havadurum

Şentop "Otellerin eğitim desteği, tamamen gönüllülük esasına dayalıdır.."

660

 CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, TBMM’de görev yapan garson ve aşçıların hizmet içi eğitim amaçlı bazı otellerde görevlendirmesi ve karşılığında ücretsiz konaklama hizmeti alındığı yönündeki iddialarını TBMM Başkanı Binali Yıldırım’a sordu. Milletvekili Ceylan’ın verdiği soru önergesine TBMM Başkanı Yıldırım’ın adına cevap veren Meclis Başkanvekili Mustafa Şentop, Genel Kurul çalışmalarının yapıldığı günlerde ortalama 5 bin vatandaşın ziyaretçi olarak geldiği TBMM’nin, bazı zamanlarda başka ülkelerden gelen misafirlere de ev sahipliği yaptığını hatırlattı. Şentop, otellerle herhangi bir sözleşme imzalanmadığını, otellerin verdikleri eğitim desteğinin tamamen gönüllülük esasına dayalı olduğunu söyledi. Şentop; “Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türkiye’nin vitrini bir kurum olması sebebiyle lokantalarında pişirilen yemeklerin çeşit ve kalitesinin yanı sıra, sunum biçimi de büyük önem taşımaktadır. Verdikleri hizmetin ehemmiyeti sebebiyle lokantalarımızda görev yapan garson, aşçı ve aşçıbaşılarımızın zaman zaman hem teorik hem de uygulamalı eğitim almaları gerekmektedir. Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu iki hafta toplanmama kararı almış bulunmaktadır. Verilen iki haftalık arayı değerlendirmek amacıyla Meclis lokantalarında görevli garson, aşçı ve aşçıbaşılarının, bilgi, görgü ve tecrübelerini daha da geliştirmeye yönelik, Ankara’da bulunan hizmet ve sunum kalitesi yüksek otellere ilave eğitim için gönderilmeleri planlanmıştır. Bu kapsamda verilen eğitimler ve uygulamalar sürekli olarak ve yerinde gözlemlenmekte ve rapor haline getirilmektedir.

Garson, aşçı ve aşçıbaşılarımıza yönelik bu eğitim talebi, beş yıldızlı otellerin tüm genel müdürlerine iletilerek mesaisi ve durumu uygun otellerden onay alınanlara, kayıtlara girmesi ve resmiyet kesbetmesi bakımından resmi yazı yazılmıştır. Yerinde yapılacak bu eğitim karşılığında otellerle herhangi bir protokol imzalanmamış, eğitim hizmeti karşılığında herhangi bir ödeme yapılmamıştır. Oteller bu hizmeti tümüyle gönüllülük esasıyla vermektedirler” dedi. 
 
“İdari, teknik ve yardımcı hizmetlerde görev yapan bütün çalışanlar, mütemadiyen eğitime alınmaktadır”
TBMM Başkanvekili Mustafa Şentop; “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde eğitim hizmeti, garson, aşçı ve aşçıbaşıları ile sınırlı değildir. TBMM’nin idari, teknik ve yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan bütün çalışanları, ihtiyaç duyulan alanlarla ilgili olarak mütemadiyen eğitime alınmaktadır. Üstelik bu eğitimler çalışanlarımızın özlük dosyalarına kaydedilmektedir. Meclis personeline verilen eğitimlerde, yerine göre üniversitelerimizden veya bu konuda yetkin kamu kurumlarından eğitim ihtiyacı karşılanmaktadır. Bazen de bizzat TBMM’nin düzenlediği eğitimler Meclis personeline verilmektedir. Ancak bu eğitimler daha çok teorik esaslı eğitimlerdir. Her konuda olduğu gibi TBMM personelinin hizmet içi eğitimi konusunda da milletvekillerinin ve TBMM Başkanlık Divanı üyelerinin istek ve önerileri her zaman dikkate alınmaktadır. Garson, aşçı ve aşçıbaşı personelimize, diğer hizmet içi eğitimlerden farklı olarak, hizmet kapasitesi uygun otellerde iş başında ve uygulamalı olarak yaptırılacak bir eğitimin çok katkılı ve faydalı olacağı konusunda iktidar ve muhalefet partilerine mensup birçok milletvekilimizin temenni ve tavsiyeleri olmuştur. Milletvekillerimizin ve TBMM birim yöneticilerinin önerileri doğrultusunda yaptırılan bu eğitimin tek amacı, garson, aşçı ve aşçıbaşı personelimizin yerinde iş başında uygulamalı eğitime tabi tutulmalarını sağlamak ve bilgi, görgü, gözlem ve tecrübelerini artırmaktır” ifadelerini kullandı. 
(Haber Merkezi)
Paylaş