havadurum
Sermet Atadinç

sermet@canakkaleolay.com

Sessiz zam…

Çanakkale'de toplu taşıma ücretleri %11 oranında zamlanmış! Keşke eskiden olduğu gibi araçlarda "konturunuz bitti kontur yükleyin" uyarısı gibi "taşıma ücretleri zamlanmıştır" uyarısı yapılmış olsa idi, biraz olsun belki de zamlara karşı bir duyarlılık oluşurdu! Sessiz sedasız bu zammı yapan Çanakkale Belediye Meclisi bu zammın gerekçesini acilen Çanakkale halkı ile paylaşmalıdır. En son ne zaman zam yapılmıştır, o günden bu güne hangi maliyet kalemlerinde artış olmuştur bunları bilmek Çanakkale halkının hakkıdır. Yoksa zamlar bu düzenin bir kaderidir yaklaşımıyla hareket eden bir meclis iradesi mi vardır bunu da görmüş oluruz.

2006

Son olarak Temmuz 2014 tarihinde yapılan zamda mazot fiyatının 4.4 TL olduğunu bugün mazot fiyatının 4.10TL olduğunu da ayrıca not edelim.

Kaldı ki bu fiyatlar perakende satış fiyatlarıdır, büyük bir ihtimalle taşıyıcılar kooperatifi daha ucuz fiyatlar ile temin etseler bile akaryakıt fiyatları %7 oranında düşmüştür.

İşte tamda bu noktadan baktığımız zaman sosyal devlet olmanın; ulaşım sağlık, eğitim gibi halkın temel ihtiyaçlarının piyasa koşullarının dışında ele alınması gerektiğini çok daha iyi anlayabiliriz.

Toplu taşıma işini yapan esnaflar da kendileri açısından belki haklı olabilirler; diğer artan maliyetler itibarıyla böylesi bir zamma ihtiyaç duymuşlardır.

Her şeyden önce araçlarını yenileyerek bir yatırım maliyeti üstlenmişlerdir.

Zamlara karar veren Çanakkale Belediye Meclisi açıkladığı zaman göreceğimiz gibi; bu sistemde her türlü maliyet halkın sırtına yüklenmekte, sosyal devlet olmanın gerekleri devre dışı kaldığı için yapılan zamlar sessiz sedasız vatandaşın sırtına bindirilmektedir.

Çanakkale Belediye Meclisine bir önerim olacak ;Tunceli Ovacık Belediyesi’ne gidip bir incelesinler , bu ilçede ulaşım bedava.

Ovacık Belediyesi bunu nasıl gerçekleştiriyor?

Neyse ben size söyleyeyim, sizleri oraya kadar gitme zahmetinden kurtarayım.

Tunceli Ovacık Belediyesi Türkiye’de komünist öğretiyi kendisine rehber alan tek belediye.

Mesele anlaşıldığı gibi politik…

Olayın diğer bir yönü Çanakkale ‘de toplu taşıma zamlarına karşı olan sessizlik.

Bunu düşününce Pazar günkü Cumhuriyet Gazetesi’ndeki Can Dündar’ın yazısının bir bölümünü sizlerle paylaşmadan geçemeyeceğim. (http://www.cumhuriyet.com.tr/koseyazisi/605306/Suskunluk_sarmali.html)

“Einstein, “Dünya yaşamak için tehlikeli bir yerse kötüler yüzünden değil, kötülüğe ses etmeyenler yüzünden” demişti.

Suskun, kötünün müttefikidir.

İçeridekilerin sayısı dışarıdakileri aştığında, bunu daha iyi anlayacağız; ama korkarım bir hayli geç olacak.

Neyse ki dışlanmayı, suçlanmayı, yargılanmayı göze alıp konuşanlar, kronikleşen suskunluk sarmalını yaranlar var hâlâ...

Korku ülkesinin vicdanı onlar...

Konuştukça, suskunların da vicdan azabını dindiriyorlar.

İktidarın en çok onlara saldırması boşuna değil.

“Susma, sustukça sıra sana gelecek” sloganı boş laf değil.

Gelecek.

Susma!”