerisinde Çanakkale’miz için çok daha başarılı projelere imza atacağımızı düşünüyorum, mümkün olduğumuzca ticaretlerimizde birbirimize destek olalım, ÇTSO Meclis’i olarak birlikte hareket ettiğimiz de Çanakkale’miz için güzel yatırımlar alacağımıza inanıyorum” dedi.

Kılıç’ın ardından konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Semizoğlu; “27 Aralık’ta yerli otomobilimizin lansmanı gerçekleştirildi. TOBB öncülüğünde kurulan Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nu gönülden kutluyor, gurur duyuyor ve destekliyoruz.  27 Aralık Salı  günü Sayın Valimiz Orhan Tavlı Bey Odamızı ziyaret ettiler, sohbet imkanı bulduk, yerden göğe A’dan Z’ye her şeyi konuşuyoruz. Sağ olsun bizi dinliyorlar. Huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum.  31 Aralık pek çok yeni uygulama için bir milattı. Hazır mıyız? Ben hazır olmadığımıza inanıyorum, büyüklerimiz de böyle düşündü olacak ki ertelemeler de geldi.  Bu uygulamalar ile ilgili üst kuruluşumuz TOBB’nin de büyük sorumluluğu bulunuyor. Çünkü kanun yapıcı TOBB’daki Sektör Meclisleri ile bu kanunları konuşuyor arkadaşlar. Yani daha önce perakendecilerin etiket kanununda yaşadığı mağduriyeti konuştuk. Perakendecilerin, bakkalların TOBB’daki Sektör Meclisinde kimler var? Ben tahmin edeyim, o listelere ulaşamıyoruz ama Migros, BİM, A101 şimdi Ticaret Müdürlüğümüz veya Zabıta Amirliği gidiyor. Etiket kanunu var, bunu denetleyelim. İnönü Caddesindeki bir markete gidiyor. “Etiket koydun mu sen gofretin üzerine”, “koymadım.” Yaz tutanağı çık. Aynı Ticaret Müdürlüğü görevlisi Migros’a gidiyor mu arkadaşlar? ben olsam girmem, dolayısıyla Sektör Meclisinde böyle büyükler olduğu zaman ilimizdeki mahalle bakkallarından da 1 tane, 2 tane temsilci olmadığı sürece kanunları yapan şöyle düşünüyor; o biz etiket kanununu çıkardık ne kadar işe yaradı? Ama mağduriyet var burada, kontrol edilemeyen büyükler var” dedi. 
Asgari ücreti değerlendiren Semizoğlu; “Yeni asgari ücret belirlendi. Brüt 2.943,00 TL, net 2.324,70 TL. Belirlenen bu asgari ücretin, çalışanlarımızın asgari yaşam ihtiyaçlarını bile karşılamaya yeterli olmadığını biliyoruz. Konu asgari ücret değil, konu asgari ücret üzerindeki vergi kısmı. 4 sene önce 320,00 TL SGK Primi öderken, şuan ki 1000,00 TL üzerine çıktı arkadaşlar. Yani işveren de dertli, çalışan da dertli. Çalışan haklı olarak ben bu parayla nasıl geçineceğim diyor. İşveren de ben bu parayı ödemiyorum ki ben bu paranın üzerine bin küsur daha ödüyorum diyor” dedi. 
Semizoğlu; “Nisan ayının başında inşallah Çanakkale –Yunanistan İş ve İş Geliştirme Forumu yani altını çizmek istiyorum Türkiye-Yunanistan değil, Çanakkale-Yunanistan. Konsolos Hanım ve Ataşe Bey ile defalarca  görüştük, biz gittik, onları ağırladık. En sonunda Çanakkale’den biz Yunanistan’a ne satabiliriz? Yunanistan’dan ne alabiliriz? Yunanistan’ın en büyük geliri turizm. Biz de tabiki bizim de gezilip, görülecek yerlerimiz var diyoruz. Nisanın başında bu forumu gerçekleştireceğiz inşallah. Bunun çalışmalarını Nisan’ın başı diye yavaşlatmış değiliz. Yılbaşından önce bizde şunlar var şeklinde görüşmelere başladık. Şimdi onlar da geri dönecekler. Çalışma grubunu genişlete genişlete Nisan başında hepinizin katkılarıyla Çanakkale- Yunanistan Forumu gerçekleştireceğiz arkadaşlar. Yeni yılın ilk iş gününde Maliye ve Hazine Bakanımız Sayın Berat Albayrak Beyi ağırladık. Benim bu ziyaretten 31.12.2019 günü saat 16:00’da haberim oluyor arkadaşlar. Organizasyon konusunda kesinlikle Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak bize şunu söylediler; 220 kişilik salonu hazır edin, ikram dahi hiçbir şeye karışmayın. Sayın Bakan gelecek Yönetim Kurulu Başkanı konuşma yapsın, moderatörlük yapsın. Ben moderatörlüğü Osman Bey’den rica ettim, sağ olsun o da kırmadı beni. Yani sosyal medyadan veya telefonla bizim neden haberimiz olmadı, biz neden davetli değiliz? İnanın ben Meclisimi çağırayım dediğim zaman bile, çünkü küçük salon istediler. Benim 550 kişilik salonum var, hayır konseptimiz bu dediler. İşte bankalar kendi müşterilerini çağırdı. Yani öyle bir eleştiri varsa ki var. Bunu herkes bilsin 31 Aralık saat 16:00’da benim haberim oldu. Yılbaşı ve ertesi gün gerçekten çok hummualı bir çalışma vardı burada. Ben Oda çalışanlarıma da teşekkür etmek istiyorum, başta Sema Hanım olmak üzere” dedi. 
(Haber Merkezi)
Paylaş