havadurum

Sendikalardan o öğretmene tepki "Bir an önce görevden alınmalı"

803

 RAM Müdürlüğü yaptığı sırada hakkındaki iddialar üzerine soruşturma başlatılan ve soruşturma sonucunda RAM Müdürlüğü görevinden alınarak, Cevatpaşa Ortaokuluna özel eğitim öğretmeni olarak atanan Kemal Balıklı hakkında öğrencilerine şiddet uyguladığı iddiası tepkilere neden oldu. Balıklı’nın işitme engelli öğrencilerine yönelik şiddet uyguladığı iddiaları üzerine tepki gösteren eğitim sendikaları, Valilik ve Milli Eğitim Müdürlüğünün bir an önce olay ile ilgili soruşturma başlatması gerektiğini belirttiler. Balıklı hakkındaki iddiaların ardından gazetemiz Çanakkale OLAY’a açıklamada bulunan Eğitim-İş Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Mantaş; “Eğitim-İş olarak geçtiğimiz yıl, ‘RAM’da neler oluyor’ diye bir açıklamada bulunmuştuk. Orada Ram Müdürü Kemal Balıklı’nın yönetiminde bazı bölümlerde yaşanan sorunlardan, kuruma yakışan tavır içerisinde bulunmadığı, keyfi işlerin yapıldığı ve rastgele raporlar ile öğrenciler hakkında karar verildiği gibi konularda açıklamada bulunmuş ve bunun üzerine Valilik’ten de bir inceleme başlatılması yönünde bir talebimiz olmuştu. Hatta RAM Müdürü iken bazı öğrenci velilerine karşı ‘geri zekalı’ gibi hakaret içeren kelimeler kullanıldığını da belirtmiştik” dedi.

 
“Ceza almasını sağlayacağız”
Daha önce Balıklı’nın Cevatpaşa Ortaokuluna atanmasına da tepki gösterdiklerini ifade eden Mantaş; “Başvurumuz üzerine yapılan incelemeler sonucunda Kemal Balıklı hem disiplin cezasına çarptırılmıştı, hem de Müdürlük görevinden alınarak Cevatpaşa Ortaokulu’na özel eğitim öğretmeni olarak atanmıştı. Bu atamanın ardından da bu atamaya tepki göstererek bu öğretmenin yeri burası değildir demiştik. Ama bugün Çanakkale OLAY gazetesinden öğrendiğimiz kadarı ile Kemal Balıklı isimli bu öğretmen, işitme engelli olan özel eğitim öğrencilerine şiddet uyguladığını ve hakaretler ettiğini öğrendik. Bunun kabul edilir bir yanı yoktur. Bu davranışın eğitim ile uzaktan yakından bir ilgisi yoktur. Bu yaşanan olay kabul edilemez. Özellikle de bu davranışın özel eğitim öğrencilerine yönelik yapılması daha büyük bir rezalettir. Çanakkale Valiliğinin bu kişi hakkında mutlaka tedbir alması, bir an önce soruşturma açması gerekir. Davranışı eğitim camiasına yakışmayan, hele RAM Müdürlüğü yapmış ve özel eğitim öğretmeni olan bu kişinin engelli olan, özel eğitim gerektiren öğrencilerine karşı yaptıklarını kınıyoruz. Bu işi takip edeceğiz. Bu durum ile ilgili Valilik ve İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bu konuda bir soruşturma açılması için başvuruda bulunacağız. Bu sürecin takipçisi olacağız ve bu konu ile ilgili hatası olan kim varsa, ceza almasını sağlayacağız” dedi.   

“Üzülerek öğrenmiş bulunuyoruz”
Balıklı’nın öğrencilerine şiddet uyguladığı iddialarına tepki gösteren Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Filiz Savaş ise gazetemiz Çanakkale OLAY’a yaptığı açıklamada; “Eğitim-Sen olarak, Çanakkale Cevatpaşa Ortaokulu’ndaki engelli öğrencilerimizin yaşadığı sorunu, aslında daha da net ifade etmek gerekirse şiddet konusunu üzülerek öğrenmiş bulunuyoruz. Eğitim ve bilim çalışanları yaşamları ile ilgili her ne sorun olursa olsun, bunu öğrencilere yansıtmamak ve öğrencilere en az insan ev çocuk hakları sözleşmesindeki standartlarda davranmak zorundadırlar. Basında çıkan haberden öğrendiğimiz kadarı ile öğrencilere bir öğretmen tarafından hem sözlü, hem de fiziki saldırı gerçekleştirilmiştir. Açıkça ifade etmek gerekirse bunu kınıyoruz ve yetkilileri bu konuda acil olarak işlem yapmaya davet ediyoruz. Çünkü eğitim ve bilim kurumları birinci planda öğrencilerimizin kendilerini tanıdığı, gerçekleştirdiği ve bu konuda kendi potansiyelini keşfederek daha ileriye doğru geliştiği ortamlar olmalıdır. Bununla birlikte son süreçte eğitimde yaşanan özelleştirme ve ticarileştirmenin gittikçe yaygınlaştığını görmekteyiz” dedi. 
 
“Gerekli önlemler alınmalı”
Milli Eğitim Müdürü yetkililerini konu ile ilgili önlem almaya davet eden Savaş; “Türkiye ve Çanakkale özelinde de eğitim ve bilim kurumlarında çocukların bir anlamda müşteri olarak görülerek değişik saldırılara uğradığı bir ortam haline gelmiş olması bizi üzmektedir. Bu nedenle yaşananları kınıyoruz. Bir an önce eğitim kurumlarında çocuklarımıza, öğrencilerimize ve hele ki, zaten eğitim ve öğretim sürecine dezavantajlı olarak başlayan engelli öğrencilerimize yapılan bu saldırılar, aynı zamanda eğitimin ucuza getirilmesi için yeterli öğretmen görevlendirilmemesi ve öğretmenlerin zor şartlarda çalıştırılmasından, nitelikli öğretmenlerin bu kurumlara verilmemesinden kaynaklanan bir sonuçtur. Bu aslında 4+4+4 sürecinden başlayan ve günümüzde de çok değişik sorunlar ile karşımıza çıkan sürecin getirdiği bir sonuçtur. Yetkilileri bu konuda gerekli önlemleri almaya ve gerekli idari işlemleri yapmaya davet ediyoruz. İlgili haberden de görüyoruz ki, halkımızın bu konulara ilgisi ve hassasiyeti gittikçe artmaktadır. Velilerin öğrencilerimize sahip çıkması büyük bir mutluluktur. Burada da saldırıya uğrayan öğrencilerimize sahip çıkıyor, eğitim ve bilim ortamının niteliğinin arttırılması için bütün halkımızı bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz” dedi. 
(Burhan Mert Balcı)
Paylaş